עיניים

הערכת היעילות והבטיחות של ציקלוספורין נטול מים לטיפול בעין יבשה/ פרופ’ מרדכי רוזנרר

עין

מחלת עין יבשה הינה מחלה כרונית  ובהתאם למשך ולחומרה שלה, עשויה להשפיע לרעה על איכות החיים בדומה למחלות חמורות אחרות. ציקלוספורין A הינו חומר נוגד דלקת עם תכונות אימונו-מודולריות המשמש שכיחות לטיפול במחלת עין יבשה בינונית עד חמורה. האתגר במתן טופיקלי של ציקלוספורין A נעוץ בעובדה שהוא מאד הידרופובי כך שלא ניתן להשתמש בנשאים המימיים המשמשים לתרופות הניתנות כטיפות עיניים. בגלל סיבה זו ברוב המחקרים המיסו את הציקלוספורין A בשמן זית או באמוסיות המבוססות על שומנים, שלא נסבלים בעין. אי לכך משך הזמינות של החומר לעין הינו קצר. למרות שהבטיחות והיעילות של האמולסיות המסחריות של ציקלוספורין A הקיימות היום, רסטזיס של אלרגן, ו- Ikevis של סנטן, הוכחו במספר מחקרים קליניים, קיימות בשכיחות גבוהה גם תופעות לוואי לא רצויות הנובעות כנראה מהתמיסה הנושאת. פורמולציה של ציקלוספורין נטול מים waterfree, פותחה כדי ליהנות מהיתרונות של ציקלוספורין ללא שימוש במים, שמן, סורפקטנטים או חומרים משמרים. בוצע שימוש בטכנולוגיה החדשה Eyesol המבוססת על semifluorinated alkanes. הפורמולציה החדשה הינה תמיסה צלולה, נטולת מים, שתוכננה לשפר את סבילות העין,  הספיגה המקומית והתחלה מוקדמת יותר של ההשפעה. התמיסה הצלולה מתפזרת במהירות על שטח פני העין בגלל מתח הפנים הנמוך שלה ומפחיתה הפרעות לראייה בהשוואה לטיפות עיניים שומניות, משחות ואמולסיות כי אינדקס הרפרקציה שלה קרוב לזה של מים. באותו הזמן הגודל הקטן של הטיפה, בערך 19 מיקרו ליטר, מפחית תופעות של הצפה overflow, והפרעה ליציבות דוק הדמעות. במודל ex vivo בו השתמשו בקרניות של ארנבות, הוכחה הזמינות הגבוהה יותר של CyclASol. במחקר אחר במודל ex vivo בשרקנים  נמצא ש- 0.05% CyclASol הינו בעל זמינות מקומית וחדירות לקרנית גבוהה  באופן משמעותי  בהשוואה לרסטזיס ולאיקרויס, פי 8 מאשר רסטזיס ופי 2 בהשוואה לאיקרויס. מחקר זה הראה גם תגובה התלויה במינון כאשר ריכוז הציקלוספורין בעקבות מתן CyslASol  בריכוז 0.1 אחוז היה כפול מזה שלאחר מתן CysASOL  בריכוז 0.05 אחוז. ממצאים אלה אומתו במחקר בחיות.
המחקר הנוכחי בוצע בחולים עם מחלה בינונית עד חמורה אשר לא מגיבים לטיפול בדמעות מלאכותיות. כדי לבדוק מהי האוכלוסייה שתיהנה ביותר מטיפול ב- CyclASol    הקריטריונים להכללה היו רחבים. מצד שני לא נכללו חולים עם תוסר תפקוד משמעותי של בלוטות מיבומיאן, בגלל ההנחה שחולים אלה לא זקוקים לטיפול נוגד דלקת. החוקרים היו מארה”ב ומגרמניה: מהקרן לחקר העין ב- Newport Beach בקליפורניה, מ-  Andover Eye Associates, ה- MedRACS Clinical Research, מ- Ora Inc שב- Andover ומ-   Massachusetts Eye and Ear Infirmary של בית הספר לרפואה של הרווארד  בבוסטון, מסצ’וסטס, מהמרפאה לעיניים של מרכז מיין, מ- BAST Modelling & Simulation Consultancy Service ומ- Novaliq GmbH   בהיידלברג, מה- Clinical and Regulatory Affairs Consultancy Services (CaRACS) שבברלין, ממחלקת העיניים של הפקולטה לרפואה של אוניברסיטת קולון  שבגרמניה. מטרת המחקר הייתה להשוות את היעילות, הבטיחות והסבילות של הציקלוספורין נטול מים CyclASol שני ריכוזים, 0.1 אחוז ו- 0.05 אחוז ציקלוספורין A, לתמיסה הנושאת, כאשר הם ניתנים פעמיים ביום במהלך 16 שבועות לחולים עם מחלת עין יבשה. במחקר נכללה גם זרוע גלויה של טיפול ברסטזיס כדי להשוות את הטיפול החדש גם לטיפול המוכח ביעילותו של רסטזיס. המחקר היה קליני, במתכונת שלב II, ראשוני, רב מרכזים, עם רנדומיזציה לגבי קבוצת הביקורת שטופלה בתמיסה הנושאת בלבד, עם זרוע של טיפול גלוי להשוואה. במחקר השתתפו 207 מטופלים עם היסטוריה רפואית של מחלת עין יבשה. הם עברו רנדומיזציה לארבע קבוצות: 51 טופלו ב- CyslASol 0.05 אחוז, 51 טופלו ב- 0.1 אחוז CyslASol, 52 היוו קבוצת ביקורת שטופלה בתמיסה בלבד, ו- 53 טופלו בסטזיס. לאחר שבועיים של טיפול הרצה עם סיסטיין בלאנס פעמיים ביום, המשתתפים עברו רנדומיזציה והחלו לקבל את הטיפול פעמיים ביום לפי זרוע המחקר אליה שויכו, למשך 16 שבועות. התוצאים העיקריים היו היעילות של הטיפול שנבחנה בקשר למספר סימנים וסימפטומים שכללו צביעה של הקרנית בפלואורסצאין, צביעה של הלחמית בפלואורסצאין, החומרה לפי סולם הסימפטומים של עין יבשה, ושאלון לאינדקס מחלת שטח פני העין. התוצאות הראו באופן קבוע הפחתה במידת הצביעה של הקרנית והלחמית, בהשוואה לקבוצת הביקורת ולקבוצת הרסטזיס, עם התחלה מוקדמת יותר של ההשפעה, שהייתה ביום 14. ניתוח סטטיסטי הראה שהשפעת CyclASol הייתה יעילה יותר מהתמיסה בנוגע לצביעת כל הקרנית, צביעת מרכז הקרנית, צביעת הלחמית, החומרה לפי סולם הסימפטומים של עין יבשה, ושאלון לאינדקס מחלת שטח פני העין.  מספר תופעות הלוואי היה נמוך בכל קבוצות הטיפול.
מסקנת החוקרים היא שטיפול ב- CyclASol הינו יעיל, בטוח ונסבל בשני הריכוזים שנבדקו, בחולים עם מחלת עין יבשה בינונית עד חמורה. בהשוואה לקבוצה שטופלה ברסטזיס באופן גלוי, לטיפול ב- CyclASol הייתה השפעה מוקדמת יותר, כבר כעבות שבועיים, כפי שנצפה במידת הצביעה של הקרנית והלחמית. במרכז הקרנית, האזור החשוב לאיכות הראייה, נראה השיפור הרב ביותר כתוצאה מהטיפול. הבטיחות הייתה מצוינת וכך גם הסבילות לתרופה.


Wirta DL, Gail L. Torkildsen GL, Moreira HR, Lonsdale JD, Ciolino JB, Jentsch G, Beckert M, Ousler GW, Steven P, Krösser S
A Clinical Phase II Study to Assess Efficacy, Safety, and Tolerability of Waterfree
Cyclosporine Formulation for Treatment of Dry Eye Disease
Ophthalmology 2019;126:792-800

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה