עיניים

הקשר בין מחלת כליות וגלאוקומה פתוחת זווית / פרופ’ מרדכי רוזנר

גלאוקומה היא נאורופתיה כרונית פרוגרסיבית שמהווה את אחת הסיבות המובילות לעיוורון בלתי הפיך בעולם כולו. הנאורופתיה של גלאוקומה הינה מחלה מולטי-פקטוריאלית עם גורמים גנטיים, מקומיים, סיסטמיים וסביבתיים. ככל שמשך החיים מתארך הגלאוקומה הופכת להיות בעיית בריאות ציבורית חמורה. הוצעו שני מנגנונים עיקריים להתפתחות גלאוקומה: התאוריה המכנית מתמקדת בתפקיד הלחץ התוך עייני המוגבר, והתאוריה האיסכמית המדגישה את ההפרעה לזרימת הדם. מחקרים שפורסמו לאחרונה הראו מספר גורמי סיכון סיסטמיים לגלאוקומה, כמו סינדרום מטבולי, סוכרת ונוקשות ארטריאלית.

מחלת כליות כרונית הינה מחלה מיקרווסקולרית ידועה היטב הקשורה לסיבוכים כלייתיים וקרדיווסקולריים המהווים בעיית בריאות ציבורית חמורה בעולם כולו. כמו גלאוקומה, גם השכיחות של מחלת כליות כרונית גדלה במהירות. יש לציין שגלאוקומה פתוחת זווית כמו מחלת כליות כרונית קשורות באופן הדוק לגיל, ולגורמי סיכון קרדיווסקולריים ומטבוליים, כמו סוכרת ויתר לחץ דם. למרות שמספר מחקרים שפורסמו לאחרונה, שיערו שהתפקוד הכלייתי קשור למחלה בעין, הקשר בין תפקוד כלייתי לגלאוקומה פתוחת זווית לא נחקר באוכלוסייה הדרום-קוראנית. ה- Korean National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES) הינו סקר מבוסס אוכלוסייה גדול שמאפשר לבדוק אם יש קשר בין תפקוד כליות לגלאוקומה פתוחת זווית באוכלוסייה הדרום קוראנית.

החוקרים היו מקוראה, ממחלקות העיניים, הלב, הביו-סטטיסטיקה והנוירוכירורגיה של Kangbuk Samsung Hospital ובית הספר לרפואה של אוניברסיטת Sungkyunkwan בסאול, וכן ממחלקות העיניים של Inje University Sanggye Paik Hospital ושל Seoul National University College of Medicine , גם כן מסאול. מטרת המחקר הייתה לבדוק את הקשר שבין התפקוד הכלייתי לבין גלאוקומה פתוחת זווית. בסקר השתתפו 5971 אנשים שגילם לפחות 40 שנים, שגויסו לסקר בין 2010 ל- 2011. נעשה שימוש בפרוטוקול סטנדרטי של ראיון של כל המשתתפים ושל בדיקת עיניים מקיפה. אבחנה של גלאוקומה בוצעה בהתאם למדדים של ה- International Society of Geographical and Epidemiological Ophthalmology . שיעור הפילטרציה הגלומרולרית בכליות חושבה על פי ריכוז הקראטינין בדם, הגיל והמשקל. גם המצאות פרוטאינוריה נבדקה. התוצא העיקרי היה תפקוד כלייתי וגלאוקומה פתוחת זווית.

נמצא שהשכיחות הכללית של גלאוקומה פתוחת זווית הייתה 5.5 אחוזים. השכיחות של תפקוד כלייתי פגוע היה 9.5 אחוזים, ושל תפקוד נמוך היה 2.0 אחוזים. על פי מודלים של רגרסיה לינארית המותאמים לגיל, מין וגורמים נוספים, נמצא קשר חיובי בין גלאוקומה פתוחת זווית לבין ותפקוד כלייתי נמוך. לא נמצא קשר בין גלאוקומה לפרוטאינוריה. מסקנת החוקרים היא שקיים קשר בלתי תלוי בין מחלה כלייתית לבין גלאוקומה פתוחת זווית.

ShimSH, Sung KC, Kim JM, Lee MY, Won YS, Kim JH, Park KH, on behalf of the Epidemiologic Survey Committee of the Korean Ophthalmological Society

Association between Renal Function and Open-Angle Glaucoma

The Korea National Health and Nutrition Examination Survey 2010-2011

Ophthalmology 2016;123:1981-1988

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה