חדשות

ההשפעה של ממתיקים מלאכותיים על המצב הבריאותי? (Biosciences Biotechnology Research Asia)

14/07/2021

 

לטוב או לרע, לסוכר חלק מרכזי בתזונה של בני אדם ומזה מאות שנים נוהגים רבים להמתיק את המזון שלהם עם סוכר. לממתיקים טבעיים – דוגמת סוכרוז, דבש וסוכרים מפירות וירקות – יש ערך תזונתי מסוים. מנגד, לממתיקים מלאכותיים, דוגמת אספרטיים, סכרין וסוכרלוז אין ערך תזונתי.

 

ממתיקים מלאכותיים ללא-קלוריות נכנסו לשימוש למעלה ממאה שנים והדיאטה של אמריקאים השתנתה לעד כאשר רבים הפחיתו את צריכת הסוכר וירדו במשקל. עם זאת, על-פי מאמר סקירה חדש, ממתיקים מלאכותיים אינם יכולים פשוט להחליף סוכרים טבעיים, לפחות מנקודת מבט מטבולית. ההשפעה הבריאותית של ממתיקים מלאכותיים מהווה את המוקד למחקרים רבים.

 

חלק מהמומחים סבורים כי הסיבה העיקרית בגינה מתפתחת סוכרת מסוג 2 היא ממתיקים מלאכותיים. במחקר חתך שפורסם בכתב העת Journal of Family Medicine and Primary Care נערכה השוואה בין רמות עמידות לאינסולין בחולי סוכרת שצרכו ממתיקים מלאכותיים ואלו שלא צרכו ממתיקים אלו. צריכת ממתיקים מלאכותיים לוותה ברמות גבוהות יותר של תנגודת לאינסולין.

 

החוקרים כתבו כי צריכת ממתיקים מלאכותיים אלו הובילה לשחרור אינסולין מהלבלב בשל הטעם המתוק שלהם ורמות אינסולין מוגברות אלו הובילו בסופו של דבר לירידה בפעילות הקולטנים עקב תנגודת לאינסולין. עוד מצוין מחקר בו משתתפים שצרכו סוכרלוז או מים עברו העמסת סוכר, כאשר רמות האינסולין היו גבוהות יותר באלו שנטלו סוכרלוז. מחקר נוסף הצביע על קשר תלוי-מינון בין משקאות קלים עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לסוכרת מסוג 2.

 

הממתיק המלאכותי אספרטיים נקשר עם בעיות קוגניטיביות והתנהגות, כולל קשיי למידה, פרכוסים, כאבי ראש, אי-שקט, חרדה, מיגרנה, נדודי שינה ודיכאון. השפעות אלו עשויות לנבוע מרמות מוגברות של פנילאלנין וחומצה אספרטית.

 

מחקר שפורסם בכתב העת Nutritional Neuroscience מצא כי תרכובות אלו עשויות לעכב ייצור ושחרור נוירו-טרנסמיטורים, כולל דופמין, נוראפינפרין וסרטונין, האחראיים לבקרת פעילות נוירו-פיזיולוגית. אספרטיים מוביל לעליה ברמות קורטיזול בדם ומוביל לייצור עודף רדיקאלים חופשיים.

 

רמות קורטיזול גבוהות ורמות גבוהות של רדיקאלים חופשיים עשויות להגדיל את הרגישות של המוח לעקה חמצונית, העשויה להשפיע לרעה על ההתנהגות. מסקירת מחקרים בנושא עולה כי אספרטיים עשוי להוביל לבעיות נוירו-התנהגותיות.

 

בסקירה שפורסמה בכתב העת EXCLI דווח כי צריכת ממתיקים מלאכותיים עשויה לפגוע במיקרוביום של מערכת העיכול ולהוביל למחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול. המיקרוביום של מערכת העיכול היא מערכת מורכבת התורמת למגוון תהליכים פיזיולוגיים, כולל מינרליזציה של העצם, ויסות מערכת החיסון, פרוליפרציה של תאי מעי והגנה מפני פתוגנים.

 

מחקר קודם מצא כי ממתיקים מלאכותיים עשויים להוביל להפרעה בהרכב המיקרוביום במערכת העיכול ע"י הרג חיידקים במעי . שינוי הרכב המיקרוביום הינו אחד הגורמים התורמים לפתוגנזה של מחלת כבד שומני ויש עוד ועוד עדויות לפיהן ממתיקים מלאכותיים עשויים להוביל לשינוי הרכב זה ולהביא לעליה נוספת בשכיחות מחלת כבד שומני.

 

למרות שממתיקים מלאכותיים עשויים להיות מלווים בסיכון מוגבר למצבים רפואיים שונים ולכן חשוב להימנע מצריכה מופרזת של ממתיקים אלו. ההשפעות הפתופיזיולוגיות של ממתיקים מלאכותיים עדיין אינן מובנות לחלוטין וייתכן כי בהשוואה לצריכת סוכר, עדיין יש יתרון לבחירה בממתיקים מלאכותיים.

 

Biosciences Biotechnology Research Asia, 2021

 

לידיעה ב-MDLinx

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2021 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני
<