חדשות

ההשפעה המטבולית של דיאטה טבעונית ודלת-שומן (JAMA Netw Open)

01/12/2020

 

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי דיאטה דלת-שומן, המבוססת על מזון מן הצומח, הובילה להפחתת משקל הגוף ע"י הפחתת צריכת אנרגיה והגדלת מטבוליזם לאחר-ארוחה. שינויים אלו מלווים בהפחתת כמות שומן בתאי כבד ושריר ובעליה ברגישות לאינסולין.

 

מטרת המחקר הייתה לבחון את ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן על משקל הגוף, תנגודת לאינסולין, מטבוליזם לאחר-ארוחה ושומנים בתוך תאי כבד ושריר במבוגרים עם עודף-משקל. המחקר ארך 16 שבועות וכלל 244 משתתפים בגילאי 25-75 שנים עם מדד מסת גוף בטווח 28-40 ק"ג למטר בריבוע. המשתתפים חולקו באקראי לקבוצת התערבות (122 משתתפים), שכללה הוראה להקפיד על דיאטה טבעונית ודלת שומן, או לקבוצת ביקורת (122 משתתפים) בה לא נערכו שינויים תזונתיים למשך 16 שבועות.

 

לאורך 16 שבועות המחקר, משקל הגוף ירד בהיקף של 5.9 ק"ג בקבוצת ההתערבות (רווח בר-סמך 95% של 5.0-6.7 ק"ג, p<0.001). ההשפעה התרמית של מזון עלתה בקבוצת ההתערבות בשיעור של 14.1% (רווח בר-סמך 95% של 6.5-20.4, p<0.001) והעמידות לאינסולין ירדה (מדד HOMA ירד ב-1.3-, רווח בר-סמך 95% של 2.2- עד 0.3-; p<0.001) עם עליה במדד רגישות צפויה לאינסולין (0.9, רווח בר-סמך 95% של 0.5-1.2; p<0.001) בקבוצת ההתערבות. עוד מדווחים החוקרים על ירידה של 34.4% ברמות שומנים בתוך תאי כבד וירידה של 10.4% ברמות שומנים בתאי שריר.

 

מנגד, בקבוצת הביקורת לא תועדו שינויים באף אחד מהמשתנים הללו לאורך 16 שבועות המחקר.

 

הנתונים העידו על קורלציה שלילית בין השינויים במדד הרגישות לאינסולין ובין השינוי במשקל הגוף. שינויים ברמות שומנים בתאי כבד ושריר עמדו בקורלציה עם שינויים בתנגודת לאינסולין.

 

ממצאי המחקר מעידים על היתרונות המטבוליים של דיאטה טבעונית דלת-שומן.

 

 

JAMA Netw Open. 2020

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2021 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני
<