האם ריטוקסימאב יעיל יותר משאר הטיפולים לטרשת נפוצה? (ECTRIMS)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

rituximab מפחית הישנות ופעילות המודגמת ב-MRI בחולים עם הישנות של טרשת נפוצה ביעילות רבה יותר מאשר dimethyl fumarate, natalizumab ותרופות להזרקה – כך עולה ממחקר חדש שהוצג בכנס האירופי לטיפול ומחקר של טרשת נפוצה (ECTRIMS). הסיכון להישנות ראשונה היה גבוה פי שישה בחולים שקיבלו אינטרפרון β או glatiramer acetate, בהשוואה לאלו שקיבלו rituximab. עם זאת, רמת הנכות של המטופלים לאחר 3 שנים הייתה שונה רק באופן שולי בין התרופות שנבדקו. ההבדלים הקטנים במדד הנכות המורחב (EDSS) מפתיעים, אמר מחבר המחקר, “יכול להיות שתקופת המעקב הייתה קצר מדי, כך שלמדד ה-EDSS לא יהיה מספיק זמן להראות הבדל בין הטיפולים”.

השוואות ישירות בין טיפולים המשנים את מהלך המחלה (DMT) לטרשת נפוצה יכולות לסייע לנוירולוגים לבחור את הטיפול המתאים ביותר למטופל נתון. החוקרים בדקו 1938 מקרים של טיפול DMT ראשון ולאחר התאמה למשתנים נוספים, הם מצאו שיחס הסיכון (HR) להישנות ראשונה היה 6.0 עבור טיפול בזריקות, 2.9 עבור dimethyl fumarate ו-1.8 עבור natalizumab. בנוסף, הראו כי יחס שיעור הנגעים ב-MRI בטיפול בזריקות, בהשוואה לריטוקסימאב, היה 4.5, 4.8 עבור dimethyl fumarate ו-1.9 עבור natalizumab. עם זאת ההבדלים במדד ה-EDSS לאחר כשלוש שנים מתחילת הטיפול היו קטנים. ציון EDSS בחולים שקיבלו זריקות היה גבוה ב-0.24 נקודות, בהשוואה לאלו שקיבלו ריטוקסימאב, וב-0.05 נקודות בחולים שקיבלו dimethyl fumarate. בנוסף, המדד היה נמוך ב-0.01 נקודות בחולים שקיבלו natalizumab.

“ההבדלים האלה שאנו רואים באפקטיביות יכולים להפתיע במידה מסוימת, במיוחד כשמדובר ב- natalizumab“, שנחשב ליעיל מאוד, אמר מחבר המחקר. התקופה הפגיעה המתרחשת לאחר שמחליפים את הטיפול מ-natalizumab עשויה להסביר באופן חלקי את ההבדל. “זה משהו שצריך לזכור כאשר מתחילים בטיפול ב-natalizumab במרפאה”, הוסיף. למרות שריטוקסימאב אינו נמצא בהתוויה עבור טרשת נפוצה, מרפאות רבות משתמשות בו באוכלוסייה זו, אמר פרופ’ רוברט פוקס, שאינו היה מעורב במחקר. לדבריו, הדרך שבה החוקרים התייחסו לנתונים חסרים עלולה להשפיע על פרשנות הממצאים וכי ההתאמות של החוקרים למשתנים בסיסיים גם מעוררות שאלות. יתר על כן, לדבריו, המחקר נערך לאורך זמן רב ו”אנו יודעים שישנה השפעה של הזמן בטרשת נפוצה, כאשר פעילות מחלה שונה מאוד צפויה מהחולים לאורך זמן”.

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה