ליקוי קוגניטיבי יחסית נפוץ במחלימי קורונה (JAMA Network Open)

ליקוי קוגניטיבי תועד בשכיחות יחסית גבוהה לאורך מספר חודשים מהדבקה בנגיף הקורונה, כך עולה מתוצאות מחקר חתך, שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open.

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע את השכיחות של הפרעה בתפקוד קוגניטיבי בחולים לאחר COVID ולבחון אם ההפרעה בתפקוד הקוגניטיבי הייתה תלויה בחומרת הזיהום הנגיפי. מרבית המחקרים הקודמים התמקדו כמעט רק בחולים מאושפזים עם COVID-19 או שכללו מספר קטן מאוד של חולים. כעת בחנו החוקרים את התוצאות במדגם גדול יותר של חולים עם מחלה קלה, בינונית, או חמורה.

החוקרים אספו נתונים אודות 740 חולים (גיל ממוצע של 49 שנים; 63% נשים), במרווח זמן ממוצע מאבחנת COVID-19 של 7.6 חודשים, אשר שרדו את הזיהום הנגיפי. מדגם המחקר כלל משתתפים שטופלו באופן אמבולטורי, בחדרי מיון או באשפוז. התפקוד הקוגניטיבי נבחן על-סמך מדדים נוירו-פסיכולוגיים תקפים וניתוח סטטיסטי שימש להערכת הקשר בין ליקוי קוגניטיבי ובין אתר הטיפול ב-COVID-19, תוך תקנון למוצא וגזע, הרגלי עישון, מדד מסת גוף, מחלות רקע ודיכאון.

מהנתונים עולה כי החסרים המשמעותיים ביותר תוארו במהירות עיבוד (18%), תפקוד ניהולי (16%), שטף דיבור (15%), קידוד זיכרון (24%) ושליפה מזיכרון (23%). ניתוח מתוקנן הראה כי בחולים מאושפזים תועדו שיעורים גבוהים יותר של ליקוי בקשב (יחס סיכויים של 2.8, רווח בר-סמך 95% של 1.3-5.9), תפקוד ניהולי (יחס סיכויים של 1.8, רווח בר-סמך 95% של 1-3.4), קידוד זיכרון (יחס סיכויים של 2.3, רווח בר-סמך 95% של 1.3-4.1) ושליפה (יחס סיכויים של 2.2, רווח בר-סמך 95% של 1.3-3.8), בהשוואה לאלו שטופלו באופן אמבולטורי.

בקרב חולים שטופלו בחדרי מיון תועדו שיעורים גבוהים של ליקוי בשטף (יחס סיכויים של 1.8, רווח בר-סמך 95% של 1.1-3.1) וקידוד זיכרון (יחס סיכויים של 1.7, רווח בר-סמך 95% של 1-3), בהשוואה לאלו שטופלו אמבולטורית. לא תועדו הבדלים בליקויים בתחומים אחרים.

ממצאי המחקר מעידים כי בחלק משמעותי ממחלימי קורונה ייתכנו בעיות קוגניטיביות לאורך חודשים לאחר הזיהום הנגיפי ואלו עשויות לתרום למוגבלות תפקודית משמעותית. הנתונים מעלים את החשש כי נגיף הקורונה עלול להביא לעליה בסיכון למחלות נוירו-דגנרטיביות.

החוקרים מציעים להשלים בדיקות סקר להערכת תפקוד קוגניטיבי בחולים לאחר COVID-19, זאת ללא תלות בגיל החולים או בחומרת הזיהום הנגיפי.

JAMA Network Open 2021

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה