משפחה

עדויות חדשות קושרות בין החיסון כנגד נגיף הקורונה של חברת אסטרה-זנקה ובין קרישי דם (N Engl J Med)

שני מחקרים שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine מתארים 11 חולים באוסטריה וגרמניה ו-5 חולים בנורבגיה אשר פיתחו הפרעה חריגה בקרישת הדם לאחר קבלת המנה הראשונה של החיסון כנגד נגיף הקורונה של חברת אסטרה-זנקה.

במחקר הראשון, חוקרים מגרמניה תיארו 11 חולים עם קרישי דם חריגים או תרומבוציטופניה, שזוהו 5-16 ימים לאחר קבלת החיסון כנגד נגיף הקורונה של חברת אסטרה-זנקה.

חולה אחד פיתח דימום תוך-גולגולתי פטאלי, כאשר 9 חולים פיתחו קרישי דם בורידי המוח, שלושה אובחנו עם תרומבוזיס של וריד הטחול, שלושה אובחנו עם תסחיף ריאתי ובארבעה חולים אובחנו סוגים אחרים של קרישי דם. שישה חולים, בנוסף לחולה עם הדימום התוך-גולגולתי הפטאלי, הלכו לעולמם.

28 חולים ממדגם אחר הופנו להערכה בשאלת הפרעת קרישה על-רקע חיסון ונמצאו חיוביים לנוגדנים כנגד PF4 (Platelet Factor 4), ללא היסטוריה של חשיפה להפרין לאחרונה. בכל החולים הללו הייתה גם עדות לנוגדנים המפעילים טסיות.

בחמישה חולים נקבעה אבחנה של DIC (Disseminated Intravascular Coagulopathy), מצב בו קרישי דם נוצרים באזורים שונים בגוף וגורמים חסימת כלי דם קטנים. החולים במחקר לא קיבלו טיפול בהפרין למניעת קרישי דם לפני הופעת התסמינים.

הפרעת קרישת הדם לאחר החיסון, הדומה לזו שתוארה עם הפרין, דווחה בחולים שלא קיבלו הפרין אך החלו לקבל תרופות מסוימות או אובחן עם זיהום חיידקי או נגיפי.

החוקרים קוראים לאנשי צוות רפואי להיות ערניים לקרישי דם ורידיים או עורקיים באתרים חריגים, כמו הבטן או המוח, המופיעים 5-20 ימים לאחר קבלת החיסון כנגד נגיף הקורונה של חברת אסטרה-זנקה.

לבסוף, החוקרים מציעים לכנות את התופעה החדשה בשם VITT (Vaccine-Induced Immune Thrombotic Thrombocytopenia).

במחקר השני, חוקרים מנורבגיה מדווחים על חמישה אנשי צוותי רפואי עם קרישי דם ורידיים באתרים חריגים ותרומבוציטופניה חמורה, שהופיעו 7-10 ימים לאחר מנת החיסון הראשונה של חברת אסטרה-זנקה. אנשי הצוותי הרפואי היו בגילאי 32-54 שנים וגם בהם תועדו ריכוזים גבוהים של נוגדני PF4, למרות שלא קיבלו הפרין.

ארבעה חולים אובחנו עם תרומבוזיס בורידי המוח עם דימום תוך-גולגולתי, שלושה מהם הלכו לעולמם.

בכל החולים תועדו רמות גבוהות של D-Dimer, עדות לקרישי דם. הפרין במינון גבוה ניתן לארבעה חולים, עם עיכוב מוצלח של קרישי הדם בשניים מהם, אך יעילות פחותה בשני האחרים. החולה החמישי לא קיבל הפרין.

ביחד, הממצאים מציעים כי בסרום של חולים אלו ישנם קומפלקסי חיסון עם תערובת נוגדנים, בדומה למתואר במקרים של תרומבוציטופניה אוטואימונית על-רקע הפרין.

N Engl J Med, 2021

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה