משפחה

החשיבות של דפוס התזונה בטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית (Journal of Crohn’s and Colitis)

בחולים עם קוליטיס כיבית המקפידים על דפוס תזונה חדש תועדו שיעורי ריפוי רירית והפוגה קלינית גבוהים יותר, בהשוואה לחולים לאחר השתלת צואה מתורם, עם או ללא דיאטה ייעודית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מישראל, בראשות דר’ חן סברגילי שבת מבית החולים וולפסון בחולון, שפורסמו בכתב העת Journal of Crohn’s and Colitis.

במסגרת המחקר ביקשו החקורים לקבוע אם שילוב דפוסי תזונה חדשים לתורמים וחולים, בנוסף להשתלת צואה, עשוי להביא לעליה בשיעורי הפוגה בחולים עם קוליטיס כיבית עמידה לטיפול.

המחקר האקראי, מבוקר, כלל 51 משתתפים (גיל ממוצע, 40.4 שנים; 27.5% נשים) עם קוליטיס כיבית פעילה. המשתתפים חולקו באקראי לאחת משלוש קבוצות: דיאטה חופשית והשתלת צואה בקולונוסקופיה ביום הראשון עם חוקן רקטאלי בימים 2 ו-14 ללא דפוס תזונה ספציפי של התורם (קבוצה 1, 17 חולים); השתלת צואה לאחר דפוס תזונה ייעודי בתורם למשך 14 ימים ודיאטה ייעודית של החולה (קבוצה 2, 19 חולים); או דיאטה ייעודית לחולי קוליטיס כיבית בלבד (קבוצה 3, 15 חולים).

התוצא העיקרי של המחקר היה שיעורי הפוגה ללא סטרואידים לאחר שמונה שבועות.

מהנתונים לאחר שמונה שבועות עלה כי שיעורי ההפוגה האנדוסקופיה הגבוהים ביותר היו בקבוצה השלישית ועמדו על 26.6%. שיעורי הפוגה אנדוסקופית הנמוכים ביותר תועדו בקבוצה הראשונה ועמדו על 11.7% (p=0.38). החוקרים מציינים כי ריפוי של הרירית תועד בשלושה חולים בקבוצה השלישית (20%), בעוד שבאלו לאחר השתלת צואה בלבד לא תועדו מקרים דומים של ריפוי רירית.

החוקרים מדווחים כי התלקחות מחלה תועדה בשלושה חולים (17.6%) בקבוצה 1, בארבעה חולים (21.1%) בקבוצה 2 ובחולה אחד (6.7%) בקבוצה 3.

המסר של החוקרים הוא כי החשיבות של דיאטה בטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית אינה זוכה להערכה מספקת וכי דרושים מחקרים נוספים בנושא.

Journal of Crohn’s and Colitis 2021

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה