תזונה

פרופילי תזונה מהצומח ומחלת הסוכרת – תוצאות מחקרי הרופאים והאחיות (PLOS)

מאת בת אל בארB.Sc במדעי התזונה

בעוד שמחקרים קודמים מצאו קשר בין תזונה צמחונית ובריאות טובה כולל כולל סיכון מופחת לסוכרת מסוג 2, לפני מספר שבועות פורסם בכתב העת Med Plos מחקר חדש בתחום, שבדק לראשונה פרופילים תזונתיים מהצומח (plant-based diet index PDI). המאמר מסכם את תוצאותיהם של שלושה מחקרי עקבה פרוספקטיביים מהבולטים בעולם: מחקרי הרופאים והאחיות שעוקבים במשך למעלה מ- 20 שנה אחר כ- 200,000 גברים ונשים.

הנבדקים מילאו שאלונים מקיפים לגבי תזונתם, אורח חייהם, ההיסטוריה הרפואית וכן שאלוני מעקב אחת לכמה שנים, שעקבו אחר שינויים בתזונה ואורח החיים וכן  אבחנות רפואיות חדשות. הנבדקים חולקו לתתי קבוצות לפי אינדקס של תזונה מבוססת צמחים: ככל שהנבדקים צרכו יותר מן הצומח ופחות מן החי- הציון שניתן להם היה גבוה יותר.התוצאות עברו תקנון לגיל, עישון, פעילות גופנית, היסטוריה משפחתית של סוכרת, צריכה קלורית,BMI וערפלנים אפשריים נוספים.

החלק המעניין ביותר במחקר הוא שהחוקרים הפרידו בין פרופיל של תזונה בריאה מבוססת צמחים – (כזו הכוללת דגנים מלאים, פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, שמנים מהצומח ותה או קפה) לה קראו החוקרים healthful plantbased diet index (hPDI) לבין תזונה לא בריאה מבוססת צמחים (כזו הכוללת כמות גדולה של ממתקים, מיצים, משקאות ממותקים, תפוחי אדמה ודגנים מעובדים) לה קראו החוקרים unhealthful plant-based diet index (uPDI).

הן בגברים והן בנשים נצפה קשר הפוך בין ציון PDI גבוה לבין ירידה בסיכון לסוכרת סוג 2. גם אחרי תקנון ל-BMI– הקשר נחלש רק מעט, ונשאר מובהק. לאחר תיקנון לערפלנים כולל BMI אילו שהיו בעשירון העליון בציון ה-PDI היו בסיכון נמוך ב- 20% (עם טווח (HR 0.80, 95% CI 0.740.87,  ו-p trend < 0.001) לחלות בסוכרת מאילו שבעשירון התחתון .

אך כאשר השוו בין הפרופיל הבריא והלא בריא נמצא כי בעוד העשירון בעל ציון hPDI גבוה היה בסיכון נמוך ב- 34% לחלות בסוכרת ( HR 0.66, 95% CI 0.610.72, p trend < 0.001) כשהעשירון בעל ציון ה-uPDI הגבוה ביותר היה בסיכון מוגבר ב -16%  לחלות בסוכרת.

יש לציין שכל הנחקרים צרכו מזון מהחי במידה כלשהי כך שאפילו הפחתה מתונה של צריכת מזון מן החי, לדוגמה, מ-5-6 מנות ביום ל-4 ופחות-  נמצאה קשורה לשכיחות נמוכה יותר של סוכרת.

PLOS, Published: June 14, 2016

להלן הגרף המתאר את הממצאים העיקריים באדיבות PLOS

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה