משפחה

הערכת היקף ליקוי נוירו-קוגניטיבי במבוגרים ששרדו ממאירות בילדות (J Clin Oncol)

בקרב אלו ששרדו ממאירות בילדות קיים סיכון מוגבר לליקוי נוירו-קוגניטיבי בגיל מבוגר עקב המחלה והטיפול, סיבוך העשוי להיות נפוץ יותר עם שיפור הטיפולים כנגד מחלות ממאירות ועליה בשיעור החולים השורדים עד לבגרות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי 80% מהמבוגרים הצעירים ששרדו ממאירות בילדות עונים להגדרה של שבריריות, פנוטיפ המתאפיין במצב בריאותי לקוי. בקשישים באוכלוסיה הכללית, שבריריות מלווה בליקוי נוירו-קוגניטיבי, כאשר הקשר הנ”ל מעולם לא נבחן במבוגרים ששרדו ממאירות בילדות.

מבוגרים בגילאי 18-45 שנים ששרדו ממאירות בילדות (לפחות 10 שנים מהאבחנה) השלימו הערכה קלינית להערכת מצב טרום-שברירי או שברירי (הגדרה בהתאמה בנוכחות לפחות 2 או לפחות 3 מהבאים: דלדול שרירים, חולשת שררים, הוצאה אנרגטית נמוכה, מהירות הליכה איטית ותשישות) והשלימו הערכה נוירו-פסיכולוגית בתחילת המחקר ולאחר חמש שנים.

ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הבדלים בהידרדרות נוירו-קוגניטיבית בשורדים שבריריים וטרום-שבריריים, בהשוואה לשורדים ללא שבריריות, תוך תקנון לגיל אבחנה, מין, גזע, טיפול מכוון למערכת העצבים המרכזית (קרינה לגולגולת, כימותרפיה תוך-תקאלית ונוירוכירורגיה) ותפקוד נוירו-קוגניטיבי התחלתי.

החוקרים מדווחים כי גיל השורדים הממוצע עמד על 30 שנים, כאשר בממוצע מרווח הזמן מהאבחנה עמד על 22 שנים. מבין המשתתפים במחקר, 18% היו במצב קדם-שברירי ו-6% היו במצב שברירי.

בחמשה שורדים תועדה ירידה ממוצעת של 0.54 סטיות תקן (רווח בר-סמך 95% של 0.93- עד 0.15-) בזיכרון מילולי לטווח קצר, בעוד שבשורדים שלא היו במצב שברירי לא תועדה ירידה נוירו קוגניטיבית.

בקרב שורדים במצב שברירי תועדה ירידה גדולה יותר, בהשוואה לשורדים במצב שאינו שברירי בהערכת מהירות עיבוד חזותי-מוטורי, גמישות קוגניטיבית ושטף מילולי.

מהנתונים אודות שורדים במצב קדם-שברירי או שברירי עולה כי בשתי הקבוצות תועדה ירידה גדולה יותר בקשב ממוקד, בהשוואה לשורדים שאינם במצב שברירי.

לאורך כחמש שנים, בצעירים במצב שברירי וטרום-שברירי אשר שרדו ממאירות בילדות תועדה ירידה גדולה יותר בתפקוד קוגניטיבי על-רקע גיל ודמנציה, בהשוואה לאלו ששרדו ממאירות ולא היו במצב שברירי. התערבויות בעלות השפעה גלובאלית, המכוונות למנגנונים בבסיס שבריריות, עשויות להפחית או למנוע הידרדרות נוירו-קוגניטיבית.

J Clin Oncol 2021

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

    אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

    טיפול באספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology. מהנתונים עולה עוד כי הירידה הגדולה תועדה בסיכון למחלה גרורתית ואלו שנטלו את התרופה למשך לפחות חמש שנים. החוקרים אספו נתונים ממספר מאגרי מטופלים לזיהוי משתתפים בגילאי 50 שנים ומעלה שהתגוררו בנורבגיה בין […]

  • גיל מתקדם מלווה בסיכון מוגבר למלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    גיל מתקדם מלווה בסיכון מוגבר למלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר עוקבה ארצי מנורבגיה עולה כי גיל מתקדם ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות מלנומה פולשנית ראשונית נוספת, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים מהימנים אודות הסיכון של חולים למלנומה פולשנית ראשונית נוספת לאורך הזמן. הם התבססו על נתונים ממאגר רישום הסרטן בנורבגיה והשלימו […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות בצעירים עם ממאירות (J Clin Oncol)

    היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות בצעירים עם ממאירות (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש , מהן עולה היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות במתבגרים ומבוגרים צעירים עם אבחנה של מחלה ממארת. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להשוות את שיעורי ההיארעות המצטברים של הפרעות פסיכיאטריות בקרב מתבגרים ומבוגרים צעירים עם אבחנה של ממאירות, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית ולאחאים ללא […]

  • זיהום בהליקובקטר פילורי מלווה בעליה קטנה בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום (J Clin Oncol)

    זיהום בהליקובקטר פילורי מלווה בעליה קטנה בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום (J Clin Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology עולה כי זיהום בהליקובקטר פילורי מלווה בעליה קטנה אך מובהקת סטטיסטית בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום ותמותה עקב המחלה הממארת, כאשר הסיכון גבוה במיוחד בקרב חולים שלא טופלו כנגד הזיהום החיידקי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הליקובקטר פילורי מהווה את הגורם הזיהומי הנפוץ בעולם לממאירות. כעת […]

  • טיפול ב-Doxorubicin כנגד מחלת הודג'קין מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד (J Clin Oncol)

    טיפול ב-Doxorubicin כנגד מחלת הודג'קין מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה סיכון מוגבר לסרטן שד בקרב מתבגרות ונשים מבוגרות עם היסטוריה של טיפול ב- Doxorubicin כנגד מחלת הודג’קין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בנשים ששרדו מחלת הודג’קין עם היסטוריה של קרינה לבית החזה בגיל צעיר קיים סיכון מוגבר לסרטן שד. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה