משפחה

עדכון יומי קורונה: האם המשך העצירה במגמת הירידה בהדבקה מעלה הסיכוי לסגר נוסף בקרוב ? האם בכל זאת אפשר ללמוד משהו מהמודל השוודי ?

מגמת העצירה בירידה בהדבקה נמשכת, והעלייה המפורסמת במקדם ההדבקה R כבר לסביבות 1 מובילה את משרד הבריאות והממשלה להכריז על כך שתכנית היציאה מהסגר צפויה להתעכב.  מבחינת מצבת החולים הקשים נמשכת הירידה המתונה כשנכון להיום מס’ החולים הקשים המאושפזים מגיע ל-306 (לפני שבוע 358) . בימים האחרונים מס’ החולים הקשים החדשים עומד על 20-27, והחשש הוא לאור העצירה בירידת מס’ המאומתים היומי שכמות החולים הקשים עלולה להתחיל לעלות שוב. כך גם לגבי מספר המתים שמגיע כבר במצטבר ל-2682 כשבימים האחרונים מס’ המתים מידי יום היה בין 10-15 .

ללוח הבקרה של משרד הבריאות

לדו”ח היומי של המרכז לידע ומידע

היום מפרסם גם המרכז לידע ומידע דו”ח חדש שכותרתו היא :”’מחקרים וארגוני בריאות בעולם קובעים כי בחללים סגורים ובלתי מאווררים תתכן הדבקה בדרך האוויר בנגיף קורונה וכי יש לנקוט בצעדים להפחתת סיכון זה”.

ע”פ הדו”ח בחללים סגורים ולא מאוררים ההדבקה עלולה להתרחש גם אם נשמר מרחק של 2 מטר בין השוהים בחלל, וככל שהשהייה בחלל ארוכה יותר ומתקיימות בו פעילויות כמו אכילה דיבור או שירה – הסיכון גדול יותר. המשמעות היא שלקראת החורף, שבו יש נטייה להישאר יותר בחללים סגורים – סכנת ההתפרצות של קורונה גבוהה ביותר.

ההמלצות המרכזיות בהתאם הן להעדיף חללים פתוחים, לעטות מסיכות תקינות, ולדאוג למערכת אוורור תקינה, ולצמצם למינימום את מספר השוהים בחלל סגור. המלצות אלה חשוב לקיים במקביל.

הערת המערכת:  הקולות הנשמעים מצד מקבלי ההחלטות מצביעים על “הבטחה” לסגר נוסף לקראת חנוכה, והתחושה שמשדר רה”מ שהסגר שהוטל לאחרונה היה צעד מוצלח ונכון שהביא את ישראל לרמות תחלואה נמוכות בהשוואה למה שקורה בעולם,  מעידים על כך שככל הנראה מה שצפוי לנו (לפחות עד שיהיה באמת חיסון אפקטיבי זמין) הוא סוג של סגר לסירוגין . והשאלה כמובן אם אין פתרון נכון יותר בראייה רחבה יותר של בריאות הציבור הכוללת גם בריאות כלכלית וחברתית. 

זוכרים את שוודיה ? מדינה עם גישה של “שגרת קורונה” תוך שמירת חיים נורמליים ? ניסינו לבדוק היום מה המצב שם לפי worldmeter  ומה שאפשר לראות מהתרשימים של ההדבקה והתמותה שלהלן

שהעלייה בהדבקה בשבועות האחרונים בעולם ובאירופה לא פסחה אמנם על שוודיה, אך בניגוד לגל הראשון שם שבו הייתה תמותה גבוהה מאוד באופן יחסי, בעיקר בבתי אבות, בגל הנוכחי התמותה נראית, לפחות נכון לעכשיו, נמוכה . גם מס’ החולים הקשים בשוודיה נכון להיום עומד על 92 בלבד  . אז עושה רושם שייתכן שהשוודים הפיקו את הלקחים מהגל הראשון מבחינת שמירה על אוכלוסיות שבסיכון ושהם מצליחים לקיים שגרת חיים נורמלית (עם הקפדה ככל הידוע על שמירת מרחק, עטית מסיכות במקומות סגורים, הימנעות מהתקהלויות בחללים סגורים) תוך שמירה על רמת תחלואה קשה ותמותה נמוכים יחסית.

אז אולי בכל זאת יש מה ללמוד מהם ? אחת הטענות שאנו שומעים כאן מאנשי משרד הבריאות ומומחים אחרים שהישראלים אינם שוודים ושהמשמעת וההיענות לקיים ההנחיות שמקובלת במקומות כמו שוודיה לא תתקיים בישראל. אבל ייתכן מאוד שהבעייה היא בהגבלות ובהנחיות שלא ברור ההיגיון , וכאשר ההגבלות וההנחיות הן הגיוניות מובנות וסבירות – אז ההיענות תהיה גבוהה יותר.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה