דיאטה פרו-דלקתית מעלה את הסיכון לדמנציה (AAIC)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מחקר חדש המבוסס על נתונים אורכיים ממחקר העוקבה Framingham Heart Study Offspring והוצג בכנס של איגוד האלצהיימר הבין-לאומי הראה כי דיאטה פרו-דלקתית קשורה לסיכון מוגבר לדמנציה מכל הגורמים, אם כי לא ממחלת האלצהיימר. לדברי מחברת המחקר, “היעדר הקשר עם מחלת האלצהיימר במחקר היה מפתיע כיוון שעמילואיד בטא מניע את המיקרוגליה והאסטרוציטים לשחרר סמנים של דלקת מערכתית. ההסבר הסביר ביותר לכך הוא שלא היה די בכוחו של המחקר לייצר קשר חיובי, ועל כן הצוות מבצע כעת מחקר נוסף באוכלוסייה גדולה יותר”.

לדבריה, “זהו המחקר הראשון שבדק את הקשר של דמנציה מכל סיבה ודמנציה של מחלת אלצהיימר למדד הדלקתי התזונתי ( dietary inflammatory index, DII). אם נבחן מקרוב את חמשת מרכיבי התזונה האנטי-דלקתיים ביותר לפי מדד ה-DII נראה כי רכיבים אלה נמצאים בירקות עלים ירוקים, ירקות נוספים, פירות, סויה, דגנים מלאים ותה ירוק ושחור ורוב המרכיבים הללו כלולים בדיאטה הים תיכונית. כאשר אנו בוחנים את שלושת המרכיבים הפרו-דלקתיים ביותר, הם קיימים במוצרים עתירי קלוריות; כגון חמאה או מרגרינה, מאפים וממתקים, מטוגנים, חטיפים ובשר אדום או מעובד. מרכיבים אלה נמצאים בדיאטות מערביות ומהן אנו ממליצים להימנע”.

המחקר כלל נתונים של 1,486 משתתפים ללא דמנציה, שבץ או מחלות נוירולוגיות אחרות בתחילת המחקר. המחקר בחן את ציוני ה-DII הן בטווח רציף והן בחלוקה לרבעונים, תוך שימוש ברביע הראשון כנקודת התייחסות. הגיל הממוצע של המשתתפים היה 69 שנים ו-53% היו נשים. במהלך המעקב, 11.3% פיתחו דמנציה של אלצהיימר ו-14.8% פיתחו דמנציה שאינה של אלצהיימר. במודל הרציף, DII נקשר לסיכון מוגבר לדמנציה מכל סיבה לאחר התאמה לגיל, מין, סטטוס APOE-E4, מדד מסת גוף, עישון, ציון מדד פעילות גופנית, צריכת אנרגיה כוללת, תרופות להורדת שומנים, ויחס כולסטרול כולל ל-HDL (יחס סיכון, 1.18; P = .001). בניתוח הרבעונים לאחר התאמות, בהשוואה לרבעון 1, היה סיכון מוגבר לדמנציה מכל סיבה עבור אלו שהיו ברבעון 3 (HR, 1.69; P = .020) וברבעון 4 (HR, 1.84; P = .013).

בניתוח הרציף לאחר התאמות, נמצא קשר בין ציון DII לדמנציה של אלצהיימר (HR, 1.15; P=.020 ), אך בניתוח לפי רבעון, לא היה קשר משמעותי, אם כי הייתה נצפתה מגמה ברבעון 4 לעומת רבעון 1 (HR, 1.65; P = .077). החוקרים לא מצאו אינטראקציות משמעותיות בין ציוני DII גבוהים יותר לבין מין, האלל של APOE-E4 או פעילות גופנית ביחס לדמנציה מכל סיבה או לדמנציה של אלצהיימר.

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    מינונים גבוהים של Ergocalciferol (אנאלוג של ויטמין D) עשויים להביא להארכת תקופה ההפוגה בחולים עם סוכרת מסוג 1 ע”י שימור תפקוד תאי ביתא מייצרי-אינסולין בחולים עם אבחנה חדשה של המחלה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תאי ביתא שומרים על כ-30-50% מהתפקוד בעת אבחנה של סוכרת מסוג […]

  • רעד ראשוני מלווה בעליה משמעותית בסיכון לדמנציה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    רעד ראשוני מלווה בעליה משמעותית בסיכון לדמנציה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    בחולים עם רעד ראשוני תועדה עליה של כמעט פי שלוש בסיכון להתפתחות דמנציה, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, כך עולה מנתונים חדשים שיוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. מדגם המחקר כלל 222 מבוגרים עם רעד ראשוני בגיל ממוצע של 79 שנים בתחילת המחקר. כל המשתתפים השלימו הערכות קוגניטיביות מפורטות והיו במעקב לתקופה ממוצעת של […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות בצעירים עם ממאירות (J Clin Oncol)

    היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות בצעירים עם ממאירות (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש , מהן עולה היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות במתבגרים ומבוגרים צעירים עם אבחנה של מחלה ממארת. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להשוות את שיעורי ההיארעות המצטברים של הפרעות פסיכיאטריות בקרב מתבגרים ומבוגרים צעירים עם אבחנה של ממאירות, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית ולאחאים ללא […]

  • היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות תוספת פרוביוטיקה לטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית, כאשר מהממצאים עולה ירידה בשיעורי התלקחות מחלת המעי הדלקתית בחולים בהפוגה קלינית, ללא עליה בסיכון לתופעות לוואי משנית לטיפול. יתרה מזאת, טיפול פרוביוטי עשוי להביא לעליה בשיעורי הפוגה קלינית בחולים עם קוליטיס […]

  • האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    מחקר שנערך לאחרונה הקושר בין נגזרת ניאצין (ויטמין B3) לסיכון מוגבר לאירועים קרדיו-וסקולריים העלה שאלות לגבי בטיחות צריכת ויטמין B זה, שמתווסף לרכיבי מזון רבים בתזונה המערבית ונלקח בצורה של תוספי מזון

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה