תזונה

הטיפול התזונתי בחולי כליה לאחר ניתוח בריאטרי: מסמך עמדה מטעם עמותת עתיד

תאיר בן-פורת, ענת וייס סדן, חיה שוויגר, ד”ר רם אלעזרי, ד”ר אירית מור יוסף, דנה ויינר, אודיל אזולאי, ד”ר שירי שרף דגן, רגדה ברכאת, עדה עזר, רבקי הררי

ירידה במשקל כתוצאה מניתוח בריאטרי בקרב מטופלי אי ספיקת כליות (CKD) בעלי השמנה מורבידית (35(BMI≥ יתרונות רבים. בשלבים מוקדמים של מחלת הכליה ירידה במשקל מפחיתה גורמי סיכון אשר קשורים בהתקדמות המחלה כמו יתר לחץ דם, היפרגליקמיה, דיסליפידמיה ומיקרואלבומינוריה. בשלבים מתקדמים של מחלת הכליה, הירידה במשקל מקדמת את האפשרות להשתלת כליה ומסייעת בשמירה על השתל לאורך זמן. למרות היתרונות הרבים לביצוע ניתוח בריאטרי מטופלי CKD מהווים תת-אוכלוסייה הנמצאת בסיכון מוגבר לפתח תת תזונה לאחר ביצוע הניתוח ואין כיום מספיק מידע בדבר ההשלכות התזונתיות של הניתוח בחולים אלו. קביעת הדרישות התזונתיות במטופלי CKD הינה מאתגרת ודורשת התאמה מורכבת של כלל רכיבי התזונה בתפריט ותוספי התזונה הנדרשים, כתלות בסוג הניתוח והמגבלות התזונתיות הנובעות ממחלת הכליה.

מטרת המסמך לגבש מתווה המספק הדרכה מקצועית להמלצות תזונתיות המותאמות לחולי כליה לצורך מניעת חסרים תזונתיים וסיבוכיהם הנלווים לאחר ניתוח בריאטרי.  הטיפול מצריך תיאום רב צוותי בין הדיאטניות בעלת ניסיון בתחום הנפרולוגיה, דיאטנית בעלת ניסיון בתחום הבריאטרי, כירורג בריאטרי ונפרולוג.

בניית המסמך נעשתה על ידי שיתוף פעולה בין דיאטניות מובילות ורופאים מומחים משתי הדיסציפלינות, ממספר מרכזים רפואיים בישראל. ההמלצות נבנו על סמך סקירת ספרות נרחבת וקיום פגישות משותפות לצורך דיון נרחב. ההמלצות נחלקות על פי סוג מחלת הכליה:

1) מטופלים לאחר ניתוח בריאטרי עם מחלת כליה כרונית בדרגה 3 עד 5 עם או ללא המודיאליה (GFR נמוך מ-60 מ”ל/דקה/1.73 m2  של שטח גוף)

2) מטופלים לאחר ניתוח בריאטרי אשר עברו השתלת כליה עם תפקוד שתל מתפקד עד CKD דרגה 2 (GFR גבוה מ-60 מ”ל/דקה/1.73 m2  של שטח גוף).

לפני הניתוח, הטיפול התזונתי כולל הערכת הסטאטוס התזונתי והצריכה היומית, מתן תוספים לטיפול בחסרים והתאמת התפריט הטרום ניתוחי למגבלות התזונתיות הנובעות ממחלת הכליה, לרבות נוזלים, חלבון, זרחן, אשלגן וויטמינים. לאחר הניתוח ממוקדות ההנחיות במניעת היווצרות סיבוכים בתר-ניתוחיים הנובעים מהסיכון לאובדן מסת גוף רזה וחסר תזונתי הנובע מירידה בצריכת מזון וספיגתו במערכת העיכול.

לסיכום: מטופלי CKD צריכים הכנה תזונתית אישית לפני ניתוח בריאטרי בהתאם לחוסרים תזונתיים ולהגבלות התזונתיות הנובעות ממחלת הכליה. הטיפול התזונתי לאחר הניתוח צריך להתמקד במניעת חוסרים תזונתיים קצרי וארוכי טווח. כל שלב צריך להתבצע  במסגרת צוות רב מקצועי תוך כדי התאמת תוכנית טיפול אישית.

לנייר העמדה המלא

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה