משפחה

הפחתת לחץ דם באמצעות תרופות מפחיתה סיכון למחלות לב וכלי דם באוכלוסיות חולים שונות (The Lancet)

במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ירידה של 5 מ”מ כספית בלחץ דם סיסטולי מלווה בירידה של כ-10% בסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים מג’וריים, ללא תלות באבחנות קודמות של מחלות לב וכלי דם ואף בנוכחות ערכי לחץ דם תקינים או גבוהים בטוח התקין.

במסגרת המחקר ביקשו לבחון את הנתונים ממחקרים אקראיים להערכת ההשפעות של טיפול תרופתי להפחתת לחץ דם על הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים מג’וריים בהתאם ללחץ הדם הסיסטולי ההתחלתי.

החוקרים אספו נתונים אודות משתתפים ב-48 מחקרים אקראיים להערכת טיפול תרופתי להפחתת לחץ דם לעומת פלסבו או משפחות תרופות אחרות להפחתת לחץ דם, או בין משטרי טיפולי יותר אינטנסיביים לעומת משטרי טיפול פחות אינטנסיביים. הם השלימו הערכה של השפעות טיפול להפחתת לחץ דם בקרב משתתפים עם וללא מחלה קרדיווסקולארית קודמת.

התוצא העיקרי היה אירוע קרדיווסקולארי מג’ורי, אשר הוגדר כמשלב של אירוע מוחי, אוטם לבבי או מחלת לב איסכמית, או אי-ספיקת לב שהובילה לתמותה או אשפוז.

מדגם המחקר כלל 344,716 משתתפים, כאשר מדדי לחץ דם סיסטולי/דיאסטולי הממוצעים טרם ההקצאה האקראית עמדו על 146/84 מ”מ כספית בקרב אלו עם היסטוריה של מחלה קרדיווסקולארית (157,728 משתתפים) ועל 157/89 מ”מ כספית בקרב משתתפים ללא היסטוריה של מחלה קרדיווסקולארית (186,988 משתתפים).

ההשפעות היחסיות של טיפול תרופתי להפחתת לחץ הדם היו יחסיות לעצימות הפחתת לחת דם סיסטולי. לאחר חציון של 4.15 שנות מעקב, ב-42,324 משתתפים (12.3%) תועד לפחות אירוע קרדיווסקולארי מג’ורי אחד. בקרב משתתפים ללא היסטוריה של מחלות לב וכלי דם בתחילת המחקר, שיעורי ההיארעות של הופעת אירוע קרדיווסקולארי מג’ורי לכל 1,000 שנות-אדם עמדו על 31.9 בזרוע ההשוואה ועל 25.9 בזרוע ההתערבות. בקרב משתתפים עם היסטוריה של מחלה קרדיווסקולארית, השיעורים המקבילים עמדו על 39.7 ו-36.0 בזרוע ההשוואה ובזרוע ההתערבות, בהתאמה.

ירידה בלחץ דם סיסטולי של 5 מ”מ כספית לוותה בירידה של 9% בסיכון לאירוע קרדיווסקולארי מג’ורי (יחס סיכון של 0.91, רווח בר-סמך 95% של 0.89-0.94) באלו ללא היסטוריה של מחלות לב וכלי דם ובירידה של 11% בסיכון (יחס סיכון של 0.89, רווח בר-סמך 95% של 0.86-0.92) באלו עם היסטוריה של מחלות לב וכלי דם.

ממצאי המחקר מעידים כי הפחתת לחץ דם באמצעות טיפול תרופתי מובילה לירידה דומה בסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים מג’וריים במסגרת מניעה ראשונית או שניונית, גם בנוכחות ערכי לחץ דם מתחת לטווח המומלץ לטיפול.

The Lancet 2021

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה