משפחה

צפו בהרצאות (כולל של מומחים ישראלים) הדנות בסוגיית הפחתת נזקי עישון (מתוך הכנס הבינ”ל PreHTN & Cardiac metabolic conference)

פרופ’ דורון מנחמי: “התוכנית של ממשלת ניו-זילנד להפחתת נזקי עישון, הכוללת עידוד מעבר לתחליפי עישון עבור אוכלוסיית המעשנים, צריכה להיות המודל שלנו בישראל”

בדיבייט מרתק שהתקיים במסגרת כנס בינלאומי ליתר לחץ דם (PreHTN & Cardiac metabolic conference) ששודר באופן מקוון בסוף השבוע האחרון, לקחו חלק שלושה רופאים בכירים, ביניהם שני רופאים מומחים מישראל, ודנו בגישת הפחתת הנזקים בטבק ובמקומם של הטכנולוגיות להפחתת נזקי עישון (כמו אייקוס וסיגריות אלקטרוניות) ככלי להתמודדות בנזקי העישון.

<!–Konstantinos Farsalinos, Greece–>

בפתח הדברים הציג פרופ’ קונסטנטונוס פורסלינוס מיוון את התופעה והתייחס לבעית העישון כמגפה שהאנושות מתמודדות עימה כבר אלפי שנים: “מדובר בבעיה אקוטית שקיימת מזה שנים רבות, והקושי העיקרי בעניינה הוא הפסקת העישון מחד, וחוסר אפקטיביות של התרופות לגמילה מעישון הקיימות בשוק מן הצד השני”.

עוד הוא הדגיש כי הגורם העיקרי למחלות קרדיווסקולריות הוא העישון. משך ותדירות העישון קובעים את הנזק הכללי שיגרם לאדם המעשן, וגם אם יפסיק לעשן, הזמן עד להשפעה על הגוף, יכול לערוך מספר שנים- לכן צימצום נזקי העישון בהקדם האפשרי הוא הכרחי.

עם זאת, עבור מעשנים שלא מפסיקים לעשן, מוצרי טבק מופחתי סיכון יכולים להיות כלי עבורם. לדידו, למעבר לאלטרנטיבות מופחתות סיכון יש יתרון לבריאות הציבור. שכן הפתרון, במקרה זה, הוא לא למצוא את הדבר הבטוח ביותר עבור בריאות הציבור שהוא כאמור הפסקת עישון, אלא מציאת האיזון הנכון בין מוצרים מופחתי סיכון (לא בהכרח עם אפס סיכון), והפופולוריות שלהם – וכך יהיה ניתן להאיץ את קצב הירידה בעישון.

ד”ר דורון מנחמי, ראש המחלקה לרפואה פנימית במרכז הרפואי וולפסון, שהציג עמדה התומכת בשימוש באלטנרטיבות לעישון, הצהיר בתחילת דבריו שהדבר הטוב ביותר הוא לא לעשן, והעיד על עצמו שמעולם לא עשה שימוש במכשיר עישון כלשהו. לדבריו: “על מנת לפתור את בעיית העישון ולמגר את התופעה, תחליפי ניקוטין ומכשירי חימום עשויים להפחית את עישון הסיגריות בקרב מעשנים. זה ככל הנראה קשור להפחתת החשיפה של רעלנים מזיקים שמשתחררים בעצם שריפת הטבק”.

בהקשר זה הציג ד”ר מנחמי תימוכין לכך המעידים על הפחתה של חשיפה לחומרים מזיקים באמצעות סיגריות אלקטרוניות, ומוצר לחימום טבק (שאף קיבל על כך הכרה מה-FDA לאחרונה) ואף הפחתה בתחלואה קרדיווסקולרית ע”פ ממצאים הדמיתיים.

ד”ר מנחמי הדגיש את המודל הניו-זילנדי כמודל שאליו צריכים לשאוף בטיפול בתופעת העישון. לפני מספר שנים הכריזה ממשלת ניו זילנד על יעד של הפחתת השימוש בסיגריות בשיעור של 90% עד שנת 2025. במסגרת התוכנית המהפכנית, מעודדת המדינה שימוש בתחליפי סיגריות עבור מי שבוחר להמשיך לעשן, ואף מנגישה את המידע באופן אקטיבי עבור כלל האוכולוסיה, ואוכלוסית המעשנים בפרט וכל זאת תוך פיקוח ובקרה קפדניים של השימוש בהם. לדעת ד”ר מנחמי, המודל של ניו-זילנד להפחתת נזקי עישון צריך להיות המודל המוביל בעולם.

<!–Dov Gavish, Israel–>

מנגד הציג פרופ’ דב גביש, ראש מכון המחקר לקרדיולוגיה בבית החולים שערי צדק, עמדה לפיה הבעיה העיקרית בגישה שהוצגה על ידי שני הדוברים הקודמים היא שפעמים רבות משתמשים במוצרים מופחתי סיכון כגון סיגריות אלקטרוניות או מכשירים לחימום טבק במקביל לשימוש בסיגריות בוערות, ולכן במקרים אלה כמובן שהסיכון איננו בהכרח מופחת.
בדומה לדוברים האחרים, גם פרופ’ דב גביש התייחס לנחיצות הרבה שיש בהתבססות על מדע ומחקרים וקבע כי על מנת להגדיר מוצר כמופחת סיכון, יש צורך בעוד נתונים מדעיים כתוצאה ממחקר קליני על בני אדם.

מהי עמדתכם ? מוזמנים להצביע בקישור זה !

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה