החסינות לנגיף הקורנה עשויה להימשך לשנים (Nature)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

על פי הניו יורק טיימס, שני מחקרים שפורסמו לאחרונה מחזקים את ההשערה כי יכול להיות שהחסינות מפני נגיף הקורונה עשויה להימשך כשנה – ואולי אף זמן רב יותר – במיוחד לאחר החיסון לנגיף. שני המחקרים הצביעו על כך שרוב האנשים שחלו ב-COVID-19, החלימו ואז התחסנו מאוחר יותר, עשויים שלא להזדקק לזריקת בוסטר. עם זאת, מי שמעולם לא נדבק ואז התחסן עשוי להזדקק לזריקת בוסטר מאוחר יותר, כך דיווח העיתון.

בשני המחקרים נבדקו מטופלים שחלו ב-COVID-19 לפני כשנה. באחד המחקרים שפורסם בכתב העת Nature, החוקרים מצאו שתאים חיסוניים מסוימים עשויים לשרוד במח העצם של הנבדקים שנדבקו ומאוחר יותר חוסנו וכי תאי חיסון אלה עשויים ליצור נוגדנים בכל עת. במחקר השני שפורסם על שרת ההוצאה המוקדמת bioRxiv, החוקרים מצאו שתאי זיכרון מסוג B יכולים לשגשג ולהתחזק גם 12 חודשים לאחר הזיהום הראשוני. “המחקרים עולים בקנה אחד עם כלל הספרות ההולכת וגוברת המצביעה על כך שחסינות שנגרמה על ידי זיהום וחיסון הSARS-CoV-2 נראית ארוכת טווח”, אמר סקוט הנסלי, אימונולוג מאוניברסיטת פנסילבניה שלא היה מעורב במחקר, ל”ניו יורק טיימס”.

במחקר שפורסם ב-Nature, החוקרים ניתחו דגימות דם של 77 נבדקים במרווחים של שלושה חודשים, החל מחודש לאחר ההדבקה שלהם. מתוכם, שישה אושפזו עקב COVID-19, ולשאר היו תסמינים קלים בלבד. למרות שרמות הנוגדנים בדם ירדו בחדות לאחר ההדבקה, תאי הזיכרון מסוג B נותרו במח העצם. מבין 19 דגימות מוח עצם, ל-15 נשארו תאי זיכרון הניתנים לזיהוי כ-7 חודשים לאחר ההדבקה. בקרב ארבעת האחרים תאים אלו לא נצפו, מה שמעיד על כך שחלק מהאנשים החולים בנגיף אינם מייצרים תגובה ארוכת טווח. ממצא זה מגבה את הרעיון שאנשים שהחלימו מ-COVID-19 צריכים להתחסן לנגיף.

במחקר השני שפורסם ב-bioRxiv, החוקרים ניתחו דגימות דם של 63 אנשים שהחלימו מ-COVID-19 כשנה לפני המחקר. לרובם היו תסמינים קלים, ו-26 קיבלו לפחות מנה אחת של חיסון פייזר או מודרנה. רמות הנוגדנים המנטרלים, שמונעים הדבקה חוזרת, לא השתנו במשך כ-6-12 חודשים בקרב אלו שחוסנו. בנוסף, עם התבגרות תאי ה-B והתפתחותם, הם הצליחו גם לנטרל מס’ וריאנטים של הנגיף. לאלו שלא התחסנו הייתה פעילות מנטרלת נמוכה יותר כנגד כל הוריאנטים של הנגיף, במיוחד כנגד הוריאנט B.1.351 שזוהה לראשונה בדרום אפריקה. פירוש הדבר שאנשים שחלו ב-COVID-19 וחוסנו עשויים שלא להזדקק לבוסטר, בעוד שמי שרק חלה בנגיף או שרק חוסן עשוי שכן להזדקק לבוסטר.


לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה