אונקולוגיה

הנחיות חדשות מטעם NCCN מתמקדות בסרטן מעי דק (מתוך הנחיות ה-NCCN)

ניתוח מהווה את הטיפול המרכזי במקרים של אדנוקרצינומה של המעי הדק, אך התועלת של טיפול אדג’וונטי עדיין אינה מוכחת, כך עולה מהנחיות קליניות עדכניות מטעם ה-NCCN (National Comprehensive Cancer Network).

בניגוד לסרטן מעי גס ורקטום, אדנוקרצינומה של המעי הדק אינה נפוצה ולפי ההערכות צפויים כ-10,590 מקרים חדשים בשנת 2019 ו-1,590 חולים צפויים למות עקב המחלה. עוד בניגוד לסרטן מעי גס ורקטום וממאירויות אחרות במערכת העיכול, היארעות אדנוקרצינומה של המעי הדק מצויה במגמת עליה.

לרופאים אין קווים מנחים רבים לטיפול במקרים של אדנוקרצינומה של המעי הדק. בשנה שעברה פרסמה קבוצה מצרפת את ההנחיות הקליניות הראשונות אי-פעם בנושא אדנוקרצינומה של המעי הדק.

מרבית המקרים של סרטן מעי דק מתפתחים בתריסריון (52-57%),, לאחריו בג’ג’ונום (18-29%), אילאום (10-13%) ובאתרים לא-ספציפיים במעי הדק (4-14%). הגידולים לרוב מלווים בסיבוכים, דוגמת חסימת מוצא קיבה או כאבי בטן. החולים נוטים להיות צעירים יותר מאלו עם סרטן מעי גס ורקטום.

כריתה סגמנטלית הינה הגישה הניתוחית הסטנדרטית, אם כי חלק מגידולי התריסריון עשויים לדרוש כריתה של התריסריון והלבלב או הסרה סגמנטאלית של התריסריון. נתונים תצפיתיים הציעו כי הסרה של לפחות שמונה קשריות לימפה משפרת משמעותית את התוצאות.

מעבר לניתוח למחלה ממוקמת, טיפול קרינתי עשוי להיות חשוב בחולים נבחרים עם אדנוקרצינומה של התריסריון באזור הרטרופריטונאלי, אך כולל הליכי קבלת החלטות מורכבים. מחקרים עדיין לא הוכיחו תועלת ברורה לטיפול כימותרפי אדג’וונטי, אך טיפול המבוסס על Fluoropyrimidine עשוי לשמש בחולים נבחרים.

מחקרים אקראיים הנערכים בימים אלו עשויים לשפוך אור על החשיבות של טיפול כימותרפי אדג’וונטי לממאירויות בשלב I-III. קבוצות חוקרים ברחבי העולם החלו להתמקד בנושא מחלות מעי דק, עם נתונים רבים חדשים, דוגמת העובדה כי ישנה פעילות של תרופות ממשפחת Taxane במקרים של ממאירויות מעי דק, בניגוד להשפעות הטיפול בממאירויות מעי גס.

בחולים עם אדנוקרצינומה גרורתית של המעי הדק, לעיתים רחוקות יש מקום לניתוח במטרת ריפוי. מרבית החולים יקבלו טיפול סיסטמי, כולל טיפול המבוסס על Fluoropyrimidine, טיפול המבוסס על Taxane, או טיפול במעכבי בקרה חיסונית. לאדנוקרצינומה של המעי הדק יש פרופיל גנטי ייחודי המבחין בין מקרים אלו ובין מקרים של סרטן מעי גס ורקטום ועשוי לשמש כבסיס לטיפול ייעודי או אימונותרפי חדש.

מתוך הנחיות ה-NCCN

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה