חדשות

ההשפעה של דיאטה עתירה במזון שמקורו מן החי, אלכוהול וסוכר על הרכב המיקרוביום (Gut)

23/04/2021

 

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Gut עולה כי דיאטה עתירה באוכל מן החי, מזונות מעובדים, אלכוהול וסורים, מלווה בהרכב מיקרוביום במערכת העיכול המעודד תהליכים דלקתיים. עם זאת, דיאטה עתירה באוכל מן הצומח מלווה בהרכב מיקרוביום בעל השפעה הפוכה.

 

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את האינטראקציה בין דיאטה, הרכב המיקרוביום במערכת העיכול והיכולת התפקודית להשרות דלקת במערכת העיכול. הם בחנו את הקשר בין 173 גורמים תזונתיים ובין המיקרוביום ב-1,425 משתתפים מארבעה מדגמים: מחלת קרוהן, קוליטיס כיבית, תסמונת מעי רגיז ואוכלוסיה כללית. ריצוף מטה-גנומי הושלם להערכת הפרופיל המיקרוביאלי במערכת העיכול.

 

הקשר בין הרגלי התזונה ובין המאפיינים מיקרוביאליים נבחן בכל מדגם בנפרד, לאחר מכן הושלמה מטה-אנליזה והערכת הטרוגניות.

 

החוקרים זיהו 38 קשרים בין דפוסי תזונה ובין הרכב המיקרוביום. יתרה מזאת, 61 מאכלים ונוטריינטים ספציפיים נקשרו עם 61 זנים ו-249 מסלולים מטבוליים במטה-אנליזה שכללה משתתפים בריאים וחולים עם תסמונת מעי רגיז, מחלת קרוהן וקוליטיס כיבית.

 

מזונות מעובדים ומזונות שמקורם מן החי נקשר בקשר עקבי עם שכיחות גבוהה יותר של Firmicutes, זני Ruminococcus של Blautia ומסלולי ייצור אנדו-טוקסין. ההיפך היה נכון עם מזון שמקורו מן הצומח ודגים, אשר נקשרו בקשר חיובי עם אורגניזמים המייצרים חומצות שומן קצרות-שרשרת ומסלולי מטבוליזם של נוטריינטים.

 

לאור ממצאי המחקר, החוקרים כותבים כי שינויים בהרגלי התזונה עשויים לסייע בהקלה על תהליכים דלקתיים בגוף.

 

Gut 2021

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2021 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני
<