משפחה

האם טיפול במעכבי DPP-4 עשוי להגן על חולי סוכרת מאושפזים עקב COVID-19 ? (מתוך Diabetes Care)


בקרב חולים מאושפזים עם COVID-19 וסוכרת מסוג 2, טיפול ב-Sitagliptin (ג’נוביה) לווה בשיעורים נמוכים יותר משמעותית של תמותה באשפוז, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes Care.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים תיארו פרוגנוזה גרועה יותר בחולים עם סוכרת מסוג 2 ואבחנה של זיהום בנגיף הקורונה; לאור זאת, הם ביקשו לחפש אחר גישות טיפול חדשות לחולים אלו.

החוקרים השלימו מחקר רב-מרכזי, מקרה-ביקורת, רטרוספקטיבי, תצפיתי, בו הוסף טיפול בג’נוביה לטיפול הסטנדרטי בעת האשפוז לבית חולים של חולים עם סוכרת מסוג 2 ואבחנה של COVID-19. כל מחקר גייס גם קבוצת ביקורת של חולים לא-מטופלים, תואמים בגיל ומין. בכל החולים תועדה דלקת ריאות ורוויון חמצן בדם של מתחת ל-95% באוויר חדר או עם תמיכת חמצן. התוצאים העיקריים כללו שחרור מבית החולים/תמותה ושיפור בתוצאות הקליניות.

החוקרים מציינים שבעת האשפוז, כל המשתתפים במחקר הועברו לטיפול סטנדרטי שכלל אינסולין במתן תת עורי או IV , עם יעד סוכר של בין 140-180 מ”ג/ד”ל.

בקבוצה שהוקצתה לקבלת סיטגליפטין , בנוסף לאינסולין, המינון נקבע בהתאם לרמות ה- eGFR, היינו: 100 מ”ג פעם ביום אם ה- eGFRהיה מעל 45 mL/min/1.73 m2 או מינון של 50 מ”ג אם ה-eGFR היה מתחת ל-45. נעשתה התאמה של מין וגיל בין קבוצת הטיפול והבקרה. לא ניתן כל טיפול להורדת רמות סוכר אחר במהלך המחקר.  

מדגם המחקר כלל 338 משתתפים עם סוכרת מסוג 2 ואבחנה של COVID-19, אשר אושפזו לבתי חולים בצפון איטליה. מבין אלו, 169 חולים היו תחת טיפול בג’נוביה ו-169 קיבלו טיפול סטנדרטי.

טיפול בג’נוביה בעת האשפוז לווה בשיעורי תמותה נמוכים יותר (18% בקבוצת הביקורת, לעומת 37% בקבוצת ההתערבות; יחס סיכון של 0.44, p=0.0001), עם שיפור בתוצאות הקליניות (60% לעומת 38%, בהתאמה; P=0.0001) ומספר גדול יותר של חולים ששוחררו מבית החולים (120 לעומת 89 חולים, p=0.0008), בהשוואה לחולים בקבוצת הטיפול הסטנדרטי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי בחולים עם סוכרת מסוג 2, המאושפזים בשל COVID-19, טיפול בג’נוביה בעת האשפוז לווה בסיכון מופחת לתמותה ובשיפור התוצאות הקליניות, בהשוואה לטיפול סטנדרטי.

Diabetes Care 2020

לידיעה ב-MedPage Today

הערה:  חשוב לציין שמדובר במחקר קטן, ללא רנדומיזציה, ללא השוואה לפלסבו וללא סמיות. אין לראות בנתונים אלו הוכחה לקיום תועלת קלינית ולהפחתת תמותה על ידי מתן סיטגליפטין לחולי COVID 19 סוכרתיים

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה