תזונה

מטבוליט של סויה והסיכון לדמנציה בקשישים (Alzheimer’s Dement)

בקשישים מיפן בהם תועד ייצור מטבוליט של סויה בשם אקול (Equol), הנוצר ע”י חיידקי מעי מסוימים, היקף הנגעים בחומר הלבן היה קטן יותר, כך מדווחים חוקרים בכתב העת Alzheimer’s & Dementia: Translational Research & Clinical Interventions.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אקול הינו מטבוליט בעל פעילות כנגד חמצון ועמילואיד. כעת הם ביקשו לבחון את הקשר בין אקול ובין נגעים בחומר הלבן, לאחר נרמול לכלל נפח המוח ומשקעי ביתא עמילואיד. נגעים בחומר הלבן מהווים גורם סיכון משמעותי להידרדרות קוגניטיבית, דמנציה ותמותה מכל-סיבה.

בתקופה שבין 2016 ועד 2018 הושלמו בדיקות הדמיה בתהודה מגנטית של המוח ובדיקת 11C Pittsburgh Compound-B PET ב-91 קשישים מיפן בגילאי 75-89 שנים עם תפקוד קוגניטיבי תקין. עוד הושלמה מדידה של רמות אקול בדם באמצעות דגימות דם שנשמרו משנת 2008 עד 2012. אלו עם רמות אקול מדידות הוגדרו כיצרני אקול וסווגו לשתי קבוצות: יצור אקול ברמות גבוהות (מעל לחציון) או נמוכות (עד לחציון).

חציון אחוז הנגעים בחומר הלבן עמד על 1.10, כאשר 24% מהמשתתפים היו חיוביים לעמיל ואיד-ביתא. המאפיינים ההתחלתיים היו דומים בין יצרני אקול.

החוקרים מדווחים על קשר הפוך משמעותי בין ייצור אקול ובין נגעים בחומר הלבן, אשר נותר גם לאחר תקנון לאבחנה של יתר לחץ דם, מצב Apolipoprotein E4 ומשתנים אחרים. בהשוואה לאלו שלא ייצרו אקול, בקרב אלו עם רמות נמוכות של המטבוליט תועדו פחות נגעים בחומר הלבן, עם אחוז נגעים בחומר הלבן שהיה נמוך יותר בקרב אלו שייצרו רמות גבוהות של המטבוליט (1.19 לעומת 0.89 ולעומת 0.58, p<0.01).

החוקרים מסבירים כי אקול זמין כתוסף תזונתי אך הם מזהירים מפני נטילת תוסף למניעת דמנציה מאחר ולא ניתן לקבוע כי המטבוליט מספק הגנה מפני דמנציה בטרם הושלם מחקר אקראי ומבוקר עם עדויות התומכות בכך.

Alzheimer’s Dement 2020

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה