משפחה

סקירה חדשה מציעה שלושה שלבים לנזק מוחי על-רקע COVID-19 (מתוך J Alzheimers Dis)

סקירה חדשה שפורסמה בכתב העת Journal of Alzheimer’s Disease מפרטת שלושה שלבי השפעה של COVID-19 על מערכת העצבים המרכזית וממליצה להשלים בדיקת MRI בחולים מאושפזים בכדי לזהות נזק נוירולוגי ולסייע בקביעת המעקב לאחר השחרור מבית החולים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי יש עוד ועוד עדויות לפיהן נגיף SARS-CoV-2 עשוי להוביל לביטויים נוירולוגיים, כולל אובדן חוש ריח, פרכוסים, אירוע מוחי, בלבול, אנצפלופתיה ושיתוק מוחלט.

הכותבים מסבירים כי הנגיף נקשר לקולטן ACE-2 ולאחר שזה נקשר לתאי אפיתל בדרכי הנשימה, ולאחר מכן לתאי אפיתל בכלי הדם, הנגיף מוביל להתפתחות סערת ציטוקינים. ציטוקינים אלו מצידם מובילים לעליה בחדירות כלי דם, בצקת ודלקת מפושטת, כמו גם מעוררים התפתחות קרישיות-יתר, המובילה לקרישי דם קטנים וגדולים הפוגעים במספר איברים. במידה והנגיף חוצה את מחסום דם-מוח וחודר ישירות למוח, הוא יכול לתרום לתהליכי דה-מיילינציה או ניוון עצבי.

המומחים סקרו היטב את הספרות הרפואית אודות סוגיות נוירולוגיות משנית ל-COVID-19 ומתארים שלושה שלבים לנזק מוחי משנית ל-COVID-19:

·       שלב ראשון: הנזק הנגיפי מוגבל לתאי אפיתל באף ובפה. הנגיף נקשר לקולטני ACE2 המצויים בחלל הפה והפה, סערת הציטוקינים נותרת ברמה נמוכה ותחת שליטה. במהלך שלב זה, החולים עשויים לחוות הפרעה בחוש הטעם או הריח, אך לעיתים קרובות מחלימים ללא התערבות.

·       שלב שני: הנגיף מעורר תגובה חיסונית משמעותית, עם דלקת בכלי דם, עליה בגורמי קרישה ויצירת קרישי דם אשר עשויים לנדוד מהריאות אל המוח ולהוביל לאירוע מוחי. תסמינים נוספים בשלב זה כוללים עייפות, המיפלגיה, אובדן תחושה, ראיה כפולה, אפזיה, או אטקסיה.

·       שלב שלישי: סערת הציטוקינים בכלי הדם היא כה חמורה וגורמת לתגובה דלקתית נרחבת הנגיף חוצה את מחסום דם-מוח וחודר למוח וכך חודרים גם ציטוקינים ומרכיבי דם לפרנכימה של המוח וגורמים מוות תאי עצב ואנצפליטיס. בשלב זה ייתכנו פרכוסים, בלבול, דליריום, קומה, אובדן הכרה, או תמותה. חולים בשלב זה בסיכון גדול יותר להשלכות ארוכות טווח, מאחר ויש עדות כי חלקי הנגיף חודרים למוח והנגיף יכול להישאר רדום בתאי עצב למשך שנים רבות.

הנקודות העיקריות העולות מהסקירה נוגעות לכך שבחולים עם תסמיני COVID-19, דוגמת קוצר נשימה, כאבי ראש, או סחרחורות, ייתכנו תסמינים נוירולוגים אשר ייתכן ולא יזוהו בעת האשפוז, או לא יזכו להתייחסות מספקת. בחלק מהחולים הללו התסמינים הנוירולוגים עשויים לבוא לידי ביטוי לאחר השחרור מבית החולים.

בחולים מאושפזים עם COVID-19 יש מקום להשלמת הערכה נוירולוגית, ובאופן אידיאלי, השלמת בדיקת MRI של המוח לפני שחרור מבית החולים. בנוכחות ממצאים חריגים, יש להמשיך מעקב נוירולוגי לאחר 3-4 חודשים.

J Alzheimers Dis. Published online June 10, 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה