אונקולוגיה

היתרונות והחסרונות של בדיקות סקר לסרטן ערמונית על-בסיס בדיקת PSA (מתוך JNCI)

סרטן ערמונית

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the National Cancer Institute מדווחים חוקרים כי הארכת מרווח בדיקות סקר ל-PSA (Prostate Specific Antigen) משנתיים ל-8 שנים בגברים עם רמות PSA נמוכות בגיל 45 שנים הוביל להפחתת בדיקות הסקר ומקרי אבחון-יתר, ללא הפחתה משמעותית בהיקף החיים שניצלו הודות לבדיקות הסקר.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים בשבדיה מצאו כי בגברים עם רמות PSA הנמוכות ביותר קיים סיכון נמוך מאוד לגרורות מרוחקות או תמותה עקב סרטן ערמונית. במחקר הנוכחי הם התועלת והנזקים של גישות סקירה על-פי רמות PSA.

החוקרים נעזרו בשני מודלים, ה-Erasmus-MISCAN (Erasmus University Medical Center-Microsimulation Screening Analysis) ומודל FHCRC (Fred Hutchinson Cancer Research Center) לחיזוי הנזקים (מספר בדיקות ומקרי אבחון-יתר) והתועלת (חיים שניצלו ותוספת שנות חיים) של גישות סקר מבוססות PSA, בהשוואה לבדיקות סקר קונבנציונאליות מומלצות בגברים בגילאי 45-69 שנים אחת לשנתיים.

בהשוואה לבדיקות סקר אחת לשנתיים בגילאי 45-69 שנים, הארכת המרווחים בין בדיקות סקר בגברים עם ערכי PSA מתחת ל-1.0 ננוגרם/מ”ל בגיל 45 הובילה לירידה של 46.8-47.0% במספר הבדיקות, לירידה בהיקף מקרי אבחון-יתר ולירידה של 3.1-3.8% באחוז החיים שניצלו הודות לבדיקות סקר.

הפסקת בדיקות סקר כאשר רמות PSA היו מתחת ל-1.0 ננוגרם/מ”ל בגילאי 60 שנים ומעלה הובילה לירידה של 12.8-16.0% בדיקות, ירידה של 5.0-24.0% מקרי אבחון-יתר וירידה של 5.0-13.1% בשיעור החיים שניצלו.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה להבין טוב יותר את הקשר בין עליה ברמות PSA ובין התקדמות המחלה.

JNCI: Journal of the National Cancer Institute

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה