משפחה

טיפול בפרוליה משפר חוזק עצם במטופלים בסטרואידים (מתוך Journal of Bone and Mineral Research)

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Bone and Mineral Research מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי לאחר 24 חודשי טיפול ב-Denosumab (פרוליה) מיקרו-ארכיטקטורה וחוזק העצם נותרו טובים יותר, בהשוואה לתוצאות שתוארו עם טיפול ב-Risedronate (אקטונל).

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים תחת טיפול בסטרואידים מצויים בסיכון מוגבר לשברי חוליות ושברים אחרים, הן בתחילת הטיפול והן במהלכו. נתוני הדמיה המבוססים על בדיקת HR-pQCT (High Resolution Peripheral Quantitative Computed Tomography) מאפשרים הערכה של מיקרו-ארכיטקטורה וחוזק העצם, אך עד כה לא היו נתונים אודות השפעת הטיפול בחולים תחת טיפול בסטרואידים.

המחקר הנוכחי כלל 56 חולים שחולקו באקראי לטיפול בפרוליה ו-54 חולים שחולקו לטיפול ב-Risedronate מבין 590 חולים במחקר אקראי ומבוקר בשלב 3 להשוואה בין התרופות. הממצאים העיקריים של המחקר הראשי הדגימו עליה גדולה יותר בחוזק העצם עם פרוליה לעומת Risedronate בקרב מטופלים בסטרואידים.

במחקר הנוכחי החוקרים בחנו את תוצאות בדיקות HR-pQCT של הרדיוס הדיסטאלי והטיביה בתחילת המחקר, לאחר 12 חודשים ולאחר 24 חודשים.  המשתתפים סווגו עוד לתתי-קבוצות שכללו חולים שהחלו טיפול בסטרואידים וחולים שהמשיכו בטיפול בסטרואידים, כאשר מאפייני הבסיס היו מאוזנים היטב בין שתי הקבוצות.

בקרב חולים שהחלו טיפול בסטרואידים, בזרוע הטיפול בפרוליה מדד Failure Load (FL) עלה משמעותית מתחילת המחקר עד לאחר 12 חודשים ברדיוס וטיביה (1.8% ו-1.7%, בהתאמה) אך לא השתנה משמעותית בקבוצת הטיפול ב-Risedronate, אשר תורגם להבדל משמעותי בין התרופות של 3.3% ברדיוס ו-2.5% בטיביה.

לאחר 24 חודשים, מדד FL בעצם הרדיוס נותר ללא שינוי מתחילת המחקר בזרוע הטיפול בפרוליה אך ירד משמעותית בזרוע הטיפול ב-Risedronate, עם הבדל של 4.1%-, אשר תורגם להבדל משמעותי בין הטיפולים של 5.6% בעצם הרדיוס (p<0.001). השינויים בעצם הטיביה לא היו שונים משמעותית בין הקבוצות לאחר 24 חודשים.

בקרב אלו שהמשיכו בטיפול בסטרואידים, מדד FL נותר ללא שינוי מתחילת המחקר עד לאחר 12 חודשים הן בזרוע הטיפול בפרוליה והן בזרוע הטיפול ב-Risedronate. עם זאת, מדד FL עלה משמעותית עם פרוליה (4.3%) ונותר ללא שינוי בזרוע הטיפול ב-Risedronate.

החוקרים זיהו גם הבדלים משמעותיים בין המטופלים באחוז השינוי בצפיפות עצם קורטיקאלית ושינויים והבדלים פחות בולטים בצפיפות העצם הטרבקולארית.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בשימוש בפרוליה ומסייעים בהליכי קבלת החלטות לטיפול בחולים המתחילים טיפול בסטרואידים או אלו תחת טיפול ארוך-טווח בסטרואידים.

Journal of Bone and Mineral Research 2022

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה