עיניים

המשמעות של אי ההתאמה בין הופעת גידולים בעדשה בבני אדם ובמינים אחרים / פרופ’ מרדכי רוזנר

עין AMD

במהלך המאה שעברה, העובדה שלא נמצאו בבני אדם גידולים של עדשת העין הופיעה בספרות אך לא הוכחה בוודאות. אם אכן הדבר נכון, הדבר ראוי לציון והינו מיוחד ביותר כיון שכל התאים המתחלקים מראים מוטציות גנטיות שגורמות להתפתחות גידולים. גידולים ממאירים של העדשה יכולים להיגרם על ידי קרצינוגנים ווירוסים אונוקוגניים וניתן להנדס פגמים גנטיים בחיות טרנסגניות. מפתיעה ביותר היא גם העובדה שגידולים ממאירים בעדשות כן מופיעים באופן עצמוני במינים אחרים של בעלי חוליות לא אנושיים. במהלך 25 השנים האחרונות, הצטבר מידע משמעותי בנוגע למה שנקרא regulatory circuits, אשר צריך להיות מופרע כדי שתאים יהפכו לתאים ממאירים.
המטרה של המאמר הנוכחי הייתה לקבוע באיזה מינים ובאיזה מצבים מתפתחים גידולים בעדשה, על ידי בדיקת חומר פתולוגי מבני אדם ומחיות יחד עם ביצוע סקירת ספרות. וידוא חוסר התפתחות גידולים בעדשה בבני אדם הינו צעד ראשון חשוב בחקר המנגנון באמצעותו התאים האפיתליאליים של עדשות באנשים מוגנים בפני התפתחות גידולים.
החוקרים הם מויקונסין שבארצות הברית, מהמחלקה לרפואת עיניים ומדעי הראיה של בית הספר לרפואה ולבריאות הציבור, ממכון המחקר של העין על שם מק-פרסון, מהמחלקה לגנטיקה רפואית, ומהמחלקה לפתוביולוגיה של בית הספר לרפואה וטרינרית, כולן של אוניברסיטת ויסקונסין שבמדיסון.
נבדקו בערך 18000 רקמות עיניים של חולים שנשלחו לבדיקה פתולוגית בין השנים 1920 ל- 2014, ו- 45000 רקמות עיניים של חיות שנשלחו לבדיקה פתולוגית בין 1983 ל- 2014. כל הרקמות הללו נבדקו להמצאות גידול בעדשה. גידול הוגדר כגדילה חדשה של רקמה המאופיינת בפרוליפרציה פרוגרסיבית ובלתי נשלטת של תאים. בנוסף לכך נבדקו המקרים שהוצגו בין 1975 ל- 2014 באגודות הפתולוגיות של עיניים העיקריות האגודה לפתולוגיה של העין על שם ורהוף-צימרמן, האגודה המזרחית לפתולוגיה של העין וה- The Armed Forces Institute of Pathology Ophthalmic Alumni Society. בנוסף לכך בוצעה גם סקירת ספרות דקדקנית. התוצא העיקרי של העבודה היה המצאות גידול בעדשת העין.
החיפוש במאגרים הפתולוגיים והחיפוש בספרות לא העלה אף מקרה של גידול בעדשת העין בבני אדם. בניגוד לכך נמצאו גידולים בעדשות שהתפתחו באופן טבעי בחתולים, כלבים, ארנבות וציפורים. במאגר הרקמות של בית הספר לוטרינריה, 4.5 אחוזים (234 מתוך 5153) מהגידולים התוך עיניים והגידולים האדנקסליים בחתולים אובחנו כ- feline ocular posttraumatic sarcoma. בעבר הראו שמקורו של גידול זה בתאי האפיתל של העדשה. גידולים דומים נראו בעיניים של ארנבות, של ציפור ושל כלב. בכל ארבעת המינים בהם נמצאו גידולי עדשה במקרים בהם התפתח הגידול בעדשה היו עם היסטוריה של טראומה לעין או של אובאיטיס קשה. החיפוש בספרות העלה מקרים בהם הגידול בעדשה נגרם בדג זברה, בדג rainbow trout, באוגרים ובעכברים באמצעות חמרים קרצינוגניים כמו methylcholanthrene, thioacetamide, וירוסים אונקוגניים ומניפולציות גנטיות.
מסקנת החוקרים היא שבבני אדם לא מתפתחים גידולים של עדשת העין. בניגוד לכך, לאחר פריצת קופסית העדשה, יכולים להתפתח במינים אחרים גידולים שמקורם בתאי האפיתל של העדשה. החוקרים משערים שקיים מנגנון גנטי האחראי לכך שבבני אדם לא מתפתחים גידולים שמקורם בעדשה.


Albert DM, Phelps PO, Surapaneni KR, Thuro BA, Potter HAD, Ikeda A, Teixeira LBC, Dubielzig RR
The Significance of the Discordant Occurrence of Lens Tumors in Humans versus Other Species
Ophthalmology 2015;122:1765-1770

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה