חדשות

האם דיאטה ים-תיכונית עתירת שמן זית כתית מעולה עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני במבוגרים? (The Journal of Nutrition)

28/07/2019

 

דיאטה ים-תיכונית עתירת שמן זית כתית-מעולה מלווה בשיעורי הימצאות נמוכים יותר של מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול במבוגרים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The Journal of Nutrition.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקפדה על דיאטה ים-תיכונית נחשבת כמגנה מפני סטאטוזיס כבדי. במחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון את הקשר עם סטיאטוזיס כבדי של שלוש דיאטות שונות: דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית כתית-מעולה, דיאטה ים-תיכונית עם אגוזים, או דיאטת ביקורת.

 

מדובר בניתוח תת-קבוצה מתוך מחקר רב-מרכזי, אקראי, בשם PREDIMED, שנועד להעריך את ההשפעה של דיאטה ים-תיכונית במניעה ראשונית של מחלות לב וכלי דם. מדגם המחקר כלל 100 גברים ונשים (גיל ממוצע של 64 שנים) בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם (62% עם סוכרת מסוג 2), אשר חולקו באקראי לדיאטה ים-תיכונית עם שמן זית כתית-מעולה, דיאטה ים-תיכונית עם אגוזים או דיאטת ביקורת. לא ניתנו המלצות להפחתת משקל או הגברת פעילות גופנית.

 

המדדים העיקריים היו אחוז השומן בכבד ואבחנה של סטיאטוזיס, כפי שנקבע לפי בדיקות הדמיה.

 

שלוש שנים לאחר ההתערבות, סטאטוזיס כבדי זוהה ב-3 משתתפים (8.8%) תחת דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית כתית-מעולה, 12 משתתפים (33.3%) תחת דיאטה ים תיכונית עם אגוזים ו-10 משתתפים (33.3%) תחת דיאטת ביקורת (p=0.027). תכולת השומן בכבד עמדה בממוצע על 1.2%, 2.7% ו-4.1%, בהתאמה (p=0.07).

 

החוקרים מדווחים על מגמה לכיוון של מובהקות סטטיסטית לדיאטה ים-תיכונית עם שמן זית כתית-מעולה, בהשוואה לקבוצת הביקורת. חציון ערכי 12(S)-hydroxyeicosatetraenoic Acid/Creatinine היו נמוכים יותר באופן מובהק סטטיסטית (p=0.001) בקבוצת דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית כתית-מעולה (2.3 ננוגרם/מ"ג), בהשוואה לדיאטה ים-תיכונית עם אגוזים (5.0 ננוגרם/מ"ג) ודיאטת ביקורת (3.9 ננוגרם/מ"ג). לא תועדו הבדלים בשינויים במדדי השמנה או איזון גליקמי בין הקבוצות.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי לדיאטה ים-תיכונית עם תוספת שמן זית כתית מעולה, מרכיב בעל תכונות נוגדות-חמצון ונוגדות-דלקת, עשויה להיות השפעה מגנה מפני סטיאטוזיס כבדי במבוגרים בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם.

 

The Journal of Nutrition, July 23, 2019

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2020 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני
<