הנחיות חדשות לטיפול בכאב ממקור שריר-שלד (Ann Intern Med)

טיפול מקומי בתכשירים ממשפחת NSAID (Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs) מומלצים כקו טיפול ראשון בהנחיות חדשות לטיפול אמבולטורי בכאב אקוטי עקב פציעת שריר-שלד, פרט לכאבי גב תחתון. ההנחיות החדשות פורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine והמומחים ממליצים כנגד שימוש באופיואידים, כולל טרמדול, פרט למקרים של פציעה חמורה או במידה והטיפולים מהקו הראשון אינם נסבלים היטב.

ההנחיות מהוות השלמה להנחיות ה-ACP משנת 2017 אודות כאב גב תחתון אקוטי, אשר זכו לתמיכת ה-AAFP ומתמקדים רק בכאב גב תחתון. ההנחיות החדשות הן תוצר שיתוף פעולה של ה-ACP וה-AAFP ונועדו להתייחס לצורות אחרות של כאב ממקור שריר-שלד. עם זאת, ההמלצות לכאבי גב תחתון ופגיעות שריר-שלד אחרות הן מאוד דומות, עם המלצה חזקה כנגד שימוש באופיואידים כקו טיפול ראשון והמלצה לשימוש ב-NSAID כטיפול התרופתי המועדף.

סקירת הספרות כללה מידע אודות קרוב ל-33,000 חולים בגיל חציוני של 34 שנים. כ-48% מהמחקרים כללו שש פציעות ממקור שריר-שלד, 29% כללו חולים עם נקעים, 6% כללו חולים עם פגיעת צליפת שוט ו-5% כללו חולים עם מתיחת שריר. לא זוהו מחקרים להשוואה ראש בראש בין התערבויות אשר הצביעו על עדיפות טיפול כזה או אחר.

טיפול מקומי ב-NSAID זוהתה כהתערבות היחידה שהובילה לשיפור כל התוצאות בחולים עם כאב אקוטי ממקור שריר-שלד, שאינו משנית לכאב גב תחתון. אלו בין הטיפולים היעילים ביותר מבחינת שביעות הרצון של החולים (עדויות בדרגת ודאות גבוהה) ולהקלה בכאב בתוך פחות משעתיים ולאחר 1-7 ימים עם שיפור תפקוד והקלה בתסמינים (עדויות בדרגת ודאות בינונית). בנוסף, טיפולים אלו לא לווה בעליה משמעותית בסיכון לתופעות לוואי. טיפול מקומי ב-NSAID עם ג’ל מנתול הוביל גם לשיפור בכאב בתוך פחות משעתיים ולהקלה בתסמינים. מאחר וכאב אקוטי עשוי להיות נרחב, טיפולים מקומיים אינם מתאימים בכל המקרים, כולל במקרים של פציעות חמורות.

טיפול פומי ב-NSAID ופראצטמול הפחיתו את הכאב בתוך פחות משעתיים ולאחר 1-7 ימים (עדויות בדרגת ודאות בינונית). הטיפול הפומי לווה בסיכון מוגבר לאירועים חריגים במערכת העיכול, כולל דימום, כאבי בטן, עצירות, שלשול, דיספפסיה, בחילה והקאות. אקופרסורה ספציפית הובילה לשיפור כאב לאחר 1-7 ימים ותפקוד (עדויות בדרגת ודאות בינונית), אך יש רק עדויות בדרגת ודאות נמוכה שהעידו כי הובילה לשיפור בכאב בתוך פחות משעתיים. עדויות בדרגת ודאות נמוכה הציעו כי TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) הוביל לשיפור כאב בתוך פחות משעתיים ולאחר 1-7 ימים.

עדויות בדרגת ודאות גבוהה העידו כי אקמול עם אופיואידים הובילו להפחתת כאב לאחר 1-7 ימים ולשיפור הקלה בתסמינים. כל מההתערבויות האחרות שכללו אופיואידים לא נקשרו עם שיפור בלמעלה מתוצא אחד. עדויות בדרגת ודאות בינונית-עד-גבוהה העידו כי אופיואידים לוו בסיכון מוגבר לתופעות לוואי נוירולוגיות ובמערכת העיכול.

מומחים בתחום מסבירים כי ההנחיות החדשות מציעות להימנע משימוש באופיואידים, אך אינן אוסרות על השימוש בתרופות אלו. אופיואידים מהווים טיפול הולם בחולים מסוימים לפרק זמן קצר במטרה לאפשר החלמה ושיקום.

Ann Intern Med 2020

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה