השמנה בטנית מעודדת התקדמות סרטן ריאה (Journal of Thoracic Oncology)

באדיבות האגודה למלחמה בסרטן

השמנת יתר ידועה זה מכבר כגורם סיכון להתפתחות סוגים מסוימים של סרטן, כמו סרטן שד, ושט ומעי גס. עם זאת, הקשר בין השמנת יתר לסרטן ריאה הוא מורכב יותר, ואף בוצעו מחקרים קליניים שהצביעו על כך כי בניגוד לסוגי סרטן אחרים, להשמנת יתר יש השפעה מיטיבה על סרטן ריאה של תאים שאינם קטנים (NSCLC). ממצא זה הפתיע חוקרים רבים ועל כן זכה בספרות המדעית לכינוי “פרדוקס ההשמנה”.

במחקר חדש שפורסם בכתב העת הנחשב Journal of Thoracic Oncology חוקרים ממרכז הסרטן רוזוול, ניו יורק, שיערו כי הפרדוקס נובע משימוש בשיטת מדד מסת הגוף (BMI) למדידת שומן שיטה שאינה מדויקת דיה. הם ביקשו לבחון שיטת מדידה אמינה יותר כמדד להישרדות בסרטן ריאה. שיטת ה-BMI מודדת את כלל שומן הגוף על פי יחס גובה ומשקל, אך אינה מבדילה בין שומן תת-עורי ובין שומן בטני שעוטף את האיברים הפנימיים של חלל הבטן, ונחשב קשור לסיכון לסוגי תחלואה שונים.

במחקר זה נמדדה השמנה בטנית של 513 חולים בסרטן ריאה מוקדם (שלבים 1 ו-2) מסוג תאים שאינם קטנים, שטופלו במרכז רוזוול בשנים 2015-2008 לפני שעברו ניתוח להסרת אונה מהריאה. במקום להשתמש במדד מסת גוף, החוקרים ניתחו תוצאות CT קדם ניתוחי של הרקמה השומנית בגוף, על מנת לקבוע מדד של מסת השמנה בטנית לעומת כלל שומן הגוף – Visceral Fat Index (VFI).

נמצא כי מדד גבוה של השמנה בטנית בחולי סרטן ריאה NSCLC בשלבים מוקדמים שעברו כריתת אונה, קשור בסיכויים נמוכים יותר של הישרדות כללית ושל הישרדות ללא חזרת המחלה.

כמו כן, נמצא כי אין קשר בין ה-BMI למידת ההשמנה הבטנית (VFI), וכי רק 15% מן האנשים עם VFI גבוה היו מסווגים כבעלי השמנת יתר לפי שיטת מדד BMI המסורתית. בנוסף, נמצא כי 56% מהגברים לעומת 37% מהנשים סבלו מהשמנה בטנית, וכי הסיכון להשמנה בטנית עלה עם הגיל.

בחולי סרטן ריאה NSCLC בשלבים מתקדמים נמצא, כי השמנה בטנית פוגעת בביטוי של גנים על פני הגידול, וכתוצאה מכך, מפחיתה את יעילות התרופות האימונותרפיות המותאמות לחולה. ובכך המחלה עלולה להתקדם. לעומת זאת, לא נמצא קשר בין מדד ה-BMI ובין המצב הדלקתי של הגידול.

לסיכום, הממצאים מבהירים כי “פרדוקס ההשמנה” נובע בעיקר מהשימוש בשיטת מדידה מוגבלת של BMI, והחוקרים מציעים חלופה למדד זה במחקרי סרטן, המתמקדת במדידת שומן בטני. החוקרים מצביעים על ההשפעה השלילית המשמעותית של השמנה בטנית על הטיפול בסרטן ריאה מסוג NSCLC.

המחקר פורסם בכתב העת Journal of Thoracic Oncology במהדורת מאי 2021

קישור למחקר המלא

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה