עיניים

ניבוי חדות הראייה על פי התגובה הראשונית לטיפול בניוון מקולרי מחמת גיל נאווסקולרי/ פרופ’ מרדכי רוזנר

השונות הרבה בתוצאות של טיפול בחולים עם ניוון מקולרי מחמת גיל באמצעות מעקבי גורמי גדילה אנדותליאלים וסקולריים בדיווחים של מחקרים שפורסמו יוחסה לגורמים רבים. גורמים אלה היו בעיקר מאפיינים דמוגרפיים וקליניים והפרוטוקולים השונים של הטיפול. מאפיינים קליניים בתחילת הטיפול, כמו גיל, גודל הפגיעה וסוג הפגיעה במקולה זוהו במחקרים רבים  כמנבאים את התוצאות ארוכות הטווח של חדות הראייה. בנוסף להם, מספר מחקרים העריכו את ההשפעה של גורמים גנטיים על תוצאות הטיפול, אך הם לא מצאו קשר או שהקשרים היו חלשים.  לעומת זאת חדות הראייה ההתחלתית הינה המנבא החזק ביותר של התוצאות ארוכות הטווח, כאשר העיניים עם חדות ראייה התחלתית נמוכה, קרוב לוודאי,  ירוויחו יותר מבחינת חדות הראייה אך חדות הראייה בסוף המעקב תהיה גרועה יותר מזו של אלה שהתחילו את הטיפול עם חדות ראייה טובה.

למרות שבדרך כלל טיפול בניוון מקולרי מחמת גיל נאווסקולרי באמצעות מעקבי גורמי גדילה אנדותליאלים וסקולריים הראה תוצאות טובות של חדות ראייה, יש עיניים שלא מגיבות טוב לטיפול. סימנים מנבאים המבוססים על התגובה הראשונית לטיפול עשויים לעזור בקבלת החלטות טיפוליות ותיאום הציפיות מהטיפול. הערכה והשוואה של תוצאות חדות הראייה של האוכלוסיות שהשתתפו ב Age-Related Macular Degeneration Treatments Trials הראתה שלשינוי בחדות הראייה כעבור 12 שבועות היה באופן משמעותי יותר כוח לנבא את התוצאה כעבור שנתיים בהשוואה למשתנים כמו חדות הראייה הראשונית או לתגובה כעבור 4 שבועות. במחקר הנוכחי נבחנו מספר שיטות למדידת התגובה המוקדמת לטיפול באמצעות מעקבי גורמי גדילה אנדותליאלים וסקולריים, ונבדקה יכולתם לנבא את תוצאות הטיפול כעבור 3 שנים.

החוקרים היו מאוסטרליה, שוויץ וצרפת: מהמכון לשימור הראיה של בית הספר לרפואה של אוניברסיטת סידני, מבית החולים לעיניים של סידני, מהמרכז לחקר העין של אוסטרליה של אוניברסיטת מלבורן,  ממרפאת הרשתית של Gladesville, אוסטרליה, ממרפאת Retina Associates ב- Chatswood שבאוסטרליה, ממחלקת העיניים של בית החולים של Westmead באוסטרליה, ממחלקת העיניים של בית החולים האוניברסיטאי של אוניברסיטת ציריך בשוויץ וממחלקת העיניים של Gui De Chauliac Hospital במונפליה, צרפת. המחקר תוכנן באופן פרוספקטיבי על פי נתוני מאגר מידע. במחקר השתתפו עיניים ללא טיפול ממאגר המידע של Fight Retinal Blindness! Registry, אשר הוחל בהם טיפול באמצעות מעקבי גורמי גדילה אנדותליאלים וסקולריים בין תחילת ינואר 2007 לבין תחילת מרץ 2014 ואשר קיבלו שלוש זריקות במהלך 3 החדשים הראשונים למעקב. התגובה המוקדמת הוגדרה כתוצאה לפני הזריקה הרביעית. נבדקו תגובות שונות שכללו את מידת השגת חדות ראייה טובה של 70 אותיות, השינוי האבסולוטי בחדות הראייה בהשוואה לחדות הראייה בהתחלה, הזמן שחלף עד שהנאווסקולריזציה הכורואידלית הוגדרה כלא פעילה, והקצב המרבי של השינוי בחדות הראייה  בין זריקות עוקבות. התוצאים העיקריים היו שיעור העיניים שהשיגו לפחות 70 אותיות במהלך 3 שנים.

במחקר נכללו 2051 עיניים ללא טיפול קודם, של 1828 חולים. השגת ראייה טובה כעבור 3 שנים הייתה בהתאמה משמעותית לממצאים של ראייה טובה לפני הזריקה הרביעית, ולמספר הזרקות קטן יותר עד שנאווסקולריזציה הכורואידלית הוגדרה כלא פעילה. עיניים עם שיפור מוקדם קטן או גדול היו עם חדות ראיה דומה כעבור 3 שנים, והיו עם ראייה טובה יותר בסוף המעקב, בהשוואה לעיניים שאיבדו ראייה בשלב המוקדם. פרמטרים אחרים של תגובה מוקדמת היו בקשר חלש לתוצאה כעבור 3 שנים.

מסקנת החוקרים הייתה שהשגת ראייה טובה עד לזריקה הרביעית, הייתה קשורה באופן חזק לתוצאה טובה כעבור שלוש שנים, בעוד שמדדים אחרים של תגובה מוקדמת לטיפול הראו קשר חלש לתוצאה כעבור שלוש שנים. אי לכך התוצאה מבחינת חדות הראייה במהלך 3 החדשים הראשונים לטיפול יכולה לשמש כמדריך טוב עבור החלטות טיפוליות עתידיות.


Nguyen V, Daien V, Guymer R, Young S, Hunyor A, Fraser-Bell S, Hunt A, Gillies MC, Barthelmes D, for the Fight Retinal Blindness! Study Group
Projection of Long-Term Visual Acuity Outcomes Based on Initial Treatment
Response in Neovascular Age-Related Macular Degeneration
Ophthalmology 2019;126:64-74

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה