משפחה

האם צום לסירוגין עלול להשפיע לרעה על חולים עם קוליטיס כיבית? (BMC Gastroenterol)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Gastroenterology עולה כי דיאטת צום לסירוגין במהלך חודש הרמדאן לוותה בהידרדרות מדדים קליניים בקבוצה קטנה של חולים עם קוליטיס כיבית.

החוקרים מסבירים כי צום במהלך חודש הרמדאן הינו אחד ממשטרי צום לסירוגין המחקה מספר פרוטוקולים המשמשים לעיתים קרובות להפחתת משקל ויתרונות רפואיים אחרים, בפרט אכילה מוגבלת בזמן. צום לסירוגין במהלך חודש הרמדאן כולל הימנעות מוחלטת מאוכל ושתייה מצאת החמה ועד השקיעה.

במחקר הפרוספקטיבי, תצפיתי, נכללו 80 חולים (גיל חציוני של 32 שנים, 41 גברים) עם מחלת מעי דלקתית (60 חולים עם קוליטיס כיבית, 20 חולים עם מחלת קרוהן) אשר היו במעקב לאורך צום לסירוגין בחודש הרמדאן. במסגרת המעקב הושלמה הערכת הצום לסירוגין על רמות CRP בדם, Calprotectin בצואה, מדד Partial Mayo Score, מדד HBI (Harvey Bradshaw Index), מדד SIBDQ (Simple IBD Questionnaire) ומדד HDS (Hamilton Depression Scale).  הנתונים נבחנו לפני ואחרי תום הרמדאן.

מהתוצאות עולה כי לא היה הבדל בהשוואת המצב לפני הצום ולאחריו בריכוזי CRP בדם (חציון של 0.53 מ”ג/ד”ל לעומת 0.5 מ”ג/ד”ל, בהתאמה), רמות Calprotectin בצואה (163 מק”ג/גרם לעומת 218 מק”ג/גרם), מדד HBI בחולים עם מחלת קרוהן (4 לעומת 5), מדד SIBDQ (43 לעומת 40) ומדד HDS (18 לעומת 18).

עם זאת, החוקרים זיהו עליה משמעותית לאחר צום במדדי Partial Mayo Score בקרב חולים עם קוליטיס כיבית (ממוצע של 1.79 לעומת 2.33, p=0.02), אשר נקשרו עם גיל מבוגר, מין זכר, מדדי Mayo Score התחלתיים נמוכים יותר וריכוזי Calprotectin גבוהים יותר. מניתוח סטטיסטי נוסף עלה כי גיל מתקדם (p=0.02) וריכוז Calprotectin גבוה יותר בתחילת הדרך (p=0.01) נקשרו בקשר מובהק סטטיסטית עם עליה במדדי Partial Mayo Score לאחר צום.

צום לסירוגין לאורך 14 או 15 שעות במהלך חודש הרמדאן לא השפיע משמעותית על ריכוזי CRP בדם או Calprotectin בצואה בחולים עם אבחנה של מחלת מעי דלקתית. עם זאת, בחולים עם קוליטיס כיבית, בפרט בקרב החולים המבוגרים ובאלו עם ריכוז Calprotectin התחלתי גבוה, צום לסירוגין במהלך חודש הרמדאן לווה בהידרדרות במדדי פעילות קלינית של המחלה.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים גדולים יותר במטרה לאשר את הממצאים הללו, אך בשלב זה, סבורים כי יש לייעץ עם מחלת מעי דלקתית כי הם יכולים לצום במהלך חודש הרמדאן, אך יש לנקוט משנה זהירות ולשמור על ערנות.

BMC Gastroenterol 2022

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    מינונים גבוהים של Ergocalciferol (אנאלוג של ויטמין D) עשויים להביא להארכת תקופה ההפוגה בחולים עם סוכרת מסוג 1 ע”י שימור תפקוד תאי ביתא מייצרי-אינסולין בחולים עם אבחנה חדשה של המחלה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תאי ביתא שומרים על כ-30-50% מהתפקוד בעת אבחנה של סוכרת מסוג […]

  • אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

    אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

    טיפול באספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology. מהנתונים עולה עוד כי הירידה הגדולה תועדה בסיכון למחלה גרורתית ואלו שנטלו את התרופה למשך לפחות חמש שנים. החוקרים אספו נתונים ממספר מאגרי מטופלים לזיהוי משתתפים בגילאי 50 שנים ומעלה שהתגוררו בנורבגיה בין […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות תוספת פרוביוטיקה לטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית, כאשר מהממצאים עולה ירידה בשיעורי התלקחות מחלת המעי הדלקתית בחולים בהפוגה קלינית, ללא עליה בסיכון לתופעות לוואי משנית לטיפול. יתרה מזאת, טיפול פרוביוטי עשוי להביא לעליה בשיעורי הפוגה קלינית בחולים עם קוליטיס […]

  • האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    מחקר שנערך לאחרונה הקושר בין נגזרת ניאצין (ויטמין B3) לסיכון מוגבר לאירועים קרדיו-וסקולריים העלה שאלות לגבי בטיחות צריכת ויטמין B זה, שמתווסף לרכיבי מזון רבים בתזונה המערבית ונלקח בצורה של תוספי מזון

  • צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    שתיית משקאות עם ממתיקים מלאכותיים בכמות של שני ליטרים ומעלה בכל שבוע מלווה בעליה של 20% בסיכון להופעת פרפור פרוזדורים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסייה להערכת הקשר בין שתיית משקאות ממותקי-סוכר, משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ומיצי פירות ובין הסיכון להיארעות פרפור פרוזדורים, לצד […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה