רפואת ריאות

חולים עם COVID-19 בסיכון מוגבר להתפתחות חזה אוויר (European Respiratory Journal)

במאמר שפורסם בכתב העת European Respiratory Journal מדווחים חוקרים על סדרת מקרים חדשה, ממנה עולה כי כאחד מכל 100 חולים המאושפזים בשל COVID-19 עשויים לפתח חזה-אוויר.

חזה אוויר לרוב מתפתח בגברים גבוהים מאוד, או בחולים מבוגרים עם מחלת ריאות חמורה ברקע. עם זאת, חוקרים מאוניברסיטת קיימברידג’ זיהו חולים עם COVID-19 שאינם משתייכים לקבוצות אלו ואובחנו עם פנאומותורקס או פנאומומדיאסטינום בין החודשים מרץ ויוני בבתי חולים בבריטניה.

מדגם המחקר כלל 71 חולים עם COVID-19, מהם 60 חולים עם חזה אוויר, כולל שניים עם אירועים שונים של חזה אוויר, כך שבסה”כ תועדו 62 מקרים של חזה אוויר. בכל 71 החולים במחקר הייתה עדות לפניאומומדיאסטינום.

החוקרים מדווחים כי 9 חולים עם קוצר נשימה בעת ההגעה לבית החולים אובחנו עם חזה אוויר על-סמך צילום חזה, 5 מהם אושפזו בשנית לאחר טיפול כנגד COVID-19 (4 חולים) או בעקבות זיהום בנגיף קורונה בבית החולים (מקרה אחד). כל החולים בקבוצה זו היו מעל גיל 40 שנים ורק שניים סבלו ממחלת ריאות ברקע.

מהנתונים עולה כי 7 מבין 9 חולים נדרשו לנקז חזה. שני חולים (22%)הלכו לעולמם, אחד אשר לא נדרש לנקז חזה ואחד לאחר הסרת נקז חזה בעקבות ריפוי חזה אוויר. שבעת החולים הנותרים שוחררו מבית החולים לאחר חציון של שבעה ימי אשפוז.

חזה אוויר התפתחת במהלך האשפוז ב-14 חולים; כאשר בשישה מהמקרים האבחנה הייתה אקראית. שלושה חולים היו תחת הנשמה לא-פולשנית בעת האבחנה. מבין החולים, 11 נדרשו לנקז חזה, כאשר אחד נזקק להתערבות ניתוחית. שלושה חולים (21%) הלכו לעולמם והיתר שוחררו מבית החולים לאחר חציון של 35 ימי אשפוז.

מבין 26 החולים שנדרשו רק להנשמה פולשנית, חזה אוויר אובחן באקראי או בעקבות דרישה ליותר חמצן, עם עדות להיפרקפניאה וחמצת. שבעה מהם טופלו בנקז חזה ו-8 שרדו למשך לפחות 28 ימים.

לא תועדו הבדלים משמעותיים בשיעורי ההישרדות לאחר 28 ימים מאבחנת פנאומותורקס או פניאומומדיאסטינום (63.1% לעומת 53%, P=0.85), או בין גברים ונשים (62.5% לעומת 68.4%, p=0.62). עם זאת, בגברים תועד סיכוי גבוה פי שלוש לאבחנה של חזה אוויר, בהשוואה לנשים.

בקרב חולים בגילאי 70 שנים ומעלה תועדו שיעורי הישרדות של 41.7%, בהשוואה לשיעורי הישרדות של 70.9% בקרב חולים צעירים יותר. בקרב אלו שפיתחו חמצת הסיכוי לשרוד לאחר 28 ימים עמד על 35.1% בלבד, זאת בהשוואה לשיעורי הישרדות של 82.4% באלו ללא חמצת, ללא תלות בגילם.

החוקרים כותבים כי נתונים אלו מעידים כי חזה אוויר הינו סיבוך של COVID-19, אך אינה מהווה סמן פרוגנוסטי שלילי.

European Respiratory Journal

לידיעה ב-CIDRAP

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה