משפחה

נתונים חדשים אודות הטיפול ב-ACEI וב-ARB בחולים עם מחלת קורונה (AHA)

קורונה

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

טיפול במעכבי ACE וב-ARB בחולים עם COVID-19 הינו בטוח, אם כי קיים קשר לפגיעה חריפה בכליות בחולים מאושפזים, כך מראה מטא-אנליזה חדשה שהוצגה במפגש מדעי של איגוד הלב האמריקאי (AHA). במטופלים עם COVID-19 שחולקו אקראית לטיפול במעכבי מערכת רנין-אנגיוטנסין לעומת קבוצת ביקורת, לא הייתה השפעה על מקרי מוות קצרי טווח מכל סיבה, אלא מגמה לירידה באוטם שריר הלב, ועלייה בסיכון לפגיעה חריפה בכליות. מכלול הנתונים מספק ראיות חזקות המצביעות על כך שניתן להשתמש בבטחה במעכבי מערכת רנין-אנגיוטנסין בחולים עם COVID-19 תוך מודעות לסיכון מוגבר פוטנציאלי לפגיעה כלייתית חריפה.

מדובר בניתוח המצטבר הגדול ביותר של ניסויים מבוקרים אקראיים החוקרים מעכבים של מערכת רנין-אנגיוטנסין בחולי COVID-19. הניתוח הראה סיכון מוגבר כמעט פי שניים לפגיעה חריפה בכליות בחולים מאושפזים המטופלים במעכבי ACE וב-ARB ל-COVID-19 חריף (7% לעומת 3.6%). לא היה קשר לצורך מוגבר בדיאליזה. המטא-אנליזה שילבה נתונים מ-14 ניסויים קליניים אקראיים, הכוללים 838 חולים (גיל ממוצע 59 שנים, 58% גברים). התוצאות לא הראו השפעה של חוסמי מערכת רנין-אנגיוטנסין לעומת קבוצת ביקורת על תמותה מכל סיבה (7.2% לעומת 7.5%, סיכון יחסי 0.95, 95% רווח בר סמך, 0.69-1.30). למשתמשים במעכבי ACE או ב-ARB הייתה ירידה לא מובהקת בהיארעות MI (2.1% לעומת 3.6%, סיכון יחסי 0.59, 95% רווח בר סמך,0.33 – 1.06 ), בנוסף, לא הייתה עליה בשיעור האירועים המוחיים, בתרומבואמבוליזם ורידי, בשיעורי אשפוז כללי או בטיפול נמרץ.

“דרוש מעקב לטווח ארוך כדי לחקור את התוצאים הכלייתיים”, אמר מחבר המאמר. עם זאת, הוא הוסיף כי לא נראה שיש סיכון מוגבר לפגיעה חריפה בכליות בטיפול בקהילה, “ששם מנוהל הרוב המכריע של חולי COVID-19“. הוא הדגיש כי חולים המשתמשים במעכבי ACE או חוסמי קולטני אנגיוטנסין צריכים להמשיך ליטול את התרופות שלהם כפי שנקבע. הוא הצהיר שרופאים לא צריכים להסס להתחיל בטיפול ב-ARB או ACEI בחולים עם COVID-19. אבל, הוא הוסיף כי חולים במחלת קורונה חמורה המטופלים במעכבי מערכת רנין-אנגיוטנסין, עלולים להיות בסיכון לפגיעה חריפה בכליות. בסך הכל, “ממצאים אלה מספקים ראיות חזקות לכך שניתן להשתמש במעכבי מערכת רנין-אנגיוטנסין בבטחה בחולי COVID-19, ומאזנים את היתרונות והסיכונים”.

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה