משפחה

שיעורי אבחנת סרטן מעי גס ורקטום צנחו בעשרות אחוזים מתחילת מגפת הקורונה (מתוך כנס ה-UEG Week)

בצל הסגרים, מדינות רבות השהו את בדיקות הסקר לאבחנת סרטן מעי גס ורקטום, ומנתונים חדשים עולה כי צעדים אלו הובילו לירידה בשיעורי אבחנת הממאירות, אבחנה בגילאים מבוגרים יותר ועליה בשיעור הסיבוכים, כך מדווחים חוקרים במהלך כנס ה-UEG Week.

החוקרים מספרד החלו לבחון את שיעורי אבחנת סרטן מעי גס ורקטום לאחר שהממשלה בספרד החליטה על סגר בספרד ב-14 במרץ בשנת 2929 ועד 28 בפברואר בשנת 2021, תוך השוואה אל מול השיעורים שתועדו לפני הסגר (1 במרץ, 2019, עד 14 במרץ, 2020).

בתקופה שקדמה לסגר, בתי חולים בספרד ביצעו 24,860 בדיקות קולונוסקופיה עם אבחנה של 868 מקרי סרטן; במהלך מגפת הקורונה, בתי החולים ביצעו 17,337 בדיקות קולונוסקופיה עם אבחנה של 517 גידולים ממאירים. מכאן עולה כי על-פי ההיארעות הצפויה של סרטן מעי גס ורקטום, נרשמה ירידה של 40.4% בשיעורי אבחנת המחלה הממארת.

החוקרים מסבירים כי אובחנו הרבה פחות גידולים שזוהו במסגרת תכניות סקירה למחלה הממארת בתקופת המגפה עם שיעור גבוה יותר של תסמינים. לפני המגפה, 69% מהחולים הציגו תסמינים שהצריכו בדיקת קולונסקופיה, זאת לעומת 81.2% מהחולים לאחר פרוץ המגפה.

החולים התייצגו עם סיבוכים חמורים בעת האבחנה, כאשר 10.6% מהחולים שאובחנו לפני המגפה פיתחו סיבוכים חמורים, לעומת 14.7% מהחולים לאחר פרוץ המגפה. התנקבות ואבצסים היו הרבה יותר נפוצים לפני המגיפה, אך חסימה ודימום שדרשו אשפוז לבית חולים היו נפוצים יותר במהלך המגפה.

בנוסף, חולים שאובחנו במהלך המגפה נטו להיות מבוגרים יותר בשנתיים, כאשר הגיל החציוני של החולים שאובחנו לפני המגפה עמד על 72 שנים והגיל החציוני של אלו שאובחנו לאחר פרוץ המגפה עמד על 74 שנים.

עוד עולה מהנתונים כי בדיקת דם סמוי בצואה לא נערכה בהיקף דומה במהלך המגפה. טרם המגפה, 21% מהחולים הציגו תוצאה חיובית בבדיקת דם סמוי בצואה כסיבה לקולונוסקופיה, בעוד שלאחר פרוץ המגפה, רק 4.3% מהחולים הופנו לבדיקת קולונוסקופיה בעקבות בדיקת דם סמוי בצואה.

לא תועדו הבדלים בשלב הממאירות בעת האבחנה בין שתי תקופות הזמן, אך תועדה מגמה ברורה של עליה בשיעור הגידולים שאובחנו בשלב 4.

ממצאי המחקר משקפים את ההשלכות קצרות הטווח של מגיפת הקורונה על בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום.

מתוך כנס ה-UEG Week

לידיעה ב-Healio

הערת מערכת:

אתם מוזמנים לעיין בתחקיר שערכנו באתר בנושא הנזקים העקיפים של קורונה השלכות דחיית בדיקות סקר ופרוצדורות רפואיות

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה