משפחה

עדויות חדשות מצביעות על גורמי סיכון נוספים לתמותה עקב זיהום בנגיף הקורונה (מתוך CIDRAP)

קורונה

שני מחקרים חדשים מארצות הברית זיהו גורמי סיכון לתמותה עקב זיהום בנגיף הקורונה, מחקר אחד זיהה כי טיפול בתרופות מסוימות והשני כלל מחשבון סיכון שהצביע על סיכון מוגבר לתמותה בחולים לא-לבנים ובאלו עם מחלות רקע או במצב סוציאלי ירוד.

המחקר הראשון פורסם בכתב העת JAMA Network Open ומצא כי שימוש במשלב Hydroxychloroquine ו-Azithromycin מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מאושפזים עם COVID-19, בעוד שלטיפול בסטטינים, ויטמין C או D ומעכבי ACE או חסמי תעלות סידן הייתה השפעה מגנה.

המחקר כלל 35,302 חולים מאושפזים עם זיהום בנגיף הקורונה,מהם 2,871 חולים (8.1%) פיתחו תסמונת מצוקה נשימתית חדה, 4,028 (11.4%) פיתחו הלם, 2,857 חולים (8.1%) אושפזו בתמונה של מחלת לב איסכמית חדה, 2,606 (7.4%) סבלו מהפרעות נוירולוגיות, 1,446 (4.1%) אובחנו עם תרומבואמבוליזם ורידי ו-810 חולים (2.3%) אושפזו עם מחלה צרברווסקולארית. בקרב חולים מאושפזים ואלו שהלכו לעולמם תועדו שיעורי הימצאות גבוהים יותר משמעותית של כלל הסיבוכים, בהשוואה לחולים אמבולטורים ואלו ששרדו את האשפוז.

גורמים שנקשרו עם הסיכון לתמותה עקב זיהום בנגיף הקורונה כללו גיל 80 שנים ומעלה (יחס סיכויים של 16.20) ושימוש במשלב Hydroxychloroquine ו-Azithromycin (יחס סיכויים של 1.21). מנגד, השימוש בסטטינים (יחס סיכויים של 0.60), מעכבי ACE (יחס סיכויים של 0.53), חסמי תעלות סידן (יחס סיכויים של 0.73), וויטמין C או D (יחס סיכויים של 0.89) לווה בסיכון מופחת לתמותה.

החוקרים דיווחו כי ההשפעה המגנה של חלק מהתרופות עשויה להעיד על גישה זמינה יותר לטיפול רפואי בקרב חלק מהחולים במצב סוציאלי טוב יותר, בהשוואה לאלו עם גישה מוגבלת לטיפול רפואי.

המחקר השני פורסם בכתב העת Nature Medicine, כאשר החוקרים פיתחו ובחנו מודל להערכת גורמי סיכון לתמותה על-רקע זיהום בנגיף הקורונה. המחקר התבסס על נתונים מ-477 ערים בארצות הברית ואודות מבוטחי מדיקייר בגילאי 65 שנים ומעלה ב-3,113 מחוזות.

מהנתונים עולה כי שחורים היו בסיכון גבוה יותר משמעותית לתמותה עקב COVID-19, בהשוואה ללבנים (סיכון יחסי של 3.18), כפי שתואר גם בקרב אסייאתים (סיכון יחסי של 1.38), היספאנים (סיכון יחסי של 2.77) ואינדיאנים (סיכון יחסי של 1.72).

מניתוח הנתונים שכלל תקנון לגורמי סיכון אחרים, כולל חסך סוציאלי ומחלות רקע דוגמת השמנה וסוכרת, הנפוצות יותר בבני מיעוטים בהשוואה ללבנים, עלה כי משתנים חיצוניים הסבירו פחות מ-16% מהשונות הגזעית בשיעורי התמותה.

החוקרים כתבו כי הממצאים עשויים לסייע לקובעי המדיניות בהחלטות על הפצה של החיסונים לאוכלוסיות בסיכון מוגבר לתמותה עקב הזיהום הנגיפי.

לידיעה ב-CIDRAP

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה