משפחה

ה-BMJ מצטרף ל-NEJM ו-SCIENCE בקריאה שלא לבחור בדונלד טראמפ בשל היותו סכנה לבריאות הציבור, הרפואה והמדע

ה-BMJ מצטרף ל-NEJM ול-SCIENCE בקריאה שלא לבחור בדונלד טראמפ. גם מאמר  ב-MEDPAGE טוען שההתנגדות של הקהילייה הרפואית והמדעית לטראמפ הכרחית.

במאמר המערכת של ה-BMJ כותבים המחברים כי כעת כשנותרו רק ימים לפני הבחירות לנשיאות ארה”ב, עורכי כתבי העת הרפואיים והמדעיים המובילים בעולם נכנסו למערכה הפוליטית באחדות חסרת תקדים, ומביעים את דאגתם המשותפת מהאפשרות של בחירה מחודשת בדונלד טראמפ. שני כתבי עת מדעיים בעלי חשיבות רבה בארה”ב (NEJM ו-SCIENCE) שנרתעו באופן מסורתי במשך שנים להתבטא בנושאים פוליטיים פרסמו סקירה המפרטת את הדרך ההרסנית בה ערער טראמפ את המדע ופגע בבריאות.

עורכי ה-BMJ מברכים על ביקורת זו. הם מציינים שהחששות העמוקים שלהם לגבי ההשפעות המזיקות של נשיאות טראמפ על מדע ובריאות כבר הוצגו וצויינו פעמים רבות.

הם מזכירים שכבר במאמר מערכת שפורסם זמן קצר לאחר כניסתו לתפקיד תיאר כיצד מדיניותו פוגעת באמון במדעי ובמדיניות הבריאות. בשלוש השנים שחלפו מאז, מאמרי מערכת נוספים הביעו התנגדות לצעדיו של טראמפ בביטול האמנות העולמיות (כולל בנושא שינויי אקלים), החלטתו לבטל ההשתתפות במימון ארגון הבריאות העולמי, התקפותיו על זכויות הרבייה בארה”ב ובעולם כולו, עמדותיו על פיקוח נשק, וניסיונותיו לבטל את חוק הטיפול בבריאות במחיר סביר ולהותיר מיליוני אמריקאים ללא ביטוח בריאות.

השנה, כותבים עורכי ה-BMJ , חוסר יכולתו של טראמפ הגיע לשיאו , כפי שדרו אלטמן מכנה “הביצועים העגומים” של ארה”ב ב- covid-19, שנגרמו מכישלון מדיניות ומנהיגות.

במצב שבו בארה”ב נמנים למעלה מ-8 מיליון מקרים ויותר מ -225,000 הרוגים, טראמפ הפך ל”גורם פוליטי ” המניע את המגפה.

טראמפ המעיט בערך על סיכוני הנגיף, עיכב את הפעולות הנדרשות, קידם טיפולים שלא הוכחו וערער את ההתערבויות בבריאות הציבור. מעשיו וחוסר המעש שלו גרמו לאלפי מקרי מוות שניתן היה למנוע. היה ברור לכול שהוא רואה במדע יריב המתנגד לו , ותגובתו הייתה מניפולציות ולעג. אחד הדברים הגרועים ביותר שמצא לומר על יריבו בימים האחרונים היה שג’ו ביידן “יקשיב למדענים” אם ייבחר. כך גם תקף ולעג לאנתוני פאוצי, שקיבל השבוע את אחת מאותות הערכות הגדולים ביותר של המדע האמריקני, אשר אמר שאנו חווים כעת תקופה מטרידה של “אנטי-מדע”.

כהונתו של טראמפ בתפקיד אופיינה על ידי דיכוי, עיוות, השמצה והכחשת המדע וזו הפכה להיות כבר מורשת קודרת, מציינים עורכי ה-BMJ , ולכן הם סבורים שעל הקהילייה הרפואית והמדעית להשמיע קול ברור וצלול שישקף את הצלילות, הראייה הרחבה והחוכמה שיש לקהילייה זו להציע, בכדי למנוע בחירתו מחדש.

למאמר המערכת

גם במאמר ב-medpage today מצטט המחבר את האימרה המפורסמת של מרטין לותר קינג In the end, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends (בסופו של דבר לא נזכור את מילות אויבינו אלא את השתיקה של חברינו) , מתוך תחושה שאסור לקהילייה הרפואית לשתוק בימים אלה.

כתקדים חיובי הוא מציין את התגייסות הקהילייה הרפואית בשנות ה-70 נגד העישון למרות הלחצים האדירים שהופעלו מצד חברות הטבק הענקיות וגורמים נוספים. זאת בניגוד להתנהלות מפלה וגזענית של ההסתדרות הרפואית האמריקאית בשאלת זכויות האזרחים השחורים לפני כן. וכעת , לדעתו, אסור לקהילייה הרפואית לשתוק נוכח האיום הגדול ביותר על בריאות הציבור הלא הוא דונלד טראמפ…

המחבר מזכיר את הניהול הקאוטי של מגפת ה-COVID-19 , את הפגיעה באמון הציבור ב-CDC דווקא בזמן שאמון זה היה קריטי, את קידום התרופות hydroxychloroquine ו- azithromycinללא ביסוס מדעי וגם לאחר שהעדויות הצביעו על חוסר תועלת ורעילות, באופן שגרם למחסור ולמשבר בארגוני בריאות. הוא מזכיר שטראמפ טען שהעובדה שארה”ב מובילה בעולם במספר המקרים היא דווקא עדות לניהול הנכון ולכמות הבדיקות הגדולה, והזלזול שהפגין בעטיית מסיכות, לרבות ניהול טקס מופקר של מינוי שופטת בין המשפט העליון שגרם להדבקה המונית בקרב משתתפי האירוע, כולל שלו עצמו.

בתוך כך , ע”פ מחבר המאמר, המשיך טראמפ את משנתו הגזענית, כולל הביטוי הנודע “הוירוס הסיני” (שאותו הגדירה ההסתדרות הרפואית האמריקאית כ”בלתי הולם ומעודד גזענות”).

לכן, מסכם המחבר, זה הזמן שעל ההסתדרות הרפואית האמריקאית, ה-AMA , והקהילייה הרפואית בכללה, לקרוא קריאה ברורה לעם האמריקאי שלא לבחור בדונלד טראמפ לנשיאות שנייה.

למאמר

הערת המערכת: ההיסטוריה עוד בוודאי תשפוט את טראמפ ונראה לנו שהנזק שהביא ושהוא עלול עוד להביא לבריאות העולם מגיעה להיקפים שרק אולי היטלר עולה עליו…כפראפרזה למשפט המפורסם של צ’רצי’ל אפשר לאמר כאן על טראמפ ש”מעולם לא היה איש בודד אחד שגרם נזק רב כל כך לאנשים רבים כל כך…”יש בהחלט רציונל והיגיון לכך שנציגי הקהילייה הרפואית, אם אלה כתבי העת המובילים ואם האיגודים המקצועיים, ישמיעו את קולם כאשר הם מזהים איום רציני של ממש על המדע, הרפואה ובריאות הציבור. 

גם במקומותינו נראה יותר ויותר שחלק מההחלטות והשיקולים המובילים את מקבלי ההחלטות בדרג הפוליטי בעניין ניהול משברים בריאותיים כמו הקורונה הם במקרה ה”טוב” פוליטיים ובמקרה העוד יותר גרוע – אישיים וזרים, וברור לכל מי שחי כאן למה ולמי הכוונה.. להבדיל מטראמפ שמואשם בעצם בטיפשות, בורות, הכחשת מדע, ושחצנות מסוכנת – אצלנו זה נראה כמו מהלכים ערמומיים שמיועדים לסייע לנאשם לחמוק ממשפטו ולצורך זה החובה לשמר על התמיכה הפוליטית של המפלגות החרדיות. (אם כי גם נתניהו, אולי כמעריץ מושבע וגלוי של טראמפ, טורח לציין שפעמים רבות , כמו הפעם, הוא מקבל החלטות בניגוד ל”מומחים” או המדע, וכמובן צודק תמיד..).

איגוד רופאי בריאות הציבור ואיגודים מקצועיים נוספים לא חסכו ביקורת מאופן ההתנהלות של הממשלה במהלך המשבר, וזה כמובן חשוב ונכון, אבל אם נעשה את ההקבלה לגילויי הדעת של NEJM וה-BMJ והקריאה ל-AMA , חשוב שגם הר”י ומוסדותיה יביעו עמדה ברורה ובהירה, אם וכאשר הם אכן מזהים מצב שבו ההחלטות האמורות להגן על בריאות הציבור נלקחות ומבוצעות משיקולים זרים לחלוטין. ועמדה זו חשוב להביע גם לפני ובעת בחירות פוליטיות מכריעות. 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה