האם אין כמות בטוחה של צריכת אלכוהול למוח?

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

אין כמות בטוחה של צריכת אלכוהול למוח, כך עולה ממחקר חדש שטרם עבר ביקורת עמיתים. על פי המחקר שבדק יותר מ-25,000 נבדקים מבוגרים, אפילו שתיית אלכוהול מתונה משפיעה לרעה על מבנה המוח ותפקודו.

המחקר השתמש בנותני ה-Biobank הבריטיים ובמהלכו העריכו החוקרים את בריאות המוח באמצעות מדדי MRI מבניים ותפקודיים של המוח בקרב 25,378 מבוגרים. המחקר כלל נתונים על 691 נבדקים שלא שתו מעולם, 617 ששתו בעבר והפסיקו לשתות ו-24,069 שותים בהווה. צריכת האלכוהול החציונית הייתה 13.5 יחידות (102 גרם) מדי שבוע. כמעט מחצית מהנבדקים במדגם (48.2%) שתו מעל הכמות הבטוחה לפי ההנחיות הנוכחיות (14 יחידות, 112 גרם לשבוע), אך רק מעטים מהם היו שתיינים כבדים (>50 יחידות, 400 גרם לשבוע). לאחר התאמה לכלל הערפלנים הפוטנציאליים הידועים והשוואות מרובות, נמצא כי צריכה גבוהה יותר של אלכוהול בשבוע היה קשור להפחתה של החומר האפור בכמעט בכל אזורי המוח.

“זהו אחד המחקרים הגדולים ביותר בנושא אלכוהול ובריאות המוח עד כה”, אמרה אחת ממחברות המחקר. היא הוסיפה כי “בעבר, היו שטענו כי הקשר בין אלכוהול לבריאות המוח מיוצג בגרף בצורת האות J (כלומר, כמויות קטנות של אלכוהול דווקא מגנות על פעילות המוח), אך כשבדקנו זאת באופן מסודר, לא מצאנו שזה המקרה. למעשה, מצאנו כי כל רמה של אלכוהול קשורה לפגיעה בבריאות המוחית בהשוואה לנבדקים שלא צרכו אלכוהול”.

צריכת אלכוהול הייתה הגורם לעד כ-0.8% משונות נפח החומר האפור במוח. “ההשפעה אמנם קטנה, אך גדולה מכל גורם סיכון אחר שנבדק. שינויים אלה במוח נקשרו להזדקנות, לירידה בזיכרון ולדמנציה”, אמרה מחברת המחקר. בנוסף, נמצא גם קשר שלילי נרחב בין שתיית אלכוהול לבין כל המדדים המעידים על תקינות החומר הלבן שנבדקו ונמצא גם קשר חיובי משמעותי בין צריכת אלכוהול לבין קישוריות תפקודית במצב מנוחה. המחקר גם לא מצא הבדל בסיכון לפגיעה מוחית בין סוגי האלכוהול שנצרכו (יין, בירה או משקאות חריפים אחרים).

מגבלה מרכזית של המחקר הייתה שאוכלוסיית המחקר, מאגר ה-Biobank הבריטי, מייצגת מדגם בריא יותר, משכיל יותר ופחות מקופח ומאופיין במגוון אתני נמוך יותר מהאוכלוסייה הכללית. “כמו בכל מחקר תצפיתי, איננו יכולים להסיק סיבתיות מהקשר” ציינו המחברים.

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה