משפחה

האם איזון אינטנסיבי של לחץ הדם מונע החמרה קוגניטיבית? (JAMA Netw Open)

הפחתה אינטנסיבית של לחץ הדם לא מנעה הידרדרות קוגניטיבית ודמנציה, כך עולה מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים חד-משמעיים באשר ליעדי איזון אופטימאלי של לחץ הדם למניעת ליקוי קוגניטיבי ומטרתם כעת הייתה לבחון את הקשר בין איזון אינטנסיבי של לחץ הדם (לערכים נמוכים מהמקובל) אל מול איזון סטנדרטי של לחץ הדם ובין היארעות הידרדרות קוגניטיבית ודמנציה במבוגרים עם יתר לחץ דם.

החוקרים זיהו מחקרים שבחנו את ההשפעה של איזון אינטנסיבי של לחץ הדם על התוצאות הקוגניטיביות ע”י חיפוש במאגרי MEDLINE, Embase, CENTRAL, Web of Science, CINAHL, PsycINFO, International Clinical Trials Registry Platform ו-ClinicalTrials.gov.

התוצא העיקרי של המחקר היה הידרדרות קוגניטיבית. תוצאים משניים כללו את היארעות דמנציה, ליקוי קוגניטיבי קל, אירועים צרברווסקולאריים, אירועים חריגים חמורים ותמותה מכל-סיבה.

החיפוש הוביל לזיהוי 5 מחקרים עם 17,396 משתתפים (גיל ממוצע של 65.7 שנים) ושני מחקרים נוספים הנערכים בימים אלו. כל חמשת המחקרים שנכללו בהערכה הכמותית הוגדרו כמחקרים בסיכון לא-ברור עד גבוה להטיה. משך המעקב הממוצע אחר המשתתפים במחקר עמד על 3.3 שנים (טווח, 2.0-4.7 שנים).

מהנתונים עולה כי הפחתה אינטנסיבית של לחץ הדם לא נקשר בקשר מובהק סטטיסטית עם התפקוד הקוגניטיבי הגלובאלי (הבדל ממוצע מתוקן של 0.01, רווח בר-סמך 95% של 0.04- עד 0.06), היארעות דמנציה (יחס סיכון של 1.09, רווח בר-סמך 95% של 0.32-3.67) או היארעות ליקוי קוגניטיבי קל (יחס סיכון של 0.91, רווח בר-סמך 95% של 0.73-1.14) בהשוואה לטיפול סטנדרטי.

עם זאת, החוקרים זיהו ירידה באירועים צרברווסקולאריים בזרוע הטפול האינטנסיבי (סיכון יחסי של 0.79, רווח בר-סמך 95% של 0.67-0.93), ללא עליה בסיכון לאירועים חריגים חמורים או תמותה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר אינם תומכים בקשר מובהק סטטיסטית בין הפחתת לחץ דם בין הפחתת הסיכון להידרדרות קוגניטיבית, דמנציה, או ליקוי קוגניטיבי קל. הם מדגישים את מגבלות המחקרים שבחנו את הנושא, אך קובעים כי על-סמך העדויות הזמינות, אין הצדקה לקביעת יעדי לחץ דם נמוכים יותר למניעה של הידרדרות קוגניטיבית ודמנציה.

JAMA Netw Open. 2021

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה