מקומו של קנאביס בטיפול בכאב נוירופתי (מתוך כנס ה-EAN)

מריחואנה רפואית

מומחים רבים נעים לקראת קבלת מקומו של קנאביס ככלי חשוב לטיפול בכאב נוירופתי, כך עולה מדיון שנערך לאחרונה בנושא. במהלך הדיון שהתקיים במהלך כנס ה-European Academy of Neurology שנערך באופן ווירטואלי, מומחה אחד טען בעד ואחר טען נגד קיומן של עדויות מספקות לתמוך בשימוש בקנאביס לטיפול בכאב נוירופתי, אך בסופו של דבר, הם הסכימו כי בחלק מהחולים יש תועלת לטיפול.

פרופסור אלון איזנברג מהטכניון בחיפה היה בעמדה שתמכה בשימוש בקנאביס להקלה על כאב נוירופתי וציטט מספר מחקרים אקראיים ומבוקרים ומטה-אנליזה שתמכו בגישה זו. פרופ’ איזנברג דן בשלושה מאמרים רלבנטיים. אחד היה מאמר עמדה שפורסם בכתב העת JAMA בשנת 2016 וקבע כי נראה כי קנאביס עשוי לשמש כתחליף די טוב לאופיואידים. סקירה מקיפה שפורסמה בשנת 2017 בחנה את העדויות וקבעה כי יש עדויות משמעותיות לפיהן קנאביס הינו טיפול יעיל לכאב כרוני במבוגרים. בנייר עמדה מטעם ה-European Pain Federation טענו מומחים כי כמות ואיכות העדויות תומכות בשקילת אפשרות מתן קנאביס להקלה על כאב נוירופתי כרוני.

מחקר שפורסם לאחרונה מישראל דיווח על תוצאות חיוביות לטיפול בקנאביס במשך למעלה משנה אחת. ניתוח ממאי המחקר הצביע על ירידה עקבית בעצימות הכאב ושיפור בנטיה לקטסטורפיזציה ומוגבלות. חשוב מכך, המשתתפים נטלו פחות אופיואידים להקלה על הכאב. עם זאת, כ-40% מהחולים חוו תופעות לוואי, אם כי רובן לא היו חמורות.

מנגד, פרופ’ נדין אטל מצרפת טענה כי איכות חלק מהמחקרים שפורסמו עד כה מוטלת בספק והדגישה כי מחקרים צריכים לכלול כאב נוירופתי כתוצא עיקרי ולא ספאסטיות או כאב כללי. היא קוראת להשלמת מחקרים כפלי-סמיות, אקראיים ומבוקרי פלסבו. בנוסף, פרופ’ אטל הוסיפה כי מחקרים אלו צריכים לכלול לפחות 10 חולים בכל קבוצה ולהימשך לאורך 3 שבועות ויותר.

במהלך הדיון הציגה פרופ’ אטל את תוצאות 4 מטה-אנליזות או סקירות בנושא, אשר חלקם הדגימו תוצאות הטרוגניות ולא סיפקו עדויות משכנעות באשר למקומו של קנאביס בכאב נוירופתי.

עם זאת, פרופ’ אטל הכירה ביעילות האפשרית של קנאביס בחלק מהחולים והודתה כי ישנה תת-קבוצה של תסמינים או תת-קבוצה של חולים עם תסמינים ספציפיים בהם תועדה תגובה הרבה יותר טובה לקנאביס מאחרים.

עם זאת, יש לקחת בחשבון חששות נוספים הנוגעים לשימוש בקנאביס. למשל, אחד החששות העיקריים נוגע לנהיגה בכלי רכב. בישראל, קיים איסור נהיגה בכלי רכב לפחות 6 שעות לאחר שימוש בקנאביס. עוד יש דיווחים אודות אירועים מוחיים ואוטמים לבביים בקרב משתמשים בקנאביס והדבר מטריד במיוחד מאחר ומדובר בגברים צעירים ללא גורמי סיכון.

פרופ’ איזנברג מוסיף כי ייתכן ודאגות מפני החוק עשויות להסביר מדוע לא נערכו מחקרים אקראיים ומבוקרים חדשים מזה כשנתיים. יתרה מזאת, קשה להשלים מחקרים לאור המורכבות של צמח הקנאביס, לו מרכיבים רבים.

מתוך כנס ה-EAN

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה