משפחה

צוות מומחים ישראלי מזהיר מפני אפשרות הדבקה ב-SARS-Cov-2 ע”י אירוסולים (ולא רק הדבקה טיפתית) וממליץ על אמצעים פשוטים למניעת הדבקה (האונ’ העברית)

צוות מומחים מולטידיספינארי של 14 חוקרים ומומחים מהאוניברסיטה העברית (מביה”ס לבריאות הציבור ומכון רקח לפיסיקה), הטכניון והמרכז הרפואי הדסה פרסם מסמך עדכני (שהועבר למשרד הבריאות) העוסק בדרכי ההתפשטות של נגיף ה-SARS-Cov-2 באוויר, וזאת על רקע הודעת ה-WHO שהוא שוקל לשנות הגדרת אופן ההתפשטות של הנגיף (מהדבקה טיפתית להדבקה של הוירוס הנישא באוויר), ובהתאם את המלצותיו.

במסמך כותבים המחברים : אחד המנגנונים האפשריים להדבקה הינו הדבקה על ידי אירוסולים (תרחיף, טיפות קטנות במיוחד המכילות את הנגיף). מנגנון זה הוצע כמנגנון העיקרי בהדבקות-על בחללים סגורים ומדינות מובילות במאבק נגד הקורונה דוגמת יפן ודרום קוריאה כבר אימצו צעדים קונקרטים נגד הדבקה אירוסולית. אמנם על פי ארגון הבריאות העולמי הדבקה ב-SARS-CoV-2על ידי אירוסולים ‘לא הוכחה’, וההנחה היא שמנגנון ההדבקה העיקרי הינו טיפתי (בטיפות, שהן חלקיקים נוזליים גדולים יותר מחלקיקי האירוסול בעלי קוטר הנע בין 0.1 – 3 מילימטר). בשל משקלן, טיפות אלו נעלמות במהירות מן האוויר ולכן שמירה על מרחק סביר (2 מ’), שטיפת ידיים בסבון והימנעות ממגע הדוק וקרוב יכולים להבטיח הגנה סבירה. עם זאת, חוקרים רבים העוסקים באיכות אוויר תוך-מבני בטוחים שבתנאים מסוימים מתקיימת הדבקה על ידי אירוסולים, המאפשרת בין היתר ‘הדבקת-על’, ושניתן למנוע או לפחות להקטין אותה באופן משמעותי באמצעים שונים, חלקם פשוטים מאוד, שאת חלקם יכול הציבור לאמץ בקלות”

ההמלצות המרכזיות של המחברים כוללות:


  • להימנע בתקופה הקרובה משהייה בכל מקום סגור, צפוף ולא מאוורר

  • מקומות בהם הדבר אפשרי, למשל בחללים קטנים יחסית כגון כיתות לימוד בבתי ספר,רצוי מאוד ליצור אוורור על ידי פתיחה של יותר מכיוון אוויר אחד(למשל – פתיחה של שני חלונות או חלון ודלת).

  • במקומות בהם קיימת מערכת אוורור מכנית, המצב האידאלי למניעת הדבקה הינו הכנסת 100% אוויר צח בכל החלפת אוויר וככל שפרופורציית האוויר הצח יורדת גדל הסיכון להדבקה

  • לפתוח חלונות ככל הניתן גם כאשר נעשה שימוש במזגנים ובמאווררים, המסחררים את האוויר בחלל הסגור, זאת כדי  להפחית את פיזור הנגיף בחלל הסגור

  • ניתן לשקול השימוש במכשירים המשתמשים בקרינתUVCלהשמדת חומר ביולוגי מרחף. ככל הידוע לנו אין כרגע מחקרים שהדגימו יעילות של קרינתUVCכנגד נגיף ה-SARS-Cov-2, אולם יעילות השיטה הוכחה בעבר עבור נגיפים אחרים ממשפחת הקורונה.

להודעה מטעם האונ’ העברית

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה