אונקולוגיה

טיפול קרינתי ניאו-אדג’וונטי עשוי לשפר הישרדות חולים עם סרטן כבד וקריש גידול בווריד הפורטאלי (J Clin Oncol)

טיפול קרינתי ניאו-אדג’וונטי עשוי להביא לשיפור שיעורי ההישרדות של חולים עם סרטן כבד (Hepatocellular Carcinoma) עם עדות לקריש גידול בוריד הפורטאלי (Portal Vein Tumor Thrombus, או PVTT), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להשוות את תוצאות ההישרדות בעקבות טיפול קרינתי ניאו-אדג’וונטי לאחר כריתת כבד אל מול התוצאות לאחר כריתת כבד בלבד בחולים עם סרטן כבד ו-PVTT. לצורך כך, הם השלימו מחקר אקראי-מבוקר, רב-מרכזי, שנערך בין ינואר 2016 ועד דצמבר 2017 וכלל חולים עם סרטן כבד נתיח ועדות לקריש גידול בוריד הפורטאלי. החולים חולקו באקראי לטיפול קרינתי ניאו-אדג’וונטי וכריתת כבד (82 חולים) או כריתת כבד בלבד (82 חולים). קריטריוני mRECIST (Modified RECIST) שימשו להערכת השפעות תרפויאיטיות של טיפול קרינתי.

התוצא העיקרי של המחקר היה ההישרדות הכוללת.

בקבוצת הטיפול הקרינתי, ב-17 מטופלים (20.7%) תועדה הפוגה חלקית. שיעורי ההישרדות הכוללים של החולים בקבוצת ההתערבות עמדו על 89% לאחר 6 חודשים, 75.2% לאחר 12 חודשים, 43.9% לאחר 18 חודשים ו-27.4% לאחר 24 חודשים, זאת בהשוואה לשיעורים של 81.7%, 43.1%, 16.7% ו-9.4%, בהתאמה, בקבוצת ההתערבות הניתוחית בלבד.

שיעורי ההישרדות ללא-מחלה לאחר שישה חודשים עמדו על 56.9% בקבוצת הטיפול הקרינתי, לעומת 42.1% עם ניתוח בלבד. שיעורים אלו עמדו על 33% לעומת 14.9%, בהתאמה, לאחר 12 חודשים; 20.3% לעומת 5.0%, בהתאמה, לאחר 18 חודשים; ועל 13.3% לעומת 3.3%, בהתאמה, לאחר 24 חודשים.

מניתוח רב-משתני עלה כי טיפול קרינתי ניאו-אדג’וונטי הפחית משמעותית את התמותה על-רקע סרטן כבד ושיעורי הישנות סרטן כבד, בהשוואה לניתוח בלבד (יחסי סיכון של 0.35, p<0.001 ו-0.45, p<0.001).

עוד מדווחים החוקרים כי ביטוי מוגבר של Interleukin-6 בדם וברקמת הגידול לפני הטיפול הקרינתי נקשר בקשר מובהק עם עמידות לטיפול קרינתי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בחולים עם סרטן כבד נתיח ועדות לקריש גידול בוריד הפורטאלי, טיפול קרינתי ניאו-אדג’וונטי הוביל להישרדות טובה יותר משמעותית לאחר הניתוח, בהשוואה לניתוח בלבד. עוד מדווחים החוקרים כי רמות Interleukin-6 עשויות לנבא משמעותית תגובה לטיפול קרינתי בחולים אלו.

J Clin Oncol 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה