עיניים

מבנה הרשתית בילדים עם חוסר ויטמין D/ פרופ’ מרדכי רוזנר

ויטמין D הוא הורמון סקוסטרואיד secosteroid המצוי בסוגי מזון שונים וגם נוצר באופן אנדוגני בגוף. הצורה הלא פעילה של הוויטמין נחשבת לסמן ביולוגי (ביומרקר) האמין ביותר להערכת רמת ויטמין D באדם. ויטמין D בצורתו הפעילה מווסט התבטאות גנים בתאי מטרה ורקמות תוך שימוש במכניזמים גנומיים ולא-גנומיים וכך מוסת דלקת, אנגיוגנזיס, עקה חמצונית ופיברוזיס. ב- 2003 המליצה האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים להתחיל לתת תוספים עם ויטמין D כבר במהלך החודשיים הראשונים לחיים. חוסר ויטמין D שכיח למדי בארצות מתפתחות ומלווה במאפיינים מולטיפקטוריאליים הכוללים מאפיינים גנטיים, גאוגרפיים ותזונתיים.

רצפטורים של ויטמין D ואנזימים מסוימים הקשורים למטבוליזם של ויטמין D נמצאו ברשתית ובדמית. מחקרים מסוימים משערים שויטמין D הינו בעל תפקיד אפשרי בתפקוד ובאנטומיה של הרשתית ובמכניזמים פתולוגיים ברשתית במספר מחלות רשתית. גלאוקומה, רטינופתיה סוכרתית, AMD ונאוריטיס אופטי הינם אחדים ממחלות העיניים שפוגעות במבנה הרשתית ואשר דווח שהן קשורות בחסר ויטמין D. המחקר של הקשר שקיים בין מצב ויטמין D ומחלות רשתית הינו חדש, ובספרות שפורסמה יש פער גדול במחקרים שמתמקדים בילדים. עדיין לא ידוע אם חסר ויטמין D הוא גורם משמעותי בהבשלת הרשתית בשלב מוקדם של החיים או בהתפתחות מחלות רשתית המופיעות בגיל צעיר.

המטרה של המחקר הנוכחי לבדוק באופן כמותי מדדים של מבנה הרשתית הכוללים את עובי שכבת סיבי העצב של הרשתית RNFL באזור הפריפפילרי, מרכז המקולה, שכבות הרשתית, עובי הדמית, ומדדים של עורק הרשתית המרכזי ווריד הרשתית המרכזי בילדים חולים עם חוסר ויטמין D בהשוואה לילדים ללא חסר. החוקרים היו מטורקיה: ממחלקות העיניים, הילדים ואנדיקרונולוגיה של ילדים בבית החולים של אוניברסיטת  Adıyaman, ומחלקות העיניים של בית החולים של מדינת Hatay ושל בית חולים Esenler של אוניברסיטת Medipol באיסטנבול. המחקר היה פרוספקטיבי וכלל 70 ילדים עם חוסר ויטמין D ו- 80 ללא חוסר. ה- RNFL הפריפפילרי הממוצע למעט הסקטור הנזלי עליון, מרכז המקולה ועובי שכבות הרשתית היו דומים בשתי הקבוצות. העובי הממוצע של הדמית היה נמוך יחסית באזור שמתחת לפובאה ובאזור הנזלי בקבוצה עם חוסר ויטמין D. המדד הממוצע של עורק הרשתית המרכזי היה נמוך יותר והמדד הממוצע של וריד הרשתית המרכזי היה גבוה יותר בקבוצה עם חוסר ויטמין D. נמצא קשר משמעותי בין רמת ויטמין D לבין המדדים של העורק והוריד המרכזיים של הרשתית.

מסקנת החוקרים הייתה שהידקקות של הדמית, הקטנה במדד עורק הרשתית המרכזי והגדלה במדד וריד הרשתית המרכזי הם שינויים מבניים הקורים בילדים חולים עם חוסר ויטמין D. השינויים במדדים אלה נעשים בולטים יותר בילדים חולים עם רמות ויטמין D הנמוכות יותר.

Aydemir E, Ilhan C, Aydemir Ga, Bayat A, Bolu S, Asik A
Evaluation of Retinal Structure in Pediatric Subjects with Vitamin D Deficiency
Am J Ophthalmol 2022;233: 3037

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה