מנתונים חדשים מישראל שפורסמו בכתב העת FEBS עולה כי רמות נמוכות של ויטמין D בדם מהוות גורם סיכון בלתי-תלוי לזיהום COVID-19 ואשפוז עקב הנגיף.
במסגרת המחקר בראשות ד”ר יבגני מרזון ממכון המחקר של קופת חולים לאומית ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין רמות ויטמין D (25(OH)D) בדם ובין הסיכוי לזיהום COVID-19 ואשפוז עקב המחלה הנגיפית. מדגם המחקר כלל 14,000 חברי קופת חולים לאומית שנבדקו לנגיף הקורונה בין 1 בפברואר ועד 30 באפריל השנה, עם לפחות בדיקת דם אחת לרמות ויטמין D בפלזמה. רמות ויטמין D תת-אופטימאליות או נמוכות הוגדרו בנוכחות ריכוז 25(OH)D מתחת ל-30 ננוגרם/מ”ל.
מבין 7,807 משתתפים, 782 (10.1%) היו חיוביים לנגיף הקורונה ו-7,025 (89.9%) היו שליליים ל-COVID-19. ריכוז ויטמין D הממוצע היה נמוך משמעותית בקרב אלו שנמצאו חיוביים לנגיף, בהשוואה לנבדקים שהיו שליליים לזיהום הנגיפי (19.00 ננוגרם/מ”ל לעומת 20.55 ננוגרם/מ”ל).
מניתוח חד-משני עלה קשר בין רמות נמוכות של ויטמין D בפלזמה ובין סיכוי מוגבר לזיהום COVID-19 (יחס סיכויים של 1.58, p<0.001) ולאשפוז עקב נגיף הקורונה (יחס סיכויים של 2.09, p<0.05).
מניתוח רב-משתני שכלל תקנון למשתנים דמוגרפיים, הפרעות פסיכיאטריות וסומאטיות, יחס הסיכויים המתוקן לזיהום COVID-19 עמד על 1.45 (רווח בר-סמך 95% של 1.08-1.95, p<0.001) ויחס הסיכויים המתוקן לאשפוז עקב הזיהום הנגיפי עמד על 1.95 (רווח בר-סמך 95% של 0.98-4.85, P=0.061).
מניתוח הנתונים עלה כי גיל מעל 50 שנים, מין זכר ומצב סוציו-אקונומי נמוך-בינוני נקשרו גם כן בקשר חיובי עם הסיכון לזיהום COVID-19; גיל מעל 50 שנים נקשר בקשר חיובי עם הסיכוי לאשפוז עקב הנגיף.
לסיכום, ממצאי המחקר מעידים כי רמות 25(OH)D בדם הן גורם סיכון בלתי-תלוי לזיהום COVID-19 ואשפוז עקב הזיהום הנגיפי.
FEBS Journal. Published online July 23, 2020
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!