אונקולוגיה

הנחיות ראשונות מטעם ASTRO בנושא סרטן באורופרינקס (Pract Radiat Oncol)

איגוד  ה-ASTRO פרסם הנחיות חדשות לטיפול בסרטן אורופרינקס. המומחים קבעו בתחילת תהליך ניסוח ההנחיות כי ההמלצות לא יכללו הבחנה בין גידולים חיוביים לנגיף HPV (Human Papillomavirus) וגידולים שליליים לנגיף זה, למרות שהפרוגנוזה טובה יותר משמעותית באלו עם מחלה שלילית לנגיף.

חברי הפאנל ביקשו לתת מענה למספר שאלות מרכזיות, כולל האם יש מקום לתוספת טיפול סיסטמי לטיפול קרינתי דפיניטיבי בטיפול בקרצינומה של תאי קשקש באורופרינקס. חברי הפאנל קבעו כי יש מקום לטיפול סיסטמי בנוסף לטיפול קרינתי דפיניטיבי בחולים הבאים:

·         מחלה בשלב IVA-B לאחר טיפול קרינתי דפיניטיבי. בחולים אלו, הפאנל ממליץ על טיפול לסירוגין ב-Cisplatin במינון-גבוה.

·         מחלה בשלב IVA-B לאחר טיפול קרינתי דפיניטיבי, שאינם כשירים רפואית ל-Cisplatin במינון גבוה. בחולים אלו, הפאנל ממליץ על טיפול ב-Cetuximab או משלב Carboplatin עם Fluorouracil.

·         אותה אוכלוסיית חולים עשויה להתאים לטיפול שבועי ב-Cisplatin, במידה והרופאים משלימים דיון עם החולים אודות הנתונים המוגבלים התומכים במשטר זה.

מנגד, אין מקום לטיפול סיסטמי נלווה לחולים עם מחלה בשלב I או II, המיועדים לטיפול קרינתי דפיניטיבי.

טיפול קרינתי לאחר ניתוח

לאחר ניתוח ראשוני, חברי הפאנל ממליצים כי בחולים שהשלימו טיפול כימותרפי-קרינתי בנוכחות שוליים חיוביים ו/או חדירה מחוץ לקפסולת הקשרית, עם אחד המשטרים הבאים:

·         טיפול לסירוגין במינון גבוה של Cisplatin. המלצה זו כוללת את כל החולים העונים על הקריטריונים הללו, ללא תלות בנוכחות זיהום בנגיף HPV או היקף הגידול.

·         טיפול שבועי ב-Cisplatin. ניתן לשלב טיפול זה עם קרינה לאחר-ניתוח בחולים שאינם מועמדים ל-Cisplatin במינון-גבוה. עם זאת, העדויות התומכות במשטר זה הן מוגבלות.

·         טיפול קרינתי בלבד. בחולים בסיכון גבוה לאחר ניתוח, שאינם סובלים טיפול כימותרפי-קרינתי מבוסס Cisplatin, יטופלו בקרינה בלבד. עם זאת, במידה ועדיין שוקלים טיפול סיסטמי נלווה, על רופאים לדון בסיכונים והתועלת הלא-ברורה של גישה סיסטמית שאינה מבוססת על Cisplatin.

חולים בסיכון בינוני

חברי הפאנל ממליצים כנגד שימוש רוטיני בטיפול סיסטמי נלווה ביחד עם קרינה לאחר-ניתוח בחולים עם גורמים פתולוגיים בסיכון בינוני, דוגמת חדירה לכלי דם, לימפה או עצבים, מחלה T3-T4 או מעורבות קשריות לימפה.

עם זאת, בחולים בסיכון משמעותי להישנות אזורית-מקומית על-בסיס הממצאים הפתולוגיים, על רופאים לשקול טיפול נלווה ב-Cisplatin, לאחר דיון אודות העדויות המוגבלות התומכות בפרוטוקול במצבים אלו.

מינון, חלוקת מנות ונפח

כאשר החולים אינם נדרשים לניתוח, הפאנל ממליץ כי על המינונים, חלוקת הטיפול הקרינתי ונפח הטיפול הבא לטיפול בקרצינומה של תאי קשקש של אורופרינקס:

·         בחולים עם מחלה בשלב III-IV המתאימים לטיפול סטנדרטי, טיפול קרינתי דפיניטיבי פעם ביום מומלץ במינון 70 Gy במהלך שבעה שבועות.

·         אזורים שליליים קלינית ורדיוגרפית בסיכון להתפשטות מיקרוסקופית יטופלו במינונים מקבילים לכ-50 Gy בפרקציות של 2 Gy או מינונים מעט גבוהים יותר.

·         חולים עם מחלה בשלב IVA-B המטופלים בקרינה דפיניטיבית, שאינם מקבלים טיפול סיסטמי נלווה, הם מועמדים למשטרי פרקציות אחרים, דוגמת Accelerated Radiotherapy או Hyperfractionated Radiotherapy, אם כי העדויות התומכות בעדיפות גישה אחת על אחרת הן מוגבלות.

·         כאשר משלבים טיפול סיסטמי, טיפול קרינתי סטנדרטי פעם ביום או Accelerated Fractionation עשויים לשמש בחולים המבינים את הסיכונים והתועלת של שתי הגישות.

·         חלוקה אחרת של מנות הקרינה עשויה לשמש בחולים עם מחללה T3, N0-1, לאחר טיפול קרינתי דפיניטיבי, שאינם מקבלים טיפול סיסטמי נלווה. ניתן לשקול טיפול זה גם בחולים עם T1-2, N1 או T2, N0, המטופלים בקרינה דפיניטיבית בלבד, שהם בסיכון גבוה להישנות אזורית-מקומית.

Pract Radiat Oncol. Published online April 17, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה