חדשות

הרגלי התזונה בגיל מבוגר עשויים להשפיע על הסיכון לתשישות-נפש (J Am Geriatr Soc)

02/08/2019

 

איכות דיאטה נמוכה בגיל מבוגר עשויה להביא לעליה בסיכון לתשישות-נפש בקשישים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ההמלצות התזונתיות בארצות הברית, המוכרות בשם MyPlate, מדגישות את חשיבות צריכת פירות, ירקות טריים, דגנים מלאים, מוצרי חלב דלי שומן וחלבונים ממקורות שונים. הנחיות אלו ממליצות גם כנגד מזונות עתירי מלח, שומן רווי וסוכר.

 

החוקרים עקבו אחר 2,154 קשישים בארצות הברית לאורך ארבע שנים. בתחילת המחקר, המשתתפים היו בגילאי 70-81 שנים ולא סבלו מבעיות קוגניטיביות או תשישות גופנית, או שסבלו רק מאחד מבין שני תסמיני תשישות-נפש (הפרעה קוגניטיבית או תשישות גופנית).

 

במהלך המעקב, 277 משתתפים הפכו תשושי-נפש. מבין 1,020 המשתתפים שהחלו את המחקר בתפקוד קוגניטיבי וגופני תקין, 629 פיתחו הפרעה קוגניטיבית ו/או תשישות גופנית.

 

בקרב אלו עם איכות תזונה ירודה תועד סיכוי גבוה כמעט כפליים, בהשוואה לאלו עם איכות תזונה גבוהה, לפתח תשישות נפש. דיאטה באיכות בינונית לוותה בעליה של 40% בסיכון לתשישות-נפש.

 

צריכה מעטה יותר של ירקות נקשרה עם סיכון מוגבר למעבר מתפקוד קוגניטיבי וגופני תקין להתפתחות הפרעה באחד משני מרכיבי תשישות-נפש, אך לא תועד סיכון מוגבר להתפתחות הפרעה בשני המרכיבים הללו. החוקרים לא זיהו הבדל משמעותי בסיכון לתשישות-נפש על-בסיס צריכת החלבונים הכוללת, צריכת חלבונים מן החי או צריכת קלוריות כוללת.

 

על-בסיס ממצאים אלו אודות קשישים בארצות הברית, איכות דיאטה ירודה עשויה להביא לעליה בסיכון להתפתחות תשישות-נפש בגיל מתקדם.

 

J Am Geriatr Soc 2019

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2020 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני