משפחה

אימונוגניות החיסון לקורונה בחולים עם ממאירות המטולוגית (medRxiv)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

סקירה שיטתית ומטא-אנליזה חדשה שטרם עברו ביקורת עמיתים ופורסמו ב-medRxiv, סיכמו את הנתונים העדכניים על התגובה לחיסון COVID-19 בחולים עם ממאירות המטולוגית. בסך הכל, שיעור הסרו-חיוביים היה 67% לאחר שתי מנות חיסון. במחקר זוהו קבוצות חולים בסיכון הגבוה יותר, חולים עם CLL וחולים המקבלים טיפול פעיל כולל טיפולים מונוקלונליים ממוקדים ואנטי CD-20. על פי החוקרים, נדרשות בדחיפות גישות חדשות לחולים בסיכון גבוה המגיבים פחות טוב לחיסון. יותר מ-80% מהחולים עם ממאירות המטולוגית דורשים אשפוז לאחר הידבקות ב-COVID-19, ולמעלה מ-50% יש מחלה קשה.

המחקר כלל סקירה שיטתית ומטא-אנליזה של 44 מחקרים בהשתתפות 7064 מטופלים. הוא כלל 2331 מטופלים לאחר מנת חיסון ראשונה ו-4733 לאחר המנה השנייה של החיסון נגד COVID-19. המחברים ניתחו נתונים על תגובות חיסון הומורליות ותאיות לאחר חיסון. תגובה הומורלית (סרו-חיובית) הוגדרה כרמות ניתנות לזיהוי של אימונוגלובולין G (IgG) ספציפייים לדומיין ספייקקולטן של SARS-CoV-2. תגובה תאית הוגדרה כעלייה בתאי CD4+/CD8+ T ספציפיים ל-SARS-CoV-2. התוצא העיקרי היה שיעור הסרו-חיוביים לאחר 2 מנות של חיסון COVID-19 בנוסף לשיעורי סרו-חיוביים לאחר מנה אחת, שיעורי נוגדנים מנטרלים חיוביים (nAb), תגובות תאיות ותופעות לוואי כתוצאים משניים.

שיעור הסרו-חיוביים בחולים המטולוגיים היה 61% לאחר 2 מנות חיסון נגד COVID-19, ו-67% בניתוח נוסף. לאחר מנת חיסון בודדת, השיעורים היו 51% ו-37%, בהתאמה. ממאירות המטולוגית הייתה קשורה בסבירות נמוכה יותר להשגת סרו-חיוביות בהשוואה לבריאים לאחר 2 מנות (OR 0.05; P <.01), ולאחר מנה אחת (OR 0.10; P <.01 ). בסך הכל, השיעור המצטבר של לפחות תופעת לוואי אחת היה 36% לאחר 2 מנות ו-39% לאחר מנה בודדת. שיעורי הסרו-חיוביים לאחר 2 מנות חיסון היו הגבוהים ביותר בקרב חולים עם לוקמיה חריפה ותסמונות מיאלודיספלסטיות (93%), ואחריהם ניאופלזמה מיאלופרוליפרטיבית ולוקמיה מיאלואידית כרונית (87%-88%), והנמוך ביותר בחולי CLL (51%). ניתוחי תת-קבוצות הראו את הסרו-חיוביות הנמוכה ביותר בקרב מטופלים שקיבלו טיפול פעיל (28%), במיוחד טיפול נוכחי או קודם של 12 חודשים עם נוגדנים נגד CD20 (19%), טיפולים ממוקדים (35%) וטיפול ב-CAR-T (31%). שיעורי סרו-חיוביות היו גבוהים יותר בקרב מטופלים שלא קיבלו טיפול פעיל (61%) או 12 חודשים או יותר לאחר השלמת הטיפול נגד CD20 (62%).

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה