תפקיד ויטמין D במניעת סרטן מעי הגס מוקדם (Gastroenterology)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

לאחר מאמץ מתמשך לחקור את הקשר בין ויטמין D לסרטן המעי הגס, מחקר חדש שפורסם בעיתון Gastroenterology מראה שלנשים הצורכות רמות גבוהות יותר של ויטמין D, במיוחד ממקורות תזונתיים, יש סיכון מופחת לפתח סרטן המעי הגס המופיע בשלב מוקדם (מתחת לגיל 50), בהשוואה לאלו שיש להן רמות נמוכות יותר.

כך עולה ממחקר תצפיתי שכלל 94,205 נשים (בגילאי 25-42 שנים) בין 1991 ל-2015 שבמהלכן אובחנו 111 מקרים של סרטן המעי הגס בשלב מוקדם. נשים שצרכו את הרמות הממוצעות הגבוהות ביותר של ויטמין D (450 יחידות ליום), בהשוואה לאלו שצרכו פחות מ- 300 יחידות ליום, הראו סיכון מופחת משמעותית לסרטן המעי הגס המופיע בשלב מוקדם. צריכת 400 יחידות בכל יום הייתה קשורה בסיכון מופחת של 54% לסרטן המעי הגס. “אם יאושרו, הממצאים שלנו עשויים להוביל להמלצות לצריכה גבוהה יותר של ויטמין D כתוסף משתלם, עם סיכון נמוך, כאסטרטגית מניעה של סרטן המעי הגס במבוגרים מתחת לגיל 50″, כתבו מחברי המחקר, בראשות ד”ר אדוארד ל. ג’ובונוצ’י, מבית הספר לבריאות הציבור של הרווארד, בוסטון.

קשרים בין רמות ויטמין D וסרטן המעי הגס תועדו במאמרי סקירה לאורך השנים, אך מחקרים בודדים התמקדו בסרטן המעי הגס המופיע מוקדם ובצריכת ויטמין D. בניגוד לסרטן מעי הגס מתקדם, הצורה המוקדמת של המחלה אינה קשורה באותה מידה לגורמי הסיכון המסורתיים כמו היסטוריה משפחתית של סרטן המעי הגס, ולכן מאמינים שהיא קשורה יותר לגורמים אחרים, כגון אורח חיים ותזונה – כולל תוספת ויטמין D. בנוסף למחקר החדש ב-Gastroenterology, מחקרים תצפיתיים אחרים, מצביעים על כך שלוויטמין D יש תפקיד בבלימת התפתחות סרטן. ויטמין D, מכיל תכונות אנטי דלקתיות, אימונומודולטוריות ומונעות אנגיוגנזה של הגידול שעשויות להאט את צמיחת הגידולים. מטה-אנליזה של 137,567 מטופלים שפורסמה ב-2013 ב-Preventive Medicine מצאה קשר הפוך בין רמת ויטמין D לבין תמותה כוללת מסרטן בנשים, אך לא בקרב גברים. שלוש מטא-אנליזות שפורסמו ב-2014 ו-2019 מצאו שתוספי ויטמין D לא משפיעים על שכיחות הסרטן, אך מפחיתים משמעותית את שיעורי התמותה הכוללת מסרטן ב-12%-13%. המחקרים מציעים תובנות חשובות לגבי סיכונים לסרטן, קבע ד”ר סקוט קופץ, מנהל תוכנית המחקר לסרטן המעי הגס באוניברסיטת טקסס, יוסטון, אך המחקר ב- Gastroenterologyראוי לציון מכיוון שהוא מתמקד בסרטן המעי הגס בהופעה מוקדמת, הוא אמר.

בדיקות סקר לרמות ויטמין D מומלצות למטופלים המפגינים תסמינים של מחסור בויטמין D, אך יש הסכמה מועטה על רמות הסרום המומלצות, עקב שוני אינדיבידואלי, כך על פי שירותי הרפואה המונעת של ארצות הברית, שעידכנו את המלצות צריכת ויטמין D באפריל האחרון לאחר 7 שנים.

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה