סקירת העדויות אודות מעכבי ACE ו-ARB בחולים עם COVID-19 (מתוך JAMA)

במגיפת COVID-19 הנוכחית שיעורי התמותה הגבוהים תועדו בחולים מבוגרים יותר עם מחלות רקע שונות, כולל מחלת ריאות, מחלת לב, מחלת כליות, סוכרת ויתר לחץ דם. מספר מחקרים דיווחו על שיעורי תחלואה ותמותה גבוהים בחולים עם יתר לחץ דם ודיווחים קודמים הציעו כי יתר לחץ דם מלווה בעליה משמעותית בתחלואה ותמותה עקב הזיהום.

במחקר אחד מסין דווח כי יתר לחץ דם לווה בעליה של 70% בסיכון לתמותה ועליה של 82% בסיכון לתסמונת מצוקה נשימתית חדה ב-201 חולים עם COVID-19. חוקרים אחרים מצאו כי יתר לחץ דם לווה בעליה של פי 3 בסיכון לתמותה אשפוז ב-191 חולים עם COVID-19.

עם זאת, מחקרים אלו לא לקחו בחשבון ערפלנים אפשריים ולכן עדיין לא ברור אם הקשר קשור לפתוגנזה של יתר לחץ דם או תחלואה נלווית או טיפול ביתר לחץ דם. עוד ועוד עדויות רמזו לאפשרות כי למעכבי ACE (Angiotensin-Converting Enzyme) ו-ARB (Angiotensin Receptor Blocker) תורמים לתמותה המוגברת בחולים עם יתר לחץ דם.

הקשר בין מעכבי ACE ו-ARB עלה מאחר וידוע כי ACE-2 הינו קו-רצפטור לכניסת נגיף ל-SARS-CoV-2 עם עוד ועוד עדויות המצביעות על חשיבותו בפתוגנזה של COVID-19. החשש הוא כי התרופות הללו ישפיעו על חומרת הזיהום ועל הסיכון לתמותה עקב COVID-19. אחת ההצעות היא כי מעכבי ACE עשויים לעכב ישירות את ACE2, אך ייתכן כי השימוש בתרופות אלו יוביל גם לעליה בביטוי ACE2 ולנטייה מוגברת לכניסת והתקדמות הנגיף.

אחת ההשערות היא כי נגיף SARS-CoV2 מחמיר נזק ריאתי ע”י הפחתת ACE2, שהוא הפיך ע”י טיפול ב-ARB. יש לציין כי מחקר מוקדם להערכת מתן עירוי ACE2 ל-10 חולים עם תסמונת מצוקה נשימתית חדה הושלם בבני אדם ולא היה בעל עוצמה מספקת להדגמת השפעה חיובית על התפקוד הריאתי. יש עוד פחות עדויות המעידות כי טיפול במעכבי ACE או ARB עשוי להפחית את חומרת הנזק הריאתי עקב הזיהום הנגיפי, אם כי עדויות קדם-קליניות הציעו מנגנון אפשרי לתועלת.

למרות העדר עדויות בנושא, יש מומחים התומכים במתן מעכבי ACE ו/או ARB ויש כאלו התומכים בהפסקת הטיפול התרופתי במהלך הטיפול בחולים עם יתר לחץ דם ו-COVID-19.

בשלב זה אין די עדויות בכדי לקבוע כיצד לטפל בצורה הטובה ביותר ביתר לחץ דם במקרים של COVID-19. עד לפרסום עדויות נוספות בנושא על רופאים להקשיב לחששות המטופלים ולייעץ להם אודות הטיפול התרופתי לאיזון יתר לחץ דם בעידן הנוכחי של מגפת COVID-19.

JAMA. Published online March 24, 2020

הערת מערכת:

אתם מוזמנים לעיין בהודעות שפרסם איגוד הנפרולוגיה והחברה ליל”ד  ולהצהרת ה-ESC בנושא

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה