חדשות

יתרונות התאמת ארוחות למטבוליזם (מתוך אתר Medscape)

07/08/2020

 

במשך שנים רבות, חוקרים ורופאים הניחו כי הרכב התזונה המומלץ דומה בכלל האנשים, תחת הסברה כי כולם נדרשים לאותם חומרי תזונה מהמזון וכי תוסף כזה או אחר יכול להשלים כל חסר קיים. עם זאת, כעת מדענים לומדים כי הגנים והסביבה, בשילוב עם המיקרובים בגוף, משפיעים על היכולת של אדם ליצור ולעבד חומרי תזונה. משמעות הבדלים אלו היא כי שני אנשים שונים עשויים להגיב בצורה שונה לחלוטין לדיאטה זהה.

 

רק לאחרונה החלו מדענים להעריך נכונה את ההבדלים המטבוליים הפרטניים וההשפעה האפשרית של הרכב התזונה על סיכון למחלות כרוניות. המידע החדש מסייע בפתרון תעלומות רבות אודות בריאות האדם וסולל את הדרך לקראת עולם של "תזונה מדויקת".

 

למרות שהממצאים לא צפויים להוביל להמלצות תזונתיות פרטניות לכל אדם, הם עשויים לסייע בהתאמת התזונה לתתי-קבוצות על-בסיס ההרכב הגנטי או גורמים אחרים. לדוגמא, מומחים עובדים על בחינת דפוסי גנטיים של 200 וריאנטים העשויים לסייע בזיהוי הסיכון של אדם למחלת כבד שומני.

 

בניסיון להבין את השונות בתגובה לדפוסי תזונה בין אנשים. מסדרת מחקרים עלה כי קיימים הבדלים ניכרים בכמות כולין (חומר תזונה חיוני) לו נדרשים אנשים שונים: גברים ונשים לאחר-מנופאוזה עלולים לחלות בנוכחות חסר כולין, אך רק מחצית מהנשים הצעירות יחלו. מהנתונים עלה כי חלק מהנשים יכולות לייצר כולין מאחר והאסטרוגן משפיע לטובה על הגן המייצר כולין. בנשים אחרות יש הבדלים בגן זה כך שהגן לא מגיב לאסטרוגן. בשל כמות האסטרוגן המינימאלית בגופם, גברים ונשים לאחר-מנופאוזה נדרשים לקבל את חומר התזונה בדרך אחרת – דרך המזון.

 

חוקרים מזהים כיום וריאנטים גנטיים האחראיים לכך שחלק מהאנשים נדרשים לכמות רבה יותר של וויטמין D, בהשוואה לאחרים, בכדי להגיע לאותה רמת וויטמין D בדם.

 

בשלב זה, חלק גדול מהיכולת לספק תזונה מדויקת יותר מבוסס על כלים טובים יותר להבנת השונות הגנטית. עם זאת, הגנטיקה לבדה אינה קובעת את התגובה של הגוף לחומרי תזונה, אלא קיימת אינטראקציה גם עם גורמים אחרים, דוגמת המיקרוביום והסביבה החיצונית.

 

מרבית הבדיקות הזמינות כיום לקביעת תזונה מדויקת בוחנות גן יחיד בנקודת זמן נתונה. ההבדל הגנטי עלול להוביל לנטייה מוגברת להתפתחות מצב מסוים והכרת השינויים הגנטיים לאורך המסלול עשויה לסייע בחיזוי הפרעות מטבוליות, דוגמת הפרעות במשק הסוכר.

 

הכותבים מאמינים כי תזונה תמיד תהיה נושא מורכב ויהיה קשה לקבל תוצאות מדויקות. הם לא מאמינים כי גישת תזונה מדויקת תהיה מושלמת עד שניתן יהיה לזהות את כל המשתנים הרלבנטיים. התזונה המדויקת מסייעת להתאים את הכלים הזמינים במטרה להבין את המערכות המורכבות הללו.

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2020 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני
<