עיניים

טיפול ראשוני ב- 5 פלואורו-אורציל טופיקלי בנאופלסיה של תאי קשקש של שטח פני העין / פרופ’ מרדכי רוזנר

נאופלסיה של תאי קשקש של שטח פני העין OSSN Ocular surface squamous neoplasia הינו מונח הכולל מנעד של גידולים של תאי קשקש של האפיתליום, מדיספלסיה ועד לקרצינומה חודרנית. זהו הגידול הלא-פיגמנטרי השכיח ביותר של שטח פני העין. הטיפול המסורתי כרוך בניתוח להסרתו בטכניקה ללא-מגע no-touch technique , בעזרת אלכוהול ובתוספת טיפול בקריו. לרוע המזל יש חזרות לאחר טיפול כזה, כנראה בגלל קיום מחלה מיקרוסקופית מעבר לגבולות הנגע המזוהות באופן קליני בעת הניתוח. גם כאשר מקבלים תשובה פתולוגית של גבולות נקיים מגידול, דווח על שכיחות חזרה של עד עד 33 אחוזים. בנוסף לכך, הסרה ניתוחית נרחבת כרוכה בסכנה של איבוד תאי האב הלימבליים ויצירת סימבלפרון. כדי להימנע מסיכונים אלה וכדי לטפל בכל שטח פני העין, גדלה הפופולריות של הטיפולים התרופתיים כטיפול ראשוני בנאופלסיה של תאי קשקש של שטח פני העין. חמרים כמותרפיים המשמשים לטיפולים כאלה כוללים אינטרפרון אלפא 2 בי, מיטומיצין סי, ו- 5 פלואורו-אורציל, כאשר כולם הוכחו כטיפולים יעילים.

אינטרפרון אלפא 2 בי הינו חלבון אנדוגני בעל תכונות נגד וירוסים ונגד נאופלסיה. פעמים רבות הטיפול האינטרפרון נבחר כטיפול ראשוני בנאופלסיה של תאי קשקש של שטח פני העין בגלל פרופיל תופעות הלוואי של טיפול כזה. תופעות הלוואי של טיפול טופיקלי בטיפות אינטרפרון אינן שכיחות ואם קיימות כאלה, לרוב הן קלות. חיפוש בספרות של טיפול ראשוני באינטרפרון בנאופלסיה של תאי קשקש של שטח פני העין (בניגוד לטיפול משלים לאחר הסרה ניתוחית) העלה רק ששה מחקרים שכללו מידע על 137 חולים, שמתוכם ב- 92.5 אחוזים  הושגה העלמות מוצלחת של הנגע.

מיטומיצין סי הינו אנטימטבוליט חזק בו השתמשו לראשונה כטיפול משלים לניתוח, לפני שהוכר כטיפול ראשוני בנאופלסיה של תאי קשקש של שטח פני העין. לטיפול כזה יש פרופיל תופעות לוואי לא נעים הכולל כאב ברוב המקרים, ותופעות נדירות אך חמורות כמו התמוססות הקרנית והלובן.  מתוך עשרה מחקרים שכללו 212 חולים שטופלו במיטומיצין סי כטיפול ראשוני, ב- 90 אחוזים הושגה העלמות מוצלחת של הנגע.

5 פלואורואורציל הינו אנלוג מבני של תימין אשר מעכב יצירת DNA על ידי חסימת האנזים תימידילט סינתטז. תאים המתרבים במהירות כמו תאי גידול צורכים יותר DNA ו- RNA מאשר תאים תקינים, ולכן משתמשים ביותר 5 פלואורו-אורציל, ולכן הפעולה של טיפול ב- 5 פלואורו-אורציל מתמקדת בתאים הממאירים. תמיסות של 5 פלואורו-אורציל הינן יציבות במשך מספר שבועות בטמפרטורה של 25 מעלות ולכן לא מצריכות קירור. למרות שנעשה שימוש ב- 5 פלואורו-אורציל כטיפול משלים לניתוח, יש פחות מחקרים שבדקו טיפול ראשוני ב- 5 פלואורו-אורציל בנאופלסיה של תאי קשקש של שטח פני העין, בהשוואה למחקרים שבדקו טיפול ראשוני באינטרפרון או במיטומיצין סי. התוצאות של טיפול ראשוני ב- 5 פלואורו-אורציל ב- 37 חולים בלבד הראו תוצאה מוצלחת של העלמות הנגע ב- 85 אחוזים עד 100 אחוזים מהמקרים, עם ממוצע של 95.6 אחוזים מכל המקרים האלה. ל- 5 פלואורו-אורציל יש מספר יתרונות תאורטיים על אינטרפרון ומיטומיצין סי, הכוללים מחיר נמוך יחסית של הטיפול, חוסר צורך בקירור, ומינוני טיפול פחותים. כיון שכמות המידע על תוצאות טיפול ראשוני ב- 5 פלואורו-אורציל בנאופלסיה של תאי קשקש של שטח פני העין הינה מועטת, בוצע המחקר הנוכחי במטרה לבחון את יעילותו ואת תוצאות הלוואי הבלתי רצויות שלו. החוקרים הם ממכון העיניים Bascom Palmer של האוניברסיטה של מיאמי ומהמרכז הרפואי Veterans Affairs במיאמי.

המחקר היה רטרוספקטיבי והשתתפו בו 44 חולים עם נאופלסיה של תאי קשקש של שטח פני העין. הטיפול כלל הזלפת 5 פלואורו-אורציל בריכוז של אחוז אחד באופן טופיקלי, ארבע פעמים ביום למשך שבוע אחד. שלושה שבועות לאחר מכן בוצע מעקב ללא טיפול. מטופלים לא נכללו במחקר אם הטיפול ניתן כטיפול משלים  לניתוח, אם לא הגיבו לטיפול, או אם עדיין קיבלו טיפול  בזמן הביקורת האחרונה שלהם. התוצא העיקרי היה שכיחות הריפוי המלא בעזרת טיפול ראשוני ב- 5 פלואורו-אורציל, ושכיחות החזרה של התהליך. 44  החולים שאותרו היו 32 גברים ו- 12 נשים. גילם הממוצע היה 68 שנים. ריפוי מלא של התהליך נראה ב- 36 מתוך 44 החולים שהיוו 82 אחוזים. שמונה מתוך ה- 44 המהווים 18 אחוזים לא הגיבו לטיפול. משך הטיפול המדיאני היה ארבעה מחזורי טיפול של שבוע עם הפסקה של שלושה  שבועות. טווח מזורי הטיפול היה בין שני מחזורים לתשעה מחזורים. מיקום נזלי אותר כגורם הסיכון היחיד לחוסר תגובה לטיפול. משך המעקב המדיאני לאחר היעלמות התהליך היה עשרה חודשים והטווח בין חודשיים ל- 77 חודשים. בקרב 36 החולים עם ההיעלמות המלאה של הנאופלסיה של תאי קשקש של שטח פני העין, בארבעה הייתה חזרה של התהליך. ניתוח הישרדות של קפלן מייר העלה שיעור חזרה כעבור שנה של 6 אחוזים ושיעור חזרה כעבור שנתיים של 15 אחוזים. עשרים ואחד מתוך 44 המטופלים המהווים 61 אחוזים דיווחו על לפחות תופעת לוואי אחת, אך רק חולה אחד הפסיק את הטיפול בגלל חוסר סבילות אליו. תופעות הלוואי השכיחות ביותר היו כאב ב- 17 חולים המהווים 39 אחוזים, דמעת בעשרה חולים המהווים 23 אחוזים, פוטופוביה בששה חולים המהווים 14 אחוזים, עקצוץ בארבעה חולים המהווים תשעה אחוזים, נפיחות בשני חולים המהווים חמישה אחוזים, וזיהום בחולה אחד המהווה שני אחוזים. לא דווח על כל סיבוך ארוך טווח.

מסקנת החוקרים הייתה ש- 5 פלואורו-אורציל היה טיפול ראשוני יעיל ונסבל בנאופלסיה של תאי קשקש של שטח פני העין, עם תגובה מלאה לטיפול ב- 82 אחוזים מהמקרים.

Joag MG, Sise A, Murillo JC, Sayed-Ahmed IO, Wong JR, Mercado C, Galor A, Karp CL

5-Fluorouracil 1% as Primary Tretment Topical for Ocular Surface Squamous

Neoplasia

Ophthalmology 2016;123:1442-1448

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה