משפחה

המשך התפרצויות הקורונה ברחבי העולם ובמיוחד הווריאנט ההודי, ופתיחת השמיים בישראל מעוררים סימני שאלה באשר להחלטה שלא להמליץ על מתן חיסון גורף לבני 12-15

נתוני הקורונה בישראל אמנם זניחים כעת,  ועל הפרק גם ביטול החובה לעטיית מסיכות במקומות סגורים, אך מעיון בדו”ח היומי של אגף המודיעין  ניתן לראות שהמחברים מתריעים מפני התפשטות הווריאנט ההודי בעולם :

”הוריאנט 2.617.1.B שמקורו בהודו – מתפשט במהרה במדינות העולם ומוערך שהוא מידבק מאוד (לפי ניתוחים ראשוניים, ב- 50% יותר מהוריאנט הבריטי הדומיננטי בארץ). כמו כן, עדויות ראשוניות מעלות שוריאנט זה אף אלים יותר (מצריך יותר אשפוזים) פי 2.5 ביחס לוריאנט הבריטי. לצד זאת, מסתמן כי מועילות חיסוני פייזר ככלל נשמרת למולו, אך רק בקרב אלו שחוסנו בשתי מנות (שכן בקרב מחוסנים במנה אחת בלבד, מועילות החיסון פוחתת כנראה באופן משמעותי). לאור זאת, יש להמשיך לפעול בנחישות למניעת חדירת וריאנט זה (ואחרים) מחו?ל ולמניעת המשך התפשטותו בארץ, ובפרט, לוודא כי מחוסנים שחוסנו במנה אחת בלבד ישלימו בהקדם את קבלת המנה השנייה. ”

יש לציין שהשבוע דיווחנו על מחקר ממנו עולה שיעילות החיסון של פייזר פחותה מול ווריאנט זה, מה שהופך איום זה לחמור עוד יותר.

בנוסף כותבים מחברי הדו”ח כי :

חיסון בני נוער – בעקבות האישורים שנתנו לאחרונה מנהל התרופות האמריקאי (FDA (והמרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC ) אושר השבוע גם בישראל לחסן כנגד קורונה בני נוער (גילאי 15-12 ) באמצעות חיסון פייזר. למרות שהסיכונים מסיבוכי תחלואת הקורונה גבוהים מהסיכון בקבלת החיסון, לאור העובדה שהתחלואה כעת בישראל נמוכה ביותר, הוחלט להמליץ על חיסון בהקדם רק לקבוצות סיכון כגון מתבגרים עם סיכון רפואי לחלות בקורונה קשה, מתבגרים המתגוררים עם בני משפחה בעלי סיכון לחלות בקורונה קשה וכן למשפחות הצפויות לטוס לחו?ל. מעבר לקבוצות בסיכון, ניתן יהיה לחסן את כל המעוניינים בכך.

 ● תחלואת הקורונה בארץ – הינה בהיקפים נמוכים מאד, על רקע הישגי החיסונים. לאור המספר הנמוך של מאומתים חדשים ביום (פחות מ-20 ביום בממוצע בשבוע האחרון), מקדם ההדבקה (R (עשוי להיות תזזיתי ואף לעבור את הערך 1 ,המציג לכאורה התפשטות של המגיפה. עם זאת, כל עוד המקדם לא עובר את הערך 1 למשך מספר ימים רצופים לפחות, אין הדבר מעיד על התפשטות אמיתית של התחלואה.

 ● בעולם – לאור המשך ההתפרצויות הנרחבות ברחבי דרום אמריקה, אפריקה, הודו וסביבתה, החשש הינו שוריאנטים מדאיגים ימשיכו להתפתח ולצבור מוטציות נוספות, עד שבשלב מסוים ייתכן שיאיימו גם על מועילות החיסונים (ראו מסמך). על רקע זה, מניעת כניסת זני נגיף בעייתיים מחו”ל ומאמץ משותף של בדיקות, חובת בידוד, התנהגות אזרחית אחראית ואכיפה, מהווים גורם חיוני להמשך שימור ההצלחה בהתמודדות הישראלית מול הקורונה.

הערת המערכת:  על רקע מה שקורה בעולם בכלל, ועם הווריאנט ההודי בפרט, והמשך מואץ של פתיחת השמיים בישראל, נראה שעמדת משרד הבריאות שלא להמליץ באופן גורף על חיסון בני 12-15 עלולה להוביל להתפרצויות. נראה שיש מקום לשקול ולבחון ההמלצה מידי פעם בהתאם להתפתחויות בעולם ובארץ.  יש לציין שה-CDC כן ממליץ על חיסון גורף לכל בני ה-12-15 בארה”ב.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה