משפחה

דוברות כללית – לראשונה בישראל: מיזם משותף לאוניברסיטת הרווארד וארגון בריאות ישראלי.

מיזם מדעי משותף להרווארד ולמכון כללית למחקר יוקדש לפיענוח תופעות ביו-רפואיות יוצאות דופן ומקרים רפואיים שלא פוענחו עד היום.
שיתוף פעולה זה ישנה את פני הרפואה כפי שאנו מכירים היום

מדובר במהלך ראשון מסוגו להקמה בישראל של מיזם משותף למחקר והכשרה מדעית ברפואה מותאמת אישית עם בית הספר לרפואה של הרווארד, תרומת משפחה יהודית מניו-יורק

מחקרים ראשונים כבר מתקיימים בדגש על תחלואה הקשורה בקורונה

במסגרת המיזם כללית מקימה קליניקה גנומית לפיענוח מקרים מורכבים עבור לקוחותיה

התקדמות עולם הרפואה והטכנולוגיות הרפואיות בשנים האחרונות מייצרת הזדמנויות לפיתוח טיפולים חדשניים ופורצי דרך מותאמים אישית. שיתוף הפעולה של מכון כללית למחקר ובית הספר לרפואה של הרווארד בבוסטון מכוון לשנות באופן עמוק את עולם הרפואה המוכר היום, כך שכל מטופל יקבל מענה רפואי המותאם לו באופן אישי, לפי מכלול המאפיינים הגנטיים, הקליניים והביולוגים האישיים שלו ושל מחלתו – זאת בשונה מהגישה הרווחת למתן טיפול דומה לכל חולה באותה מחלה ובאותו שלב. כיום, בשגרת הטיפול במגוון מצבים, ניתן לראות כי ישנם מטופלים המגיבים לטיפול היטב בעוד אחרים אינם מגיבים לו כלל, ומצבם מתדרדר מסיבות שאינן ברורות. במקביל, עולם הרפואה מוסיף להתמודד עם מחלות נדירות ופחות מוכרות, אשר אין להן מענה טיפולי מוכר. 

מחקר על הגורמים המדויקים העומדים בבסיס תעלומות רפואיות מסוג זה ואחרים יכול להוביל לפיתוח טיפולים מותאמים אישית המבוססים על נטיותיו הגנטיות של האדם, פרופיל החיסון, היסטוריית הבריאות ואורח חייו. התובנות אשר יופקו ממחקרים אלו יכולות להניע את המדע ואת תחום הרפואה המדויקת (Precision Medicine) ולהשפיע עמוקות על בריאות האדם והחברה כולה.

כך לדוגמה, טרם הובהר מדוע נגיף הקורונה משפיע באופן שונה על אנשים שונים. מדוע לאנשים מסוימים גורם הנגיף לתסמינים קלים בעוד אחרים מפתחים סיבוכים קטלניים? עד כמה יעילים החיסונים נגד קורונה באוכלוסיות ובפרטים שונים? או מדוע לאנשים שאובחנו עם אותו סוג מחלות ממאירות וקיבלו טיפולים זהים – יש תוצאות שונות בתכלית?

שיתוף הפעולה החדש של כללית והרווארד יעסוק בתחומים אלה ממש-
על מנת לענות על שאלות אלו ונוספות, מכון המחקר של כללית ובית הספר לרפואה של הרווארד מקימים מיזם לרפואה מותאמת אישית ע”ש משפחת איוון ופרנצ’סקה ברקוביץ’, אשר אודות לתרומתם הנדיבה יפעלו שתי זרועות: זרוע מחקרית וזרוע קלינית.

בזרוע המחקרית יתבצע מחקר משותף של מכון כללית למחקר והמחלקה לאינפורמטיקה ביו-רפואית בבית הספר לרפואה של הרווארד על מנת לפרוץ דרך להבנת הבסיס למחלות שונות ולהתאמת טיפולים רפואיים. במסגרת הזרוע המחקרית תוקם ותופעל תכנית עמיתים להכשרה של חוקרים, מדעני מידע רפואי וביולוגים חישוביים במסגרת פוסט-דוקטורט ייעודי בהרווארד, אשר יכשיר את מדעני העתיד המובילים בתחום בשיתוף פעולה הדוק בין שני המוסדות השותפים.

בזרוע הקלינית תוקם מרפאה ייחודית בכללית לאבחון והתמודדות עם מקרים יוצאי דופן, בלתי פתורים – תעלומות רפואיות שיופנו ע”י רופאי כללית לקליניקה הייחודית. מומחי כללית, יחד עם צוות מכון כללית למחקר, יספקו אבחון בכלים מתקדמים וטיפול מותאם אישית לכל מקרה.
עבודת שתי הזרועות תביא הן להשפעה על חייהם של מטופלים בישראל, והן, במטרה ארוכת הטווח, להניב תובנות ולאפשר טיפולים פורצי דרך שיסייעו למטופלים ברחבי העולם.

בראש המיזם יעמדו פרופ’ רן בליצר, מנהל מכון כללית למחקר וראש מערך החדשנות בכללית, ופרופ’ אייזיק כהנא, ראש המחלקה לאינפורמטיקה ביו-רפואית במכון בלווטניק בבית הספר לרפואה של הרווארד.

“פעילות זו, תולדה של התשוקה והחזון של משפחת ברקוביץ, היא דוגמה להפריה הדדית בין מדינות, מוסדות, ותחומי דעת”, אומר ג’ורג’ ק. דיילי, דיקן בית הספר לרפואה של הרווארד. “המסלולים המדעיים והחינוכיים שנרקמים על ידי שיתוף פעולה זה והתובנות הקליניות שהם מאפשרים, ישפיעו באופן שיחצה גבולות ודורות”

לדברי אלי כהן, מ”מ מנכ”ל כללית, “קיימת סינרגיה בין השאיפה לתובנות מחקריות חדשות וחדשניות, לבין הרצון לשפר את הטיפול הקליני. המיזם החדש, בתמיכת משפחת ברקוביץ’, ישיג את שתי המטרות בהתאם לאסטרטגית כללית ותאפשר לכל מטופל לקבל את הטיפול המיטבי עבורו, תוך קידום המדע והטיפול הקליני”.

“אנו מקווים שבאמצעות מאמץ זה נוכל לרתום את כוחם של בית הספר לרפואה של הרווארד ושל מכון כללית למחקר באופן שיאפשר לשיתוף פעולה זה לייצר ולהניב יתרונות עצומים הן לבריאות והן לטיפול רפואי ברחבי העולם”, אמר איוון ברקוביץ’. “אנחנו שמחים מאוד להיות צלע אחת ממשולש של מוסדות ויעדים הטכנולוגיה ומדע הרפואה, מערכת הבריאות, ובסופו של דבר הפילנתרופיה, מה שגורם לכל זה לקרות”.

השלם גדול מסך חלקיו
————————
שיתוף הפעולה יאחד ויעצים את החוזקות המסורתיות של כל אחד מהמוסדות. המחלקה לאינפורמטיקה ביו-רפואית בבית הספר לרפואה של הרווארד היא מגדלור בתחומי מדעי הנתונים – למידת מכונה וביו-רפואה חישובית. מכון כללית למחקר, ממכוני המחקר המובילים בעולם בתחום מחקר נתוני עתק קליניים בעולם הבריאות, מפתח ומיישם מודלי ניבוי ומחקר בשיטות מתקדמות על בסיס מאגר הנתונים הייחודי של כללית וצרכי מבוטחיה והרופאים המטפלים בהם. יחד מוסדות מובילים אלה צפויים להביא לפריצות דרך משמעותיות בתחום הבריאות בשנים הבאות.

“אנו שואפים לאפשר שיפורים משמעותיים בתחום הבריאות באמצעות מחקרים ותגליות רפואיות פורצי דרך, המשלבים את המומחים הקליניים, מומחי הדאטה והמדענים המובילים בעולם – בכללית ובבית הספר לרפואה של הרווארד”. אמר פרופ’ בליצר. “שיתוף הפעולה הייחודי יאפשר לנו לממש את החזון של רפואה מותאמת אישית ולהתקדם לעבר עתיד של רפואה מנבאת, שבה היכולת לחזות סיכון רפואי יכול אף למנוע מאנשים לחלות מלכתחילה. הפעילות המשותפת כבר החלה, ותוצאות ראשונות שלה יחשפו כבר בחודשים הקרובים”.

“האידיאל של רפואה מדויקת אינו חדש. מתן הטיפול הנכון למטופל הנכון בזמן הנכון איתגר רופאים במשך עשורים רבים, אולי מאות שנים”, מציין פרופ’ אייזק כהנא. “האידיאל הזה מתקרב כעת למציאות באמצעות פילנתרופיה בעלת חזון אשר תקדם את המחקר והחינוך בשני מוסדותינו ותגביר את כל נקודות החוזק שלהם.”

“זוהי הזדמנות לייצר ידע חדש מאירועים קליניים נקודתיים ולתכלל את התובנות הללו כדי לעזור לאנשים בישראל ובעולם”, מוסיף אדם ברקוביץ’, בנם של איוון ופרנצ’סקה ברקוביץ’, בן משפחת התורמים. “זה היופי והעוצמה האמיתית של הנתונים – העובדה שעם תובנה אחת תוכל לעזור למיליונים”.

לינק לאתר המיזם : לחצו כאן
לינק לאתר הרווארד: לחצו כאן

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה